Ideja, kā pārsteigt savus viesus pirmajā šā gada dārza piknikā
Klāt pikniku un dārza svētku laiks ar tīkamu grila smaržu un saviesīgām sarunām. Ļaujies improvizācijām un iegūsti labākās dārza ballīšu saimnieces titulu!
Grilēti cūkgaļas filejas medaljoni
Maigā fileja ir ļoti piemērota grilēšanai, un tai var piemeklēt dažnedažādas marinādes un garšvielas. 4 personām. Gatavošana 30 minūtes plus nakts iemarinēšanai.
2 cūkgaļas filejas
Marinādei:
sula no 1 apelsīna
1 ēdk. šķidra medus
1 tējk. sinepju
1 ēdk. sojas mērces
1 tējk. eļļas
1. Marinē filejas. Sagriez filejas apmēram 1,5-2 cm biezās šķēlēs. Sajauc visas marinādei paredzētās sastāvdaļas. Liec filejas šķēles stikla bļodā, pārlej ar marinādi, pārsedz ar plēvi un liec uz nakti ledusskapī.
2. Grilē gaļu. Uzkarsē grilu. Nedaudz nosusini gaļas gabalus un liec uz restītēm tā, lai tie nesaskartos. Grilē mērenā karstumā no katras puses 7-10 minūtes. Pasniedz ar maizi, salātiem vai mērci.
Plācenīši
Parastas rauga mīklas gana neparasts cepšanas veids. 4-6 personām. Gatavošana 15 minūtes plus 1 stunda uzraudzēšanai
Sastāvdaļas
150 ml remdena ūdens
2 tējk. sausā rauga
1 tējk. cukura
280 g miltu plus nedaudz darbam ar mīklu
1 tējk. sāls
50 ml olīveļļas
Gatavošana
1. Gatavo mīklu. Ielej krūzē ūdeni, ieber raugu un cukuru. Apmaisi, noliec malā un pagaidi, līdz parādās putas. Uz galda izsijā miltus, pieber sāli. Lej miltos raugu un samīci viendabīgu mīklu. Iestrādā eļļu un mīci vēl aptuveni 5 minūtes. Pārkaisi ar miltiem, pārsedz ar dvieli un atstāj 1 stundu uzrūgt.
2. Cep plāceņus. Uzkarsē grilu mēreni karstu. Mīklu vēlreiz izmīci. Sadali to vienādos gabaliņos, ko izpliķē aptuveni puscentimetru biezus. Viegli apkaisi ar miltiem. Plāceņus liec uz restītēm un cep aptuveni 2-3 minūtes no katras puses. Tie uzpūtīsies, un uz to virsmām paliks jauks restīšu nospiedums. Pasniedz kā piedevu gaļai vai salātiem.
Svaigie salāti
Jaunās salātu lapiņas ar dažām piedevām, pārlietas ar mērci, ir atsvaidzinošs gardums jebkurā grila ballītē. 4 personām. Gatavošana 15 minūtes
Sastāvdaļas
4 šķēles baltmaizes
1 ēdk. sviesta
2 daiviņas ķiploka
200 g dažādu lapu salātu
100 g fetas siera
50 ml olīveļļas
sula no 1 citrona
sāls, pipari
Gatavošana
1. Sagatavo maizi. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Apzied maizi no abām pusēm ļoti plānā kārtiņā ar sviestu. Liec uz plāts un krāsnī viegli apbrūnini aptuveni 5 minūtes. Izņem no krāsns un noberz maizes šķēlītes no abām pusēm ar pārgrieztu ķiploka daiviņu. Salauzi kumosa lieluma gabaliņos.
2. Gatavo salātus. Liec salātu bļodā notīrītas un gabalos saplūkātas salātu lapas. Pievieno nelielos kubiņos sagrieztu fetas sieru. Krūzē sakul eļļu ar citrona sulu. Sasāli, sapiparo. Pārlej salātus ar iegūto mērci. Tieši pirms pasniegšanas pieber grauzdiņus un izcilā salātus. Pasniedz kopā ar gudru pamācību par zaļumu nenovērtējamo ietekmi uz veselību.
Cigoriņu salātu (endīviju) uzkoda
Cigoriņu salātu rūgtumu patīkami kompensē krējumsiers un vīnogu saldums. 4 personām. Gatavošana 15 minūtes
Sastāvdaļas
150 g krējumsiera
sula no 1/2 laima
1 tējk. smalki sagrieztas asās sarkanās paprikas
1 vālīte cigoriņu salātu
100 g nelielu vīnogu bez kauliņiem
100 g iztīrītu, ēšanai gatavu garneļu
Gatavošana
Sakul krējumsieru ar laima sulu. Iemaisi sasmalcināto papriku. Atdali cigoriņa lapas pa vienai un glīti izkārto uz šķīvja. Pārklāj tās ar siera masu. Virspusē kārto nomazgātas vīnogas un garneles. Pasniedz kā starteri vai salātu vietā.
Kasjauns.lv/ Foto Imants Ķīkulis, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva