foto: Shutterstock
Kas jāzina, ja gribu lidot ceļojumā ar zīdaini
Bērni
2023. gada 14. decembris, 05:46

Kas jāzina, ja gribu lidot ceļojumā ar zīdaini

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku ceļojumos, arī visai tālos, izvēlas doties ar pavisam maziem bērniņiem. Pasaules vadošās lidsabiedrības šādas vēlmes pat atbalsta, taču vecākiem jāapzinās, ka ir virkne papildu noteikumu, kas šādos gadījumos jāievēro.

Piemēram, Laura no Tukuma “Likumam un Taisnībai” jautā: “Plānojam pavasarī doties garākā ceļojumā, un lidmašīnā būs jāpavada aptuveni sešas stundas. Gribam ņemt līdzi savu dēliņu, kuram tad būs gads un divi mēneši. Jautājums, vai šādā situācijā pastāv iespēja paņemt līdzi bērnu pārtiku, jo it kā pēc noteikumiem lidostā nekādas šķidrās vielas tilpumā vairāk par 100 gramiem cauri nelaiž. Savukārt lidmašīnā tik maziem bērniem nekādas opcijas nav paredzētas.”

Pavisam mazus ar ārsta atļauju

Aviācijas pārvadājumos par zīdaiņiem tiek uzskatīti bērni līdz divu gadu vecumam, un viņiem pienākas īpašā zīdaiņa biļete – piemēram, “airBaltic” tādu piedāvā ar 90% atlaidi, salīdzinot ar pieaugušo biļeti.

Tiem bērniem, kuri lidojuma brīdī sasnieguši astoņu dienu vecumu, nekādu ierobežojumu nav, taču jaunākiem par šo vecumu atļauts lidot tikai ar ārsta atļauju. Ģimenes ārstam būs jāizpilda speciāla veidlapa, kas parasti atrodama aviokompānijas mājaslapā – piemēram, “airBaltic” tā arī ir, un pa e-pastu jānosūta lidsabiedrībai vismaz divas dienas pirms lidojuma datuma.

Vienalga, cik liels vai mazs būtu bērns, arī viņam lidojuma gadījumā nepieciešams personu apliecinošs dokuments ar fotogrāfiju, un šajā gadījumā tā, visticamāk, būs pase.

Katram zīdainim pa pavadonim

Ir noteikts, ka katram zīdainim jāceļo pasažiera pavadījumā, kuram ir vismaz 16 gadu, tādēļ gadījumā, ja ģimenē ir, piemēram, mazi dvīņi, tad viņu pavadīšanai būs nepieciešami divi pieaugušie. Jāatceras, ka, izceļojot no valsts ar mazu bērnu (īpaši ārpus Eiropas Savienības), dokumentu kontrolē var paprasīt arī otra vecāka izsniegtu pilnvaru ar atļauju izbraukšanai.

Kaut arī zīdaiņa biļetē formāli rokas bagāža nav iekļauta, tomēr ir atļauts bez papildu samaksas nodot vienu reģistrētu bagāžas vienību līdz 10 kilogramiem svarā un vienus kompakti salokāmus bērnu ratiņus vai kulbu, vai auto drošības sēdeklīti. Tas gan nekādā veidā neietekmē pārējo rokas bagāžas apjomu, kas konkrētajai ģimenei pienākas.

Rezervējot biļeti zīdainim abos lidojuma virzienos, ir jāievēro būtiska nianse – ir jāpārliecinās, vai atgriešanās dienā mazulis jau nebūs divus gadus vecs, jo tādā gadījumā viņam būs jāiegādājas bērnu biļete.

Bērnu pārtiku atļauts ienest

Parasti lielākā daļa aviosabiedrību piedāvā pasažieriem ar zīdaiņiem un maziem bērniem lidmašīnās iekāpt pirmajiem, tomēr ir ieteikums reģistrēties lidojumam piecas dienas iepriekš, izvēloties arī numurētās vietas – citādi var gadīties, ka ģimenei jāsēž atsevišķās vietās. Zīdainim, protams, tas nedraud, jo viņa biļete neparedz atsevišķu sēdvietu un ceļojums būs jāpavada vecāku klēpī.

Dodoties uz iekāpšanu lidmašīnā, līdz reģistrācijas vietai droši var braukt ar bērnu ratiņiem – tur tos paņems lidmašīnas personāls, un pēc galamērķa sasniegšanas tos varēs saņemt, izejot no lidmašīnas vai bagāžas izsniegšanas vietā. Protams, tos var atstāt arī reģistrētās bagāžas nodošanas vietā.

Pasažieri, kas ceļo kopā ar zīdaiņiem, saprātīgos daudzumos lidmašīnā drīkst ienest viņiem domāto pārtiku, arī pudelītes ar šķidrumu, želeju, biezeņus vai pienu, taču jāņem vērā, ka tie tāpat būs jāuzrāda lidostas drošības dienesta darbiniekiem. Tiesa gan, drošības noteikumi dažādās lidostās var atšķirties, tāpēc pirms izlidošanas vēlams to noskaidrot.

Paceļoties un nolaižoties tikai klēpī

Kā jau minēts, lidojuma laiks zīdainim būs jāpavada mammas vai tēta klēpī, un mazais tiks arī nodrošināts ar speciālu drošības jostu. Pastāv gan arī iespēja par papildu samaksu iegādāties zīdainim atsevišķu sēdvietu, taču tad būs jāņem līdzi arī drošības krēsliņš, ko parasti aviokompānijas nenodrošina. Jāņem vērā, ka pacelšanās un nolaišanās laikā un brīžos, kad lidmašīnas salonā deg signāls “Piesprādzēties ar drošības jostām”, zīdainis tomēr būs jātur klēpī.

Ienesot lidmašīnā savu drošības krēsliņu, pasažieriem ir virkne noteikumu. Bērnam noteikti jāsēž pie loga, un pavadošajam pasažierim jāatrodas viņam blakus – ārējā krēslu rindā zīdainim sēdēt nav atļauts. Krēsliņam ir jābūt perfektā lietošanas kārtībā, un pasažierim jāprot ar to rīkoties – ja to nevarēs pareizi piestiprināt, krēsliņu lietot nevarēs.

Drošības krēsliņš nedrīkst būt platāks par 45 centimetriem – var, protams, paļauties uz mērlenti un izmērīt mājās, taču “airBaltic” mājaslapā ir atrodams arī saraksts ar vismaz vairāku desmitu standartam atbilstošu modeļu uzskaitījumu.

Ir vēl kāda nianse. Katrā “airBaltic” lidojumā ar “Airbus” 220 tiek ielaisti ne vairāk kā desmit zīdaiņi vecumā līdz diviem gadiem, tāpēc, ja vēlaties ceļot ar bērnu, gan zīdaiņu, gan atsevišķo sēdvietu biļetes ieteicams iegādāties laikus.