Kā pareizi fritēt, lai produktiem būtu kraukšķīga garoziņa? Recepte
Par fritēšanu dēvē produktu gatavošanu bagātīgā eļļas daudzumā. Pēdējā laikā aizvien biežāk pieejami arī speciāli katli, kuros taukvielas nav tik daudz nepieciešamas, taču klasiskajam paņēmienam ir nepieciešama eļļa.
Šis paņēmiens ir īpašs tāpēc, ka gatavošana laikā produktiem rodas kraukšķīga garoziņa, bet iekšpuse paliek sulīga. Fritēšanai ir piemēroti nelieli dārzeņu, kartupeļu, gaļas, zivs un augļu gabaliņi.
Kas jāzina par eļļu fritēšanai?
* Fritēšanai var izmantot jebkuru eļļu, ko iespējams sakarsēt līdz vajadzīgajai temperatūrai un kurai ir neitrāla garša. Lielveikalos dažkārt ir nopērkama eļļa speciāli fritēšanai.
* Eļļas daudzums jāaprēķina tā, lai produktu gabaliņi varētu tajā peldēt, neskaroties cits pie cita.
* Eļļas temperatūrai jābūt no 170 līdz 200 grādiem. Tikai tad, ja eļļa ir pietiekami karsta, produktu poras ātri aizveras un neuzsūc pārāk daudz taukvielu.
* Fritēšanas eļļu nav ieteicams izmantot vairāk par 2–3 reizēm un tad arī ar nosacījumu, ka to pēc katras reizes izlej no katla vai pannas, izkāš caur marli vai speciālu filtru, bet katlu rūpīgi iztīra.
* Eļļa jāiepilda katlā tā, lai nepārsniegtu vienu trešdaļu no katla augstuma. Ja paredzēts gatavot pavisam nelielu porciju, jāraugās, lai eļļas būtu tik daudz, ka tā pārklāj produktus vismaz 2 cm augstumā.
Kā noteikt, vai eļļa ir pietiekami karsta?
* Koka karotes kātu iemērc eļļā, ja pie kāta veidojas mazi burbulīši, eļļa ir pietiekami karsta.
* Vēl viens paņēmiens – ar maizi: eļļā iemet mazu baltmaizes gabaliņu; ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pietiekami augsta. Ja maize kļūst brūna pamazām un piesūcas ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.
* Pārbaudīts, ka maizes gabaliņš 175 grādu karstā eļļā kļūst zeltaini brūns pēc 60 sekundēm, 190 grādos – pēc 40 sekundēm, bet 195 grādos – pēc nepilnām 20 sekundēm.
Kraukšķīgie kartupeļi
Kartupeļi ir fritēšanas klasika, taču tikpat labi var fritēt arī burkānu, kāļu, biešu, seleriju un pētersīļu saknes, kā arī pastinaku salmiņus un pārkaisīt ar tādām garšvielām, kas vislabāk garšo.
750 g kartupeļu
1 l eļļas
sāls
malta paprika pēc garšas
1. Nomizotus un rūpīgi nosusinātus kartupeļus sagriez 1 cm biezos un 4–5 cm garos salmiņos.
2. Eļļu sakarsē līdz 180 grādiem. Kartupeļus pa porcijām liec drāšu grozā, iegremdē eļļā un cep 4 minūtes.
3. Izņem laukā, uz papīra dvieļa notecini un nosusini lieko eļļu. Pārkaisi ar sāli un papriku.