U-18 basketbola izlase smagā cīņā iekļūst Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā
Latvijas izlases rindās, kā jau ierasts, lielisku spēli aizvadīja Spānijā spēlējošais liepājnieks Kristaps Porziņģis.
Basketbols
2013. gada 24. jūlijs, 20:26

U-18 basketbola izlase smagā cīņā iekļūst Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā

Jauns.lv

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase izšķirošajā spēlē par iekļūšanu savās mājās notiekošā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā trešdien ar rezultātu 68:56 (17:13, 20:8, 19:17, 12:18) pieveica Anglijas vienaudžus.

Līdz ar to Latvijas izlase izcīnīja otro vietu F apakšgrupā un piektdien plkst.18.30 "Arēnā Rīga" aizvadīs ceturtdaļfināla maču ar E grupā trešo vietu izcīnījušo Lietuvu.

Rezultatīvākais mačā ar Angliju Latvijas izlasē bija Kristaps Porziņģis, kurš guva 17 punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, bet ar 13 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām izcēlās Rolands Šmits.

Pirmos piecus punktus šajā mačā guva Anglijas izlase, tomēr pēc sešām spēlētām minūtēm Rihards Lomežs ar tālmetienu jau izvirzīja mājiniekus vadībā ar 11:10. Savukārt lielāko pārsvaru pirmajā ceturtdaļā latvieši ieguva pašā tās izskaņā, kad līdz ar beigu sirēnu tālmetienu realizēja centra spēlētājs Kristaps Porziņģis, panākot 17:13.

Angļu spēlētāji pirmos punktus otrajā ceturtdaļā guva vien pēc trim ar pusi spēlētām minūtēm, bet Latvija šajā laikā bija panākusi jau 11 punktu pārsvaru. Pēc līdzīgi aizvadīta ceturtdaļas vidusposma tās beigās Latvija veica vēl vienu izrāvienu (10:2) un pēc 20 spēlētām minūtēm bija vadībā ar 37:21.

Vēl divas ar pusi minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām Latvijai bija 22 punktu pārsvars (54:32), tomēr turpinājumā angļu basketbolisti veica ievērojamu izrāvienu un ceturtās ceturtdaļas ceturtajā minūtē viņi jau bija pietuvojušies līdz 52:58.

Pēc šāda notikumu pavērsiena abas komandas ilgāku laiku spēlēja saraustītu basketbolu, tomēr izšķirošās ceturtdaļas sestajā minūtē Latvijas izlasē tālmetienu realizēja Kristaps Gludītis. Kaut cīņas beigās Anglija ar visiem spēkiem centās atspēlēties, mājiniekiem izdevās noturēt uzvaru.

Uzreiz pēc mača kļuva zināms, ka Latvija izcīnījusi vismaz trešo vietu F grupā, bet tā kā labvēlīgi noslēdzās arī pēdējais mačs, kurā Horvātija ar 92:78 pārspēja Itāliju, mājinieki pakāpās uz otro vietu.

Grupā uzvaru ar četriem panākumiem piecos mačos izcīnīja Turcijas izlase, bet pa trim panākumiem piecos mačos bija Latvijai un Spānijai. Horvātija tika pie divām uzvarām un pēdējā mačā ārpus ceturtdaļfināla atstāja itāļus, bet Anglija izcīnīja vienu panākumu un palika sestā.

Tikmēr E grupā bija vēl saspringtāka situācija - pie četrām uzvarām piecās spēlēs tika Krievija, bet pa trim panākumiem izcīnīja Francija, Lietuva un Serbija. Divas uzvaras izcīnīja Čehijas izlase, bet piecas neveiksmes cieta Bosnija un Hercegovina.

Līdz ar to ceturtdaļfinālā gaidāms kaimiņvalstu Latvijas un Lietuvas duelis. Citos ceturtdaļfināla dueļos tiksies Turcija un Serbija, Spānija spēkosies ar Franciju, bet Horvātija duelēsies ar Krieviju.

Pusfinālā Latvijas un Lietuvas mača uzvarētāji spēkosies ar Krieviju vai Horvātiju.

Pirmā posma C apakšgrupā Latvijas izlase izcīnīja uzvaru pret Bulgāriju un Spāniju, bet piedzīvoja zaudējumu pret Itāliju, savā grupā ieņemot otro vietu un iekļūstot otrajā posmā ar vienu līdzi paņemtu uzvaru. Savukārt otrā posma pirmajā mačā pirmdien Latvija uzvarēja pašreizējos Eiropas čempionus horvātus, bet otrdien piekāpās apakšgrupas līderiem turkiem.

Pēc otrā posma apakšgrupas spēlēm ceturtdaļfinālā iekļuva katras grupas četras labākās komandas, bet piekto un sesto vietu ieguvēji dalību sacensībās turpinās, spēkojoties par 9.-16.vietu.

Izslēgšanas cīņas no piektdienas līdz svētdienai notiks Rīgā.

Latvijas komanda, kuras galvenais treneris ir Nikolajs Mazurs, Eiropas čempionātam gatavojusies gan ar līdzdalību Eiropas jaunatnes līgā, gan vairākos starptautiskos turnīros, kā arī spēlējusi Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas turnīrā šā gada sezonā "Okartes" basketbola akadēmijas paspārnē. Pēdējā mēneša laikā iegūta otrā vieta Baltijas kausa izcīņā, kā arī pārbaudes spēlēs pieveiktas Nīderlandes, Turcijas un Francijas vienības.

Seši spēlētāji no pašreizējās U-18 izlases pirms diviem gadiem spēlēja Eiropas U-16 čempionātā, kurā izcīnīja sesto vietu. Savukārt četri pērn jau piedalījās U-18 čempionātā, dodot būtisku ieguldījumu sestās vietas sasniegšanā. Vēl trīs 1996.gadā dzimušie puiši U-16 čempionātā spēlēja pērn, kad tika izcīnīta desmitā vieta.

Eiropas U-18 čempionātos Latvijas komandas līdz šim augstākais sasniegums ir trešā vieta 2007.gadā galvenā trenera Vara Krūmiņa vadībā un tāda pati pozīcija 2010.gadā Ziedoņa Jansona vadībā.

Pērnā gada čempionātā, kas norisinājās Latvijā un Lietuvā, U-18 izlase aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, taču atzina mājinieku lietuvieši pārākumu, kuri pēc tam aizkļuva līdz finālam, taču nespēja uzveikt Horvātiju. Cīņā par piekto līdz astoto vietu vispirms tika uzvarēta Bulgārija, bet pēc tam piedzīvots zaudējums pret Spāniju, kā rezultātā Latvija čempionātā ieņēma sesto vietu.

Kā ziņots, svētdien no Tallinā notikušā Eiropas U-20 čempionāta Latvija izlase mājās pārveda vēsturiskas sudraba medaļas. Tā bija otrā reize valsts basketbola vēsturē, kad Latvijas izlase spēlējusi Eiropas čempionāta finālā.

Latvijas U-18 puišu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Kristaps Pļavnieks, Dāvis Geks, Armands Ginters, Ivars Rihards Žvīgurs, Ervīns Mežnieks, Anžejs Pasečniks (visi - "VEF skola"), Kristaps Gludītis (BJBS "Rīga"/A.Kraukļa VEF), Roberts Pāže, Klāvs Čavars, Rihards Lomažs (visi - Ventspils "Spars"), Rolands Šmits ("Fuenlabrada", Spānija) un Kristaps Porziņģis (Seviljas "Cajasol", Spānija).

LETA/Foto: FIBA Europe, Martins Silis