foto: Shutterstock
Akupunktūra skaistumkopšanā - tā sola botoksa efektu bez rētām. Vai tiešām tā spēj aizstāt regulāru kosmetologa apmeklējumu?
2019. gada 19. jūnijs, 07:02

Akupunktūra skaistumkopšanā - tā sola botoksa efektu bez rētām. Vai tiešām tā spēj aizstāt regulāru kosmetologa apmeklējumu?

Ieva Broka

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kosmētiskā akupunktūra sola aizkavēt novecošanu neķirurģiski un pat botoksa efektu – bez botoksa! Bez blakusefektiem un rētām. Vai tiešām akupunktūra spēj aizstāt regulāru kosmetologa apmeklējumu? Stāsta sertificēta akupunktūras ārste, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste, sertificēta algoloģe un medicīnas zinātņu doktore Inese Kokare.

Droši vien ne jūs atklājāt, ka ar akupunktūru var uzlabot sejas ādas stāvokli?


Jāsāk ar to, KĀ ķīniešu medicīna traktē sievietes skaistumu. Adatu terapiju, protams, var izmantot, lai uzlabotu ādas izskatu, taču pamatā ir ķermeņa vispārējais stāvoklis. Un seja liecina, kāds tas ir. Ķīniešu medicīnā sejas ādas mitrums, krāsa un mirdzums ir diagnostikas punkti, ko ārsts vienmēr novērtē. Tieši iekšējo orgānu stāvoklis nosaka, cik “laba” ir sejas āda. Tāpēc, ja mitrums, krāsa un mirdzums zudis, adatu terapija lokāli tikai sejai neko tomēr nedos.

To, vai āda ir pietiekami mitra, cilvēks pats var sajust. Bet noteikt, kur sākas un beidzas laba sejas krāsa un mirdzums…


Ķīniešu medicīnā ir novirziens, ko sauc par piecu konstitucionālo tipu skolu. Šīs skolas pārstāvji novērtē cilvēka piederību kādam konstitucionālajam tipam. Un tālāk sejas krāsas atbilstību šim konstitucionālajam tipam. Proti, cilvēkiem, kuri pieder pie uguns konstitucionālā tipa, ir tendence uz nedaudz sārtāku sejas ādas apakštoni deniņu apvidū. Zemes konstitucionālajam tipam ir tendence uz dzeltenīgu.

Tie, kuri atbilst metālam, ir bālāki, ādai ir balts apakštonis. Tie, kas ūdens elementam, ir ar tādu nedaudz zilganu ādas krāsas piesitienu, bet koka – zaļganu. Bet tas, protams, ir pavisam neuzkrītoši. Tālāk jau skatās, vai tā krāsa, kas atbilst konstitucionālajam tipam, ir tā pati krāsa, kas ir sejai. Bet, ja, piemēram, ir uguns konstitucionālā tipa pacients un viņam ir pelēka sejas krāsa vai viņš kļuvis bāls, tas vērtējams kā traucējums un jāmeklē cēlonis.

Sarkans degungals vai zili loki zem acīm liecina, ka ir kāda iekšējo orgānu vaina. Un tonālais krēms te nepalīdzēs.

Ķīniešu medicīnā liela nozīme iedalīta mikrosistēmām – katrā lielākā ķermeņa daļā var atrast mazāku ķermeņa daļu atbilstības. Tāpat ir ar seju. Katra sejas daļa atbilst kādam noteiktam ķermeņa orgānam vai ķermeņa daļai. Sarkans degungals vai zili loki zem acīm liecina, ka ir kāda iekšējo orgānu vaina.

Ja Rietumu sieviete zilos lokus zem acīm aizkrāsos ar tonālo krēmu un nodomās, ka miega bijis par maz, tad ķīniešu medicīnā šiem lokiem ir konkrēts iemesls: tā ir nieru enerģijas deficīta pazīme, kas ir ķermeņa resursu izsīkšanas simptoms, un jādomā, ko darīt.

Bet, ja pie jums atnāks sieviete ar ļoti konkrētu vēlmi – gribu desmit akupunktūras seansus (jo tieši tāds ir ieteicamais kurss) un vairs neko –, neatteiksiet taču?


Pie manis nāk pacienti ar nopietniem veselības traucējumiem. Pacientes, kas grib un kurām vajag risināt tikai kosmetoloģiskas problēmas, pie manis nenāk. Taču, ja paciente vēlas, seansa laikā lieku adatas papildu arī sejā.

Skaistumkopšanas metodikas akupunktūrā arī ir dažādas, piemēram, grumbiņas viscaur tiek aizpildītas ar sīkām, sīkām adatiņām. Tas ir diezgan nopietns pasākums, kura mērķis ir stimulēt ādā kolagēna sintēzi. Bet var arī tikai dažus punktus likt.

Nu, piemēram, ja ir noslīdējuši lūpu kaktiņi. Lūpu kaktiņos ir punkti, kuros iedurot adatas galu, kas vērsts uz augšu, tiek tā kā “pievilkta enerģija”. Tāds ir ķīniešu funktieris. Un vizuāli lūpu kaktiņi patiešām izlīdzinās.

Un acīm arī var palīdzēt?

Ap acīm var samazināt krunciņas, bet plakstiņus ar akupunktūru, protams, nepacelt. Sejā ir punkti, kas pievelk mitrumu. Piemēram, punkts, ko sauc par skaistuma punktu. Tas atrodas starp apakšlūpu un zoda sākumu, rieviņā tieši pa vidu – iedurot tur adatu, sejai tiek pievilkts “barojošais mitrums”, tā tiek labāk barota un līdz ar to arī labāk izskatās.

Faktiski skaistumkopšanā ir divas lielas problēmas: novecošana un akne.


Aknei (un pumpām) vienmēr ir iemesls, tāpēc tā vienmēr ir arī ārstēšana. Ķīniešu medicīnā akni visbiežāk traktē kā toksiskā karstuma akumulāciju ķermenī. Un tā kā seja, muguras augšdaļa un krūtis ir “jan” meridiānu zonas, tad tur arī šīs problēmas parādās. No kurienes rodas šis toksiskais karstums? Jo nav tā, ka tas rodas visiem. Un ir cilvēki, kuriem visu mūžu ir šī “pumpu problēma”.

Ķīniešu medicīnā ir stāsts, ka, ejot pa universitātes gaiteņiem, uzreiz var redzēt, kurš students labi mācās un kurš ne. Tas students, kurš ļoti, ļoti mācījies, – viņam būs akne. Tas ir toksiskais karstums, kas rodas no emocionālas pārspriedzes. Ir cilvēki, kuriem ir tendence uz enerģijas stāzi un karstuma akumulāciju ķermenī, un tam karstumam ir jāatrod veids, kā izpausties.

 

Ja ir akne, tad jēra gaļa, pipari, kanēlis un ingvers nebūs labi nekādā veidā.


Un karstums to veidu atrod kā izlauzties uz āru caur ādu – caur pumpām. Tāpēc ķīniešu medicīnā uz pumpām iedarbojas ne tikai lokāli, bet arīdzan ar adatām ietekmē to orgānu darbību, kas ir pie vainas, ka ķermenī rodas tāds toksisks karstums, kas izpaužas kā sastrutojušas ādas problēmas.

Krēmiem vispār ir nozīme?


Ķīniešu medicīnā ir krēmi, ir sejas ādas kopšanas rituāli. Un arī austrumniekiem akne ir liela problēma, nav tā, ka tur visi staigā skaistām, mirdzošām sejām. Kas attiecas uz ādas novecošanu, tur sievietes jau no agras jaunības ievēro vienu ārkārtīgi svarīgu lietu ādas kopšanā – ļoti rūpīgi izsargājas no saules stariem.

Seju sargā ar cepurēm platām malām, rokas arī vasarā slēpj cimdiņos. Tāpēc nevar pat salīdzināt koptas piecdesmitgadīgas ķīniešu sievietes sejas ādas stāvokli ar vienas piecdesmitgadīgas latviešu sievietes seju.

Ja tomēr salīdzinām, ķīniešu sievietes āda ir balta un mirdzoša, nav grumbu un nav pigmentācijas. Turpretim mūsu sievietei, kuras jaunība pagājusi laikā, kad vispār nebija saules aizsargkrēmu, piecdesmit gadu vecumā seja ir ar plankumiem, raupjāka, un tas vairs diemžēl nav īsti izārstējams. Ilgstošas sauļošanās prieki paliek ādā uz visu atlikušo mūžu.

Ķīnā valda uzskats, ka skaista ir tīra, gaiša āda bez pigmentācijas plankumiem. Jo tas norāda uz piederību augstākam sociālajam slānim. Tas nozīmē, ka sievietei nav bijis jāiet strādāt lauku darbus. Savukārt Rietumos bāla āda nozīmē, ka tu strādā no rīta līdz vakaram un tev nav laika sev. Pie mums brūna, iesauļota āda liecina, ka tev ir laiks un nauda, ko veltīt atpūtai. Un iedegums tiek uzskatīts par veselīga cilvēka pazīmi.

Tādas, lūk, civilizāciju pretrunas. Un tāpēc mūsu sievietes, kas netiek no darba kabineta saulē, nosmērēs seju ar tonālo krēmu. Bet Ķīnā jūs neatradīsiet veikalu, kurā būtu tonālais krēms brūnā krāsā. Toties atradīsiet milzum daudz balinošos krēmus.

Kā jūs pati kopjat sejas ādu, un vai iedurat sev profilaktiski pāris reizes mēnesī adatiņas sejā?


Nē, es sev adatiņas nelieku. Vienkārši kopju sejas ādu ar Rietumu līdzekļiem: krēmiem, pīlingiem. Izvēlos vecumam atbilstošu kosmētiku, dienā – mitrinošu, bet uz nakti – barojošu. Izmēģinu gan latviešu ražojuma, gan smalku zīmolu krēmus. Neuzticos interneta sūtījumiem no Ķīnas, jo kas to lai zina, kas tur vispār iekšā.

Starp citu, likt sejas ādā adatiņas nav nemaz tik nesāpīgi, jo sejas āda ir ļoti jutīga. Lai arī adatiņas ir ļoti, ļoti tieviņas – 0,16 vai pat 0,12 milimetri – un tās bez brillēm gandrīz nemaz nevar saskatīt, sev iedurt vienalga nemaz nav tik viegli.

Es arī domāju, ka sievietes mūsdienās aizvien vairāk domā nevis par to, kā labi izskatīties, bet gan – kā labi justies. Faktiski nemaz nav iespējams labi izskatīties un slikti justies. Sejas krāsa un acu mirdzums ļoti tieši atkarīgi no pašsajūtas. Nav tā, ka seja dzīvo savu dzīvi un ķermenis savu.

Kas ir pie vainas straujākai un spēcīgākai ādas novecošanai – iedzimtība vai vēl kādi faktori?


Protams, iedzimtība ir ļoti svarīga. Vēl ļoti liela nozīme ir dzīvesveidam, tas var iztērēt resursus straujāk. Arī hroniskas slimības izvelk dzīvības spēkus, un cilvēks nekādi nevar izskatīties labi. Tur nepalīdzēs nekāda sejas kosmetoloģiskā akupunktūra. Ir arī iekšējo orgānu darbības traucējumi, kas veicina ādas novecošanu.

Sausa āda ir ļoti nopietns iemesls pārbaudīt, kā strādā gremošanas sistēma un vai par daudz drastiski netiek ierobežots uzturs. Vai jāskatās, kas notiek ar aknām.

Kas padara ādu sausu. Ķīniešu medicīnā sausa āda tiek traktēta kā “asiņu” deficīta pazīme. Ar piebildi: tas ir asiņu deficīts ķīniešu medicīnas izpratnē. Jo Ķīnas medicīnā “asinis” ir daudz plašāks jēdziens nekā Rietumu medicīnā. Tas ir vispār visa ķermeņa audu barošanās pamats, turklāt – Ķīnas medicīnā asinis “ražo” gremošanas sistēma.

Tāpēc ļoti liela nozīme ir tam, lai gremošanas sistēma strādātu labi. Un jebkāda veida badošanās, arī dažādas ļoti striktas diētas (jo īpaši sievietēm, kurām jau fizioloģiski ir asiņu zudums menstruāciju laikā) – tas var radīt asiņu deficītu. Sausa āda ir ļoti nopietns iemesls pārbaudīt, kā strādā gremošanas sistēma un vai par daudz drastiski netiek ierobežots uzturs. Ja uzturs un kuņģis nav pie vainas, tad jāskatās, kas notiek ar aknām.

Un ko ķīniešu medicīna saka par gaļas ēšanu?

Noteikti neaizliedz to ēst. Bet – dažādai gaļai ir dažādas īpašības. Tā vai nu stimulē, vai bremzē mūsu vielmaiņas procesus. Ja mēs ēdam uzturu, kas ir ass un pikants, tad mūsu vielmaiņa paātrinās. Tie ir visi produkti, kas silda ķermeni: pipari, ingvers, kanēlis… Apēd, un tev sviedri izsitas uz pieres.

Varētu teikt, ka tie ir arī produkti ziemas laikam. “Karsta gaļa” ir, piemēram, jēra gaļa. Cūkgaļa ir neitrāla. Ēdot cūkgaļu, vielmaiņu nepaātrināt. Liellops atkal ir karsējošs. Putna gaļa – neitrāla. Ņemot vērā, kāds ir cilvēka ķermeņa stāvoklis, ārsts tad arī iesaka, kādu gaļu viņam labāk ēst. Ne uz mūžu, bet uz kādu noteiktu laiku, lai atgrieztu ķermeņa iekšējo vidi līdzsvarā. Nu, piemēram, ja ir jau pieminētā akne, tad jēra gaļa, pipari, kanēlis un ingvers nebūs labi nekādā veidā.

Bet, ja cilvēkam ir liekais svars (kaut viņš ēd normāli un nepārēdas) un tendence uz tūskainību, tas liecina par enerģijas deficītu, un cilvēku var burtiski ārstēt ar sildošu ēdienu. Enerģijas deficīta gadījumā uzturā jāsamazina to produktu patēriņš, kas dzesē. Bet dzesē piena produkti (piens, biezpiens, kefīrs, paniņas, jogurts), zaļie dārzeņi, salāti. Ja cilvēks, gribēdams samazināt svaru, vairāk ēdīs piena produktus un svaigus dārzeņus, viņam nekādi neizdosies to samazināt. Vismaz ar Ķīnas medicīnu tas ir pilnīgā pretrunā.

Kas palīdz pilnīgi katrai sejas ādai?

Svaigs gaiss. Labs uzturs. Un miegs! Jo enerģija tiek ražota tieši miegā. Ja ir šie trīs faktori, tad ir cerība tikt ne tikai pie labas sejas ādas, bet arī ilgāk saglabāt savu enerģiju.

Ķīniešu medicīnā uzskata, ka jaunībā ir jāguļ ilgāk, bet vecākiem cilvēkiem tik daudz miega stundu vairs nav nepieciešams. Taču – vecums noteikti ne tuvu nesākas, piemēram, piecdesmit gados! Tiesa, pēc ķīniešu domām, sievietēm pēc piecdesmit strādāt vairs vispār nevajadzētu. Tad ir pienācis laiks taupīt enerģiju, lai labi justos un labi izskatītos.

Nevar pat salīdzināt koptas piecdesmitgadīgas ķīniešu sievietes sejas ādas stāvokli ar vienas piecdesmitgadīgas latviešu sievietes seju. Ķīniešu sievietes āda ir balta un mirdzoša, nav grumbu un nav pigmentācijas.

Protams, tādus ieteikumus var dot, bet vai tad tos var atļauties? (Smejas.) Ķīniešiem tradicionāli ir ļoti daudz ieteikumu skaistuma un veselības saglabāšanai. Jo viņu reliģija neparedz otras dzīves iespēju. Viņiem ir “šeit un tagad” princips. Un, tā kā otras iespējas nebūs, jācenšas saglabāt savus resursus šajā dzīvē ilgāk.

Ko no tā jūs pati noteikti cenšaties ievērot?

Pilnīgi noteikti – miegu. Cenšos gulēt vismaz septiņas stundas. Pēc ķīniešu medicīnas, ziemā jāguļ, cik vien gribas un var atļauties. Vasarā var gulēt mazāk un jāseko dabas ritmam, ceļoties agrāk. Ir veselīgi dzīvot saskaņā ar dabas ritmu. Man pašai patīk agro rītu skaistums, bet vakaros cenšos dzīvot mierīgi un vairs neko nedarīt.

Ēdienam jābūt kvalitatīvam. Un tam noteikti jābūt – nedrīkst izlaist ēdienreizes, jo tas negatīvi iespaido ķermeni. Brokastīm jābūt obligāti. Pēc tam mazās brokastis, piemēram, kāds auglis.

Pusdienas. Un vēlams kaut ko apēst pirms vakariņām, lai vakariņās nepārēstos. Bet no septiņiem līdz vienpadsmitiem vakarā ir gremošanas sistēmas enerģētiskais vājums. Ja tu regulāri ēd šajā laikā, tad zini, ka sekas ar laiku būs graujošas. Varbūt diezgan ilgi to nejutīsi, bet, tiklīdz iztērēsi savus resursus, tā sāksies gremošanas sistēmas enerģijas deficīts un vielmaiņas palēnināšanās.

Kad tas notiek, cilvēks var ēst pat ļoti maz, bet svars vienalga nāk klāt. Ja kāds, teiksim, līdz 50 gadu vecumam vakaros ir ēdis un vienalga ir slaids, tas nozīmē vienīgi to, ka šim cilvēkam ir doti labi resursi. Tomēr tie kaut kad beigsies. Kā zinām, viss vienmēr kaut kad beidzas. (Smejas.)

Nu, un trešais svarīgais noteikums – kustības. Kaut vai ar suni pastaigāties, bet kustēties.

Ko par tevi stāsta sejas ādas krāsa


■ Ja jūties slikti, bet sejas āda ir “normāla”, slimība ir īstermiņa vai ķermenis ir pietiekami spēcīgs. Tātad slimība ir “ar labu prognozi”.

■ Bālāka sejas āda ir zīme, ka ķermenī iekļuvusi slimība – saaukstēšanās.

■ Hroniski apsārtusi sejas āda (arī kuperoza) liecina, ka ķermenis “nobīdīts” uz karstuma pusi. Jāpārskata ēšanas ieradumi.

■ Zilganzaļa sejas krāsa – pazīme, ka ķermenī ir enerģijas stāze. Ka vairāk jākustas, jāvingro. Tāda sejas krāsa ir arī ilgstošu sāpju gadījumā.

■ Dzeltenīga sejas āda – gremošanas sistēmas traucējumi un mitruma uzkrāšanās ķermenī. Nepareizs uzturs, lietojot daudz saldumu un piena produktu, kā arī par daudz auksta ēdiena. Smaguma sajūta, vēdera gāzēšanās – tie ir mitruma uzkrāšanās simptomi.

■ Tumša (nav runa par dabiski tumšāku ādu) sejas krāsa liecina par ilgstošu slimību un nieru enerģijas deficītu. Nopietns simptoms, ko nedrīkst atstāt bez ievērības!

Sens un efektīvs rituāls. Ķīnā noteikti jāizmēģina!

Daktere Kokare: “Ir kāds ļoti sens un efektīvs skaistumkopšanas rituāls, kas Ķīnā noteikti jāizmēģina. To veic ar plūmes zieda āmuriņu (plum blossom needle), kas ir tiešām mazs āmuriņš elastīgā raga kātiņā, un tajā ir mazas adatiņas. Ar šo āmuriņu ļoti maigi “izklaudzina” sejas ādu, kairinot ar mikrotraumatizāciju un panākot mezoterapijai līdzīgu efektu. Pēc tam sejas ādu izsilda ar vērmeļu pūku cigareti (to sauc par moksa terapiju), tā panākot ārkārtīgi intensīvu asinsrites uzlabošanos. Efekts nākamajā un aiznākamajā dienā ir fantastisks.