Vērtīgs padoms, kā ietaupīt ūdeni - un bezjēdzīgi neizliet naudu izlietnē
Bija laiks, kad Eiropa pievienojās panikai, ka pasaulē pietrūks dzeramā ūdens, tāpēc izlēma taupīt to, arī mazgājot veļu.
2014. gada 20. oktobris, 13:05

Vērtīgs padoms, kā ietaupīt ūdeni - un bezjēdzīgi neizliet naudu izlietnē

Jauns.lv

Mājokļa rēķinā ūdens ieņem būtisku daļu. Kādas ir iespējas ietaupīt? Vides žurnāliste Anitra Tooma konsultē, kā neizliet naudu kopā ar ūdeni izlietnē.

Parasti uz karstā ūdens parādīšanos krāna galā ir jāpagaida. Tāpēc es padomāju, vai, piemēram, roku mazgāšanai to vispār sagaidīšu. Labāk lieki netērējies un izmanto tikai auksto ūdeni. Es vienmēr raugos, lai jaucējkrāns ir pagriezts aukstajā virzienā.

Ja vēlies kaut ko mazgāt siltā ūdenī, to gaidot, vēso ūdeni var ietecināt plastmasas pudelē – es to pēc diennakts nostādināšanas izmantoju puķu laistīšanai. Tējas krūzi ar karstu ūdeni nemazgāju, tikai taukainus traukus. Gaidot silto ūdeni dušā, vēso var notecināt bļodā un pēcāk izmantot grīdas mazgāšanai. Kad eju vannā, silto ūdeni uzreiz neizlaižu – lai silda mājokli un mitrina gaisu. Īpaši zaļi domājošie vannas ūdeni var izmantot tualetes satura aizskalošanai.

Es arī lieki netērējos un nepērku dzeramo ūdeni veikalos. Ja uz etiķetes nav rakstīts „dabīgs” vai „natural”, tur var būt tieši tas pats šķidrums, kāds tek no krāna, un – Latvijā ir pieejams lielākoties kvalitatīvs ūdens. Tad kāpēc daudzkārt pārmaksāt? Lielisks ieradums ir pašam atvest ūdeni no laba avota.

Tomēr ir viena joma, kur es ūdeni tērēju vairāk, nekā Eiropas normatīvi paredzējuši. Tā ir veļas mazgāšana – kurš savā automātiskajā veļas mašīnā ir redzējis ūdeni? Parasti tur tiek „vizinātas” samitrinātas drēbes, kas pēc mazgāšanas ilgi ož pēc pulvera. Bija laiks, kad Eiropa pievienojās panikai, ka pasaulē pietrūks dzeramā ūdens, tāpēc izlēma taupīt to, arī mazgājot veļu.

Es tomēr domāju, ka vērtīgāk ir taupīt ūdeni tur, kur tas bezjēdzīgi aiztek kanalizācijā: tu pucē trīs minūtes zobus, bet krāns tek; minūti ziepē rokas, bet ūdens plūst; gaidi silto ūdeni, un ūdens neaiztikts aiztek. Labāk iet dušā un pirtī, ne vannā, kur vajag 100 litru ūdens.

Ja iemanies ietaupīt, mierīgi vari pa veļas mazgāšanas līdzekļa atvilktni ieliet 10 litrus ūdens, kad mašīna jau paņēmusi ūdeni mazgāšanai un vēlāk tikpat skalošanas laikā. Kopš izmantoju pieliešanas metodi, redzu, ka drēbes izmazgājas labāk un neož pēc veļas mazgāšanas līdzekļa.

Anitra Tooma, „Kas Jauns Avīze” / Foto: All Over Press

Tēmas