foto: Photo by Taisiia Stupak on Unsplash
Sausi, raupji un saplaisājuši papēži - padomi, kā tos glābt
Sausi, raupji papēži ir pirmā pazīme, ka to kopšana atstāta novārtā.
2019. gada 1. septembris, 08:02

Sausi, raupji un saplaisājuši papēži - padomi, kā tos glābt

"100 Labi Padomi"

Papēžu plaisāšanu var izraisīt gan nepareiza vai nepietiekama pēdu kopšana, pārmērīga pēdu svīšana, baktēriju savairošanās, gan dažādas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts, vielmaiņas traucējumi, sēnīte un citas. Konsultē Apotheka Preiļu Ainava aptiekas farmaceite Anna Kivleniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai novērstu papēžu sprēgāšanu, ieteicams pievērst tiem īpašu uzmanību un rūpību, taču, ja arī tas nelīdz, noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Veselai papēžu ādai jābūt elastīgai un mīkstai, bet pietiekami blīvai, jo uz to tiek izdarīts spiediens, cilvēkam kustoties. Sausi, raupji papēži ir pirmā pazīme, ka to kopšana atstāta novārtā. Ja tā noticis, plaisas var kļūt lielākas un dziļākas, tajās vieglāk iekļūst baktērijas, āda var iekaist un radīt sāpes staigājot.

foto: Shutterstock

Padomi papēžu kopšanai

Ērti apavi. Lai izvairītos no papēžu plaisāšanas, jāizvēlas ērti apavi, kas neberž, nespiež un arī nav pārāk vaļīgi, lai nerastos pārlieku liela berze. Tāpat apaviem jābūt elpojošiem, lai pēdas nesvīstu, jāizvairās no gumijas apaviem un sintētiskām zeķēm. Papēžu plaisāšanu var izraisīt arī ilgstoša augstpapēžu kurpju nēsāšana, jo tad slodze uz pēdu sadalās nevienmērīgi un papēži var tikt traumēti.

Vannošana. Pēdas jāmazgā katru dienu, vakaros tās var vannot, lai uzlabotu asinsriti, samazinātu tūsku. Gatavojot pēdu vannas, ūdens temperatūrai būtu jābūt ne karstākai par 38 grādiem pēc Celsija.

Kopšana ar mitrinošu krēmu. Pēdas ikdienā jākopj ar mīkstinošu krēmu, piemēram, no rīta pēdās var iemasēt mitrinošu krēmu, kas ātri uzsūcas, bet vakarā pirms naktsmiera uzklāt barojošu krēmu. Vēlams, lai pēdu kopšanas līdzekļa sastāvā ir vielas ar mīkstinošu, mitrinošu un atjaunojošu iedarbību, piemēram, urīnviela (urea), alantoīns, glicerīns, PP vitamīns, keramīdi, A un E vitamīns, kā arī kumelītes un kliņģerītes ekstrakts un vazelīns.