foto: Shutterstock
Kas jāzina par vīrieša kreklu, tā krāsu, rakstiem, valkāšanas etiķeti. Un - kādu apkaklīti izvēlēties, lai seja izskatītos slaidāka
Vienkrāsains krekls ir solīds, korekts un drošs risinājums katrai situācijai.
2018. gada 10. jūnijs, 07:28

Kas jāzina par vīrieša kreklu, tā krāsu, rakstiem, valkāšanas etiķeti. Un - kādu apkaklīti izvēlēties, lai seja izskatītos slaidāka

"100 Labi Padomi"

Par vīriešu krekla audumu sastāvu rakstījām iepriekš, bet šoreiz stāstām par krāsu nozīmi vīriešu krekla valkāšanas etiķetē, apkaklītēm un aprocēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Krekla krāsa

Balta sākotnēji bija vienīgā pieļaujamā krekla krāsa. Tā norādīja, ka kungam nav jāstrādā netīrs darbs un viņš var atļauties valkāt kreklu ar baltām aprocēm. Uz krāsainiem krekliem skatījās ar aizdomām, ka tie ir krāsoti, lai noslēptu traipus vai arī lai jauni traipi būtu mazāk redzami. Balta krāsa joprojām ir formāli neitrālākā un izplatītākā vīriešu kreklu modē, un tāds krekls nekad nebūs uzvilkts nevietā.

Otra izplatītākā un ikdienas valkāšanai piemērotākā ir zilā krāsa. Toņi atšķiras, bet pamatā to uzskata par biznesa kreklu krāsu.

Citas krāsas – rozā, lillā, zaļš… – visbiežāk ir brīvā laika krekli, pieskaņoti vīrieša stilam, ādas, matu un acu krāsai.

Auduma raksts

Vienkrāsains krekls ir solīds, korekts un drošs risinājums katrai situācijai.

Svītrains auduma raksts padara kreklu interesantāku, tas ir pietiekami strikts ikdienai, bet pieļauj bagātīgākas iespējas variēt ar pamata krāsām. Svītrainu kreklu eleganti var saskaņot ar kaklasaiti un uzvalku.

Rūtains krekla audums var norādīt uz neformālāku valkātāja stilu. Bet, ja rūtis ir vienkāršas, nelielas un neuzkrītošas, arī tādu kreklu valkā pie uzvalka.

Punktots krekls ar maziem punktiņiem piederas pie lietišķa stila, bet ar lielākiem – pie brīvdienu stila.

Ņem vērā

● Modē krekli ar punktotām, svītrainām vai citas krāsas detaļām, piemēram, pogu aizdares līnijā, aprocēs vai apkaklītes malās.

Apkaklīšu veidi

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Apkaklīte ir vīrieša sejai tuvākā krekla detaļa, kurai ir nozīme ne tikai atbilstīgi modei, bet arī saderībai ar valkātāju.

foto: no žurnāla "100 Labi Padomi" arhīva

Lielākajai daļai vīriešu kreklu apkaklītes šūtas pēc šāda parauga, ka apkaklītes stūru leņķis ir mazāks par 65 grādiem. Šāds apkakles risinājums vizuāli pagarina valkātāja seju un piešķir nopietnību.

foto: no žurnāla "100 Labi Padomi" arhīva

Šim apkaklītes veidam gali ir it kā atvērti, palielinot stūru leņķi līdz 90 grādiem un vairāk. Piemēroti kungiem ar garenu seju, jo optiski saīsina sejas veidolu.

Aproču veidi

Apkaklīte un aproces ir vienīgās pilnībā redzamās krekla detaļas. Ikdienas kreklus aizpogā ar nelielām podziņām. Mēdz būt regulējamas aproces ar divām pogām. Formālākiem krekliem mēdz būt divas vertikālas vienlaikus aizpogājamas podziņas. Iespējama arī poga uz piedurknes pirms aproces, lai novērstu, ka kustoties redzams vīrieša delms.

Franču aproces uzskata par formālāko krekla piedurkņu aizdares veidu. Tās piemērotas svinībām, taču arvien plašāk tiek lietotas arī ikdienā. Šādu aizdari vīriešu stila krekliem labprāt izvēlas arī sievietes, lietojot greznas, pamanāmas apročpogas.

Pogu veidi

Izplatītākās ir neuzkrītošas plastmasas podziņas ar 4 caurumiem. Bet smalkiem krekliem piešuj dārgas un mazāk pieejamas perlamutra pogas.

Informācija no www.artofmanliness.com

Tēmas