foto: Shutterstock
"Atmetīšu pīpēšanu, mācīšos angļu valodu..." Kāpēc cilvēki sevi muļķo, ka no 1. janvāra sāks jaunu dzīvi?
Nepārslogojiet sevi ar solījumiem, bet gan priecājieties par brīnišķīgo gadu, ko esat pavadījuši kopā ar tuviem cilvēkiem, paziņām un svešiniekiem. Un ar atvērtu sirdi gaidiet jauno gadu.
2018. gada 12. decembris, 07:02

"Atmetīšu pīpēšanu, mācīšos angļu valodu..." Kāpēc cilvēki sevi muļķo, ka no 1. janvāra sāks jaunu dzīvi?

Jauns.lv

Gada pēdējās dienas vienmēr ir laiks, kad cilvēki sāk plānot, ko vēlas īstenot nākamajā gadā – ko mainīt, no kā atteikties, ko sākt no jauna. Vispopulārākās no tām ir - svara zaudēšana, alkohola, smēķēšanas atmešana, kā arī apņemšanās atrast savu otro pusīti vai jaunu darbu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ideja “jaunā gadā sākt jaunu dzīvi” pati par sevi ir lieliska, raksta psychologytoday.com. Jaunais gads tiek sākts ar lielu vēlmi un motivāciju iecerētās pārmaiņas īstenot, taču, dienām un nedēļām ritot, cilvēki atgriežas pie saviem ierastajiem paradumiem, iekāpj vecajas čībās un noliek apņemšanās sarakstu atvilktnē - līdz nākamajam gadam.

Izklausās pazīstami?

Šādas neveiksmes notiek tāpēc, ka uzvedību un paradumus, jo sevišķi tad, kad tie ir nostabilizējušies, ir patiešām grūti mainīt. Daudzi cenšas savu uzvedību un paradumus mainīt, paļaujoties uz savu gribasspēku, kas ir nepastāvīgs un mainās atkarībā no garastāvokļiem, vēlmēm un impulsiem attiecīgajā situācijā.

Ja jūs patiešām vēlaties kaut ko mainīt savā uzvedībā, ir jāaizmirst gribasspēks un jāliek lietā visas pūles, lai vispirms kaut ko mainītu ap sevi un vidē, kurā dzīvojat. Piemēram, ja nespējat saņemties un regulāri iziet laukā paelpot svaigu gaisu vai paskriet krosiņu, iegādājieties suni – dzīvnieka nepieciešamība regulāri būt ārpus mājas, arī jums liks piecelties no dīvāna un izmest kādu līkumu.

Ja mēdzat vakaros našķēties, pieskatiet, lai ledusskapī ir tikai lietas, ko plānojat ēst vakariņās un brokastīs – tad nebūs iespēju pārēsties. Radiet ap sevi tādu vidi, kas jūs piespiež mainīt noteiktus paradumus. Protams, teoretizēt ir viegli, un tomēr...

Ļoti iespējams, ka patiesībā cilvēki ir divkosīgi un nemaz nevēlas neko mainīt savā dzīvē

Protams, ir vēlme zaudēt svaru, taču izrādās, ka tā nav stiprāka par vēlmi iztukšot vakarā čipsu paku. Daudzi vēlas izskatīties sportiski un muskuļoti, taču nevēlas ieguldīt enerģiju un laiku fiziskās aktivitātēs. Mēs vēlamies paradumu maiņas rezultātu, taču nevēlamies pašu procesu. Šī atziņa ir visiem zināma, taču nereti grūti atzīstama.

Lai nu kā, vislabāk tomēr būs, ja nemuļķosiet sevi (un apkārtējos) ar to, ka Jaunajā gadā radikāli mainīsiet dzīvi un sāksiet visu no sākuma. Labāk būs, ja saglabāsiet realitātes sajūtu un pašcieņu, pieņemot sevi tādus, kādi esat.

Nepārslogojiet sevi ar solījumiem, bet gan priecājieties par brīnišķīgo gadu, ko esat pavadījuši kopā ar tuviem cilvēkiem, paziņām un svešiniekiem, kā arī ar atvērtu sirdi un satraukumu gaidiet jauno gadu. Bet, ja tomēr ļoti vēlaties ko mainīt – neatstājiet to uz 1. janvāri. Sāciet tūlīt! 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās