Stilīgie ziemeļnieki. Idejas iedvesmai no zviedru ielu modes. FOTO
Stokholmas 2015.gada pavasara/vasaras sezonas modes nedēļas apmeklētāja.
2014. gada 1. septembris, 12:30

Stilīgie ziemeļnieki. Idejas iedvesmai no zviedru ielu modes. FOTO

Jauns.lv

Modes pazinēju aprindās Stokholma tiek ierindota starp lielākajām modes metropolēm pasaulē, īpaši pateicoties tās ielu stilam. Kasjauns.lv sniedz ieskatu Stokholmas modes nedēļas stilīgāko apmeklētāju tērpos.

Par pasaules modes galvaspilsētām ierasts uzskatīt Parīzi, Milānu, Ņujorku un Londonu. Katra no tām izceļas ar savu īpašu rokrakstu. Ja Parīzei raksturīgs romantisms un augstā mode, kurā izpaužas nevaldāms fantāzijas lidojums, tad Londonas trumpis ir panku kultūras iedvesmoti tērpi, bet Ņujorka, kuras panorāmu veido debesskrāpji, ir ievērojama kā modernisma ieviesēja modē. Savukārt Stokholma pēdējos gados piesaistījusi ielu modes fotogrāfus no visas pasaules, jo tās iedzīvotāji tiek ierindoti starp stilīgākajiem pasaulē. Ziemeļniekiem raksturīgs vienkāršs stils – minimālisma piegriezumi, taisnas līnijas, vienkrāsains apģērbs. Īpaši populāra ir melnbalto un neitrālo toņu palete. Aksesuāri izmantoti nedaudz vai nemaz. Stokholmā biežāk nekā citviet var redzēt modes dāmas bez neviena paša gredzena, rokassprādzes vai kaklarotas. Šai pilsētai gāja secen pat lielo un grezno rotu bums, kas pagājušogad bija pārņēmis visu pārējo pasauli savā varā.

Lai arī spilgtākus akcentus var redzēt tikai pa retam, Stokholmas stilu ir labi pārdomāts un moderns. Zviedriem raksturīgi vienkrāsaini tērpi, piemēram, tumši zilas bikses, žakete un tops vai visklasiskākā kombinācija – melns tērps no matu galiņiem līdz papēžiem. Kurpes un somiņa visbiežāk pieskaņota tērpa krāsu paletei.

Tikko kā noslēgusies Stokholmas modes nedēļa, kurā ielu mode guva pārsvaru pār to, kas notika uz podija. Modes nedēļu skrējiens turpināsies daudzu citu pasaules valstu galvaspilsētas, tajā skaitā arī Rīgā. Modes nedēļas ir pirmā iepazīšanās ar gaidāmās sezonas modes tendencēm, kas atspoguļosies veikalu piedāvājumā ar glancēto žurnālu lappusēs.

Kasjauns.lv/Foto: All Over Press