Cepta polenta ar dārzeņu mērci
Universāla recepte gavēņa laikam, kurā atbilstīgi vēlmēm vari variēt ar produktiem. Māca Pusdienotāju kluba "Yummy" vadītāja Daiga Klipa.
4 porcijas
20 vai 45 minūtes pagatavošanai
Sastāvdaļas
250 g polentas (kukurūzas putraimu)
1 l dārzeņu buljona
garšvielas pēc garšas – sāls, pipari, raudene vai Provansas garšaugu maisījums
Gatavošana
1.Uzvāra buljonu (ja nav laika buljonu vārīt pašam, izmanto veikalā nopērkamos buljona kubiņus, taču, pirms tos iegādājies, izpēti sastāvu!) ar garšvielām, iemaisi polentu. Biezputru vāri 5–15 minūtes atkarībā no putraimu rupjuma pakāpes.
2.Gatavo polentu lej veidnē (aptuveni 30 x 40 cm vai nedaudz mazākā), ļauj atdzist.
3. Tālāk iespējami divi varianti: 1) pārklāj ar siera, skābā krējuma un grauzdētu ķimeņu maisījumu un cep cepeškrāsnī 20–25 minūtes, kamēr skaisti zeltaini (pa cepšanās laiku sagatavo dārzeņu mērci) vai 2) sagriez vēlamās formas gabaliņos un apcep sviestā vai olīveļļā zeltainus.
Dārzeņu mērcei:
dārzeņu daudzums nav īpaši svarīgs – kas labāk garšo, to pievieno vairāk. Mērcei pamatā ir cepti sīpoli, ķiploks, čili un konservēti, sasmalcināti tomāti. Pārējo dārzeņu izvēle ir pašu ziņā, piemēram, paprika, burkāni un seleriju kāti, cukīni, puravi, sēnes, baklažāni. Nevajadzētu izmantot pilnīgi visu, kas atrodams pieliekamajā, – lai būtu izšķirama atsevišķu dārzeņu garša. Mērci vari pagatavot vairāk, un nākamajā dienā pasniegt ar pastu vai rīsiem.
Dari tā:
pannā apcep sīpolus, ķiplokus, čili, burkānus, seleriju sakni vai kātus, papriku (vai citus izvēlētos dārzeņus), pasāli, sapiparo, pievieno arī šķipsnu cukura, paprikas pulveri. Pievieno kārbu konservētu, sasmalcinātu tomātu, visu vāri 10 minūtes. Ja vēlies, pievieno nedaudz saldā krējuma vai grieķu jogurta, un, protams, svaigus zaļumus.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Rojs Maizītis