foto: Vida Press
Kā sekot modei, nekaitējot dabai. Reāli padomi
Moschino, rudens/ziema 2017.
2019. gada 1. novembris, 06:02

Kā sekot modei, nekaitējot dabai. Reāli padomi

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Mode un precīzāk – masu apģērbu zīmoli ir viena no pasaulē kaitīgākajām, videi nesaudzīgākajām industrijām – otra lielākā ūdens patērētāja un kaitīgo gāžu izplatītāja. Kamēr apģērbu industrija nav likvidējama, lūk, ieteikumi, kā katram ar savu rīcību atbildīgi, bet ne mazāk moderni attiekties pret apkārtējo vidi.

Materiāls

Apģērbi visbiežāk top no sintētiskiem materiāliem. To sastāvā ir jēlnafta, poliesters, un tas nozīmē, ka ikreiz, kad mazgā drēbes, tu palīdzi piesārņot okeānu. Neilons tiek iegūts no naftas un oglēm un dod savu artavu vides piesārņošanā un globālajā sasilšanā. Akrils ir tapis no poliakrilnitrila un, pēc ASV Vides aizsardzības aģentūras datiem, var veicināt saslimšanas ar vēzi risku. Tāpēc ieteicams izvēlēties no dabiskām šķiedrām tapušus izstrādājumus, kā kokvilna, zīds, vilna, lins un kašmirs.

foto: Dmitry Rogulin/TASS/All Over Pre/ Vida Press
foto: ddp/Roman Demkiv / Vida Press

Izpēte

Iepazīsti savus iecienītākos modes zīmolus, pārbaudi, vai tie ievēro ilgtspējas principus!

foto: Vida Press

Godīga tirdzniecība

Godīga tirdzniecība nozīmē, ka apģērbu ražotāji jaunattīstītajās valstīs strādājošajiem nodrošina pienācīgu un darbam atbilstošu atalgojumu. Šādu zīmolu atbalstīšana ir atbildīga klienta pirmie soļi.

foto: VWPics/Sipa USA/ Vida Press

Pārstrāde

Iegādāties apģērbu labdarības veikalos ir veids, kā ne tikai izvairīties no tekstiliju izšķērdēšanas, bet arī palīdzēt grūtībās nonākušajiem. Alternatīva ir arī daži masu apģērbu zīmoli (piemēram, H&M Conscious Collection), kas sākuši veidot kolekcijas no pārstrādātām tekstilijām (un pat plastmasas).

foto: Vida Press
Moschino, rudens/ziema 2017.

Filtrs

Izmanto sintētiskiem un daļēji sintētiskiem izstrādājumiem paredzētos mikrošķiedras filtrus veļai. Šajos maisiņos mazgājot apģērbus, mikroplastmasas daļiņas tiek savāktas un nenonāk atpakaļ vidē.

foto: Publicitātes foto

Atsakies no ātrās modes

Iespējams, visvienkāršākais ilgtspējas pamatprincips ir neiegādāties masu zīmolu jeb ātro apģērbu, bet tā vietā investēt vidē un sociāli atbildīgu zīmolu darinājumos.

foto: ddp/Alexander Blinov / Vida Press

Tiešsaistē

Kā izrādās, tāds nieks kā braukt ar auto uz veikaliem bojā klimatu un videi draudzīgāks risinājums ir iepirkties internetā.

foto: Vida Press

Otrreizējā lietošana

Modes ilgtspējas jautājumos apģērba otrreizējai lietošanai ir svarīga loma, kas nozīmē nemudināt vairāk ražot ārā metamās, ātrās modes drēbes. Un mīts, ka otrreiz lietotās un vintāžas drēbes nav modernas, ir neprecīzs – mode ir cikliska, un senāki stili vienmēr atgriežas aktualitāšu topos. Un, tā kā šis apģērbs jau ir tapis, pārdots un valkāts, tu neesi ātrā modes ritma dalībnieks!

foto: Vida Press

Pērc mazāk

Protams, to ir vieglāk pateikt nekā izdarīt. Uzdevuma atvieglošanai ir vērts sev uzdot jautājumus, vai šis konkrētais izstrādājums tiešām ir nepieciešams, vajadzīgs un vai tiks pietiekami valkāts.

foto: Chicago Tribune/MCT/Sipa USA/ Vida Press

Vienkāršo

Izvēlies kvalitāti, nevis kvantitāti. Tas nenozīmē tikai retāku iepirkšanos, bet arī investēšanu apģērbā, kas būs daudzpusīgāk un biežāk valkājams. Triks ir ieguldīt finanses tādos ilgtspējīgas klasikas izstrādājumos kā balts krekls, džinsa bikses, zābaki, mazā melnā kleitiņa un vienkārši T krekli.

Neiepērcies

Pamēģini sev dot uzdevumu – atteikties no iepirkšanās piecus, astoņus mēnešus vai visu gadu. Saudzīgi budžetam, un būsi mazāk ieinteresēta drēbes izmest, kā arī iemācīsies daudzpusīgāk valkāt jau sev piederošo apģērbu.

foto: Levine-Roberts/Sipa USA/ Vida Press

Rūpējies

Jo labāk rūpēsies par savām drēbēm, jo ilgāk tās kalpos. Tas nozīmē, ka būs arī mazāks kārdinājums iepirkties atkal.

foto: Vida Press

Ziedo

Apģērbu, ko vairs nevēlies un nevalkā, ziedo labam mērķim, un tā palīdzi arī citiem kļūt atbildīgākiem. Piemēram, ziedo kādu apģērba gabalu ik reizi, kad nopērc sev ko jaunu.

foto: Vida Press

Atjauno

Nesteidzies ar drēbju izmešanu, iemācies saremontēt apģērbu vai ļauj to darīt profesionālim.

foto: Vida Press