foto: Shutterstock
"Grābstīšanās, regulāri nepiedienīgi komentāri 14 gadu vecai meitenei" - saņemtas sūdzības par pārkāpumiem mūzikas skolās
Bērni
2024. gada 21. marts, 21:48

"Grābstīšanās, regulāri nepiedienīgi komentāri 14 gadu vecai meitenei" - saņemtas sūdzības par pārkāpumiem mūzikas skolās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Seksuālās varmācības skandāls Latvijas augstskolās aizsācis sāpīgu, taču līdz šim noklusētu tēmu. LTV raidījums "Panorāma" šovakar ziņo, ka saņēmis anonīmas sūdzības arī par uzmākšanās gadījumiem mūzikas skolās, kur audzēkņi ir nepilngadīgi.

"Apburtais loks un bezpalīdzība," tā par viena konkrēta mācībspēka uzmākšanos kādā mūzikas skolā netālu no Rīgas, konkrēti – grābstīšanu un nepiedienīgu komentāru izteikšanu, turklāt regulāri – anonīmi LTV raksta kādas 14 gadu vecas meitenes draudzenes māte. Meitene ir ļoti kautrīga, atsaucoties uz "Panorāmas" ziņoto, vēstī Lsm.lv. Ko darīt?

Iepriekš Latvijas Televīzija ir aicinājusi un joprojām aicina par nevēlamiem pieskārieniem, seksuāla satura ziņām sociālajos tīklos, divdomīgām piezīmēm ikdienā, kailfoto sūtīšanu vai pieprasīšanu, intīmām attiecībām starp audzēkni un pasniedzēju. "Mēs saglabāsim jūsu anonimitāti, bet neklusēsim – rakstiet uz e-pastu nekluse@ltv.lv, ziņojiet uz "WhatsApp" numuru 20553333. Klusēšana iedrošina varmākas!" raksta LTV.

Konkrētajā anonīmās sūdzības gadījumā pasniedzēja vārdu LTV neminēs. Šajā skolā ar "Panorāmu" runāt atteicās, noliedzot, ka šādi precedenti būtu bijuši.

LTV saņēmusi ziņas arī par citām skolām, bet pagaidām neviena mācībspēka vārds publiski netiks saukts, raksta Lsm.lv

Kā šajās skolās, kurās arī ir īpaša specifika, piemēram, individuālās nodarbības un šaura profesionāļu vide – kontrolē to, lai nebūtu seksuāla rakstura pārkāpumi? Un ko darīt nepilngadīgiem, bieži vien arī kautrīgiem bērniem?

To skaidrot LTV devās uz  vairākām mūzikas vidusskolām.

Tā kā šeit mācās arī nepilngadīgi bērni, tad atbildība par seksuālu uzmākšanos šādā gadījumā ir daudz nopietnāka.

"Es gribu izmantot iespēju un vērsties pie jauniešiem – nedrīkst klusēt. Tas ir pirmais. Atrodiet savu uzticības personu, caur kuru jūs varat nodot mums vismaz pirmo informāciju. Un visiem ir jājūtas droši jebkurā vecumā. Bez šaubām," pauda Rīgas Doma kora skolas vadītājs Gints Ceplenieks. Līdz šim šādu signālu skolā nav bijis, saka direktors.

"Ir anonīmas aptaujas. Ja ir tā dēvētie signāli par kādu problēmu, kas būtu pietiekoši asa, lai tai pievērstu uzmanību, tad, protams, tas ir jādara nekavējoties. Pat ja tas ir anonīmi. Pat ja tas ir baumu līmenī," norādīja Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas direktors Ainars Šablovskis. Arī šajā skolā noliedz, ka šādi signāli vai precedenti tur būtu notikuši.