6 svarīgi jautājumi par suņa diētu
Kucēniem nepieciešams uzturs, kas satur daudz kaloriju un pareizās proporcijās kalciju un fosfātu, kas sekmē augšanu.

6 svarīgi jautājumi par suņa diētu

Jauns.lv

Dažādām suņu šķirnēm ir atšķirīgas prasības uztura ziņā, tās arī dzīvnieka mūža garumā mainās – diētas ir saistīta gan ar suņa vecumu, gan dzīvesveidu.

6 svarīgi jautājumi par suņa diētu...

Cik daudz sunim dot ēst?

Dienā uzņemtais pārtikas daudzums katram sunim var būt atšķirīgs, un informācija, kas atrodas uz barības iepakojuma, sniedz tikai aptuvenas norādes, kas būtu jāizmanto kā izejas punkts. Visdrošākā metode  –  regulāri svērt savu suni un pārbaudīt viņa stāvokli. Ja tas vai nu pieņemas svarā, vai zaudē to, pārbaudiet, vai uzņemtās pārtikas daudzums ir atbilstošs, un pēc korekcijas turpiniet novērot dzīvnieku.

Cik bieži suni barot?

Kucēni jābaro bieži. Astoņu nedēļu vecumā, kad  tie ir pilnībā atradināti no mātes piena, parasti kucēnus ēdina apmēram četras reizes dienā. Līdz brīdim, kad tie sasniedz sešu mēnešu vecumu, barošanas reižu skaitu var pakāpeniski samazināt līdz divām reizēm dienā.Pieaugušus suņus var barot vienu vai divas reizes dienā – suns  pats  parādīs, cik bieži vēlas ēst. Vienīgais, kam jāseko līdzi, – lai dzīvnieks katru reizi saņemtu vienādu barības daudzumu.

Kā pieradināt pie jaunas barības un reaģēt uz neēšanu?

Lai dzīvniekam nerastos zarnu darbības problēmas un fermenti suņa zarnās piemērotos jaunajai barībai, ieviesiet jaunus produktus suņa ēdienkartē pakāpeniski. Vispirms pievienojiet vienu daļu jaunās pārtikas deviņām daļām ierastās pārtikas un pakāpeniski desmit dienu laikā mainiet proporciju, lai beigās visas desmit desmitdaļas būtu jaunā pārtika. Ja suns nav apēdis maltīti, nelutiniet to ar kārumiem, citādi tas ātri iemācīsies, ka neapēst pusdienas ir labs veids, kā piesaistīt uzmanību un iegūt iespēju izvēlēties no visiem gardumiem to, ko pats vēlas. Ja suns nav ēdis savas pusdienas un citādi ir veselīgs, pēc pusstundas paņemiet nost ēdiena bļodiņu un pēc pāris stundām piedāvājiet svaigu ēdienu. Ja tas izlaiž vairāk nekā vienu maltīti, pēkšņi atsakās no ēdiena vispār, zaudē svaru vai ir kādi citi slimības simptomi, tad noteikti nekavējoties sazinieties ar veterinārārstu.

Ja suns sāk aptaukoties, jāsamazina viņa ēdiena porcija, vai jāpāriet uz ēdienu, kas satur mazāk kaloriju.
Ja suns sāk aptaukoties, jāsamazina viņa ēdiena porcija, vai jāpāriet uz ēdienu, kas satur mazāk kaloriju.

Kā pasargāt suni no aptaukošanās?

Pasargāt mājdzīvnieku no liekā svara nenozīmē vienkārši samazināt kalorijas. Būtiski, lai suns saņemtu visas nepieciešamās uzturvielas.  Uzskaitīsim dažas metodes, ko vērts izmēģināt.

•    Ik reizi, dodot sunim ēst, nomēriet ar mērkrūzi vajadzīgo barības daudzumu.

•    Izvairieties no uzkodām un našķiem.

•    Ja vēlaties iedot sunim kādu kārumu, paņemiet daļu no ikdienas barības un pievienojiet tai našķus.

•    Pārliecinieties, ka sunim ir pietiekami daudz fizisko aktivitāšu.

•    Regulāri sveriet suni.

Vai cienāt suni ar ēdienu no galda?

Tas, ko ēd cilvēks, ne vienmēr der sunim, tāpēc cienāt to ar  pusdienu pārpalikumiem nav īpaši ieteicams. Lai suns būtu vesels, tā ēdienam jāsatur noteiktas uzturvielas – pietiekams daudzums ogļhidrātu un olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu. Ja nevarat izvairīties ar sava mājdzīvnieka cienāšanas no galda, dariet to maz un pievērsiet uzmanību, ko dodat sunim. Nereti no pusdienām paliek pāri treknākie produkti (piemēram, trekna gaļa), kas sunim ir tikpat neveselīgi kā cilvēkam. Paturiet prātā, ka suņa ēdienkartē pusei jābūt gaļai un pusei – dārzeņiem. Ja dodat barību, kas satur graudus, izvēlieties to, kurā ir auzu pārslas, mieži vai brūnie rīsi.

Kā ar jēlu gaļu un kauliem?

Lai gan daudzi iesaka suni barot ar jēlu gaļu, to darot, jābūt ļoti uzmanīgiem. Jēla gaļa var saturēt bīstamas baktērijas, piemēram, salmonellas un kampilobaktērijas, tāpēc ir svarīgi pirkt tikai nevainojami svaigu un kvalitatīvu gaļu.

Nekad nedodiet sunim vārītus gaļas kaulus, jo tie var sadalīties asās šķembās, sadurt un bojāt suņa kuņģi un zarnas. Tāpat vārīti kauli parasti tiek pārstrādāti grantij līdzīgā asā masā, kas zarnās kopā ar fēcēm var izveidot cementveidīgu putru, un tas savukārt var radīt smagu aizcietējumu un sabojāt taisnās un resnās zarnas pārklājumu. Lai risinātu šo problēmu, bieži nepieciešams veikt vairākas klizmas vispārējā anestēzijā. Sliktākajā gadījumā šāda lutināšana var beigties letāli.

Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/ Foto: Shutterstock


Tēmas