Kā izvēlēties piemērotāko tonālo krēmu. Padomi
Izvēloties kosmētiku, jāzina savs ādas tips, jo tikai tad iespējams piemeklēt atbilstošus kosmētiskos līdzekļus.
2014. gada 30. janvāris, 07:38

Kā izvēlēties piemērotāko tonālo krēmu. Padomi

Jauns.lv

Aukstajā laikā ādu no sala ietekmes labi pasargā tonālais krēms vai pūderis. Skaidrojam, kā kā orientēties tonālo krēmu klāstā un atrast sev piemērotāko.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbilstošs ādas tipam

Ja āda nav problemātiska, tai vispiemērotākais ir viegls tonālais krēms, ko dēvē arī par fluīdu. Tas ir šķidrs, gluds, viegli klājas un ir vairāk caurspīdīgs nekā matēts. Tas der arī taukainai ādai ar noteikumu, ja sastāvā nav eļļas, jo tā var veicināt pumpu veidošanos. Sievietēm, kam ir taukaina āda, dermatoloģe tonālā krēma vietā ikdienā rekomendē lietot pūderi, kas veiksmīgi novērš ādas spīdēšanu. Savukārt sausai sejas ādai ieteicams eļļains tonālais krēms. Ja nepieciešams nomaskēt pumpas, vasarraibumus vai noņemt akcentu no kādas dzimumzīmes un āda ir sausa vai kombinēta, ieteicams lietot biezākas konsistences tonālo krēmu vai pūderkrēmu.

Kā atrast piemērotu toni?

Lai piemeklētu sev piemērotu tonālā krēma toni, jāapbruņojas ar pacietību. Visbiežāk pieļautā kļūda ir paraudziņa klāšana uz rokas, kur āda ir krietni gaišāka par sejas ādu. Īstais tonālā krēma tonis ir mazliet tumšāks par kaklu un mazliet gaišāks par degunu, tāpēc tonālā krēma paraudziņu klāj uz zoda. Atceries, ka apgaismojums veikalos atšķiras no dienas gaismas, tāpēc izraudzīto tonālo krēmu nepērc uzreiz. Uzklāj to uz zoda un pavēro, kā tas izskatās citā apgaismojumā. Sievietēm, kam ir gaiša āda, jāizvēlas tonālais krēms rozā tonī. Kļūda, ko sievietes bieži pieļauj, – lietojot tumšu tonālo krēmu vēlas iegūt mākslīgu sejas iedegumu, taču grims neizskatās dabisks, bet vulgārs. Iedeguma efektu var panākt ar bronzīgu vaigu sārtumu.

Ikdienā – viegli un dabiski

Lai ikdienas grims izskatītos dabisks, izvēlies vieglu tonālo krēmu, kas nav tumšāks par tavu ādas toni. Ziemā, lai pasargātu ādu no apsaldēšanas, nederēs tonālie līdzekļi uz ūdens bāzes, labāk izvēlēties matētu tonālo vai pūderkrēmu, kura sastāvā ir bišu vasks vai silikons. Ikdienas grimam piemērots arī BB krēms un putu tonālais jeb tā sauktais muss. Šos līdzekļus ir viegli uzklāt, tie ir gandrīz caurspīdīgi un neveido biezu grima kārtu. Jebkurai sievietei sejas āda nav vienādā tonī – šur tur tā ir sārtāka, pelēkāka, un ar putām, tāpat kā ar jebkuru citu tonālo līdzekli, iespējams iegūt vienmērīgu sejas ādas toni. Taču šim produktam ir daži mīnusi – tas nenomaskē pumpas, vasarraibumus un citus ādas defektus, turklāt nav ekonomiski izdevīgs pirkums – lai panāktu vēlamo efektu, vienā grima uzklāšanas reizē jāiztērē diezgan daudz putu, līdz ar to iepakojums ātri tukšojas.

Konsīlers defektu maskēšanai

Ja zem acīm ir tumši loki vai uzmetusies pumpa, to ne vienmēr var notušēt tikai ar tonālo krēmu. Izmanto konsīleru jeb korektoru. Konsīlers zaļā tonī maskē apsārtumu – pumpas un sarkanas dzimumzīmes. Ja zem acīm ir izteikti zili loki, to maskēšanai izmanto oranžas krāsas konsīleru. Ja loki nav izteikti, tos var nomaskēt, izmantojot rozā vai bēšu krāsu. Ar bēšu konsīleru, kas ir gaišāks par tonālā krēma toni, maskē arī grumbas. Kā to darīt? Uzklāj uz grumbiņas vai pumpas korektoru un ar otiņu izplūdini. Pēc tam klāj tonālo krēmu. Ja konsīlera un tonālā krēma ražotājs ir viens un tas pats, to var klāt arī pēc tonālā līdzekļa, jo to toņi ir saskanīgi un korektors nemanāmi pārklāsies pāri.

Kā pareizi uzklāt tonālo krēmu?

1. Izmantojot otiņu vai pirkstus, uzliec grima bāzi.

2. Ja zem acīm ir tumši loki vai pumpiņas, nomaskē tās, izmantojot konsīleru.

3. Tonālā krēma uzklāšanai vislabāk izmantot otu ar sintētiskiem sariem. Dabiska materiāla otu ir grūtāk izmazgāt, un tā ir labvēlīga vide baktēriju attīstībai. Tonālo krēmu var klāt ar tīriem pirkstiem, bet tad var neizdoties to vienmērīgi izlīdzināt. Iespējams, veidosies pleķi.

4. Tonālo krēmu uzspiež uz rokas, samitrina tajā otiņu un klāj uz sejas. Lai pie matu līnijas un pārejā no zoda uz kaklu nebūtu ļoti daudz tonālā krēma un tas neizskatītos pēc maskas, to vispirms klāj uz deguna vai pieres centrā un ar apļveida kustībām izlīdzina uz sāniem.

5. Neaizmirsti tonālo krēmu uzklāt arī uz ausīm, jo, gadījumā ja sasarksi, uz sejas tas redzams nebūs, taču ausis būs koši rozā. Tonālo krēmu klāj arī uz acu plakstiņiem, ja vēlies, lai acu ēnas un kontūrzīmulis būtu noturīgāks un košāks.

Praktiski padomi

* Kļūda, ko sievietes pieļauj, veidojot grimu, ir mitrinoša vai barojoša krēma uzklāšana pirms tonālā krēma lietošanas. To, protams, var darīt, it sevišķi, ja āda ir sausa, taču tādā gadījumā pēc krēma uzklāšanas jāpagaida 15–20 minūtes. Krēma uzdevums ir iesūkties ādā, piegādāt tai vitamīnus, un, ja pēc tā uzklāšanas tūlīt pat uzklāj tonālo līdzekli, tas iesūksies ādā kopā ar krēmu, tādējādi aizsprostojot poras. Līdz ar to āda neelpo, kļūst sausa, ātrāk parādās novecošanas pazīmes.

* Sejas krēms, iesūcoties ādā, uz ādas atstāj vieglu, caurspīdīgu plēvīti ar mērķi ilgstoši uzturēt mitrumu. Āda kļūst nedaudz taukaina, un tonālais krēms neklājas vienmērīgi, veidojot pleķus. To var novērst pirms tonālā līdzekļa uzklāšanas, ar sejas toniku notīrot krēma atstāto plēvīti.

* Lai pēc grima uzklāšanas sejas tonis neatšķirtos no pārējā ķermeņa ādas toņa, ķermeņa losjonu sajauc ar savu tonālo krēmu un uzklāj uz atkailinātajām zonām.

Teksts: žunāls OK/Foto: Shutterstock