foto: Instagram
Telpaugs bez skaista poda ir tikai puse no veiksmes. Padomus sniedz interjera dizainere Indra Ingersone
Dzīvesstils
2023. gada 29. marts, 18:14

Telpaugs bez skaista poda ir tikai puse no veiksmes. Padomus sniedz interjera dizainere Indra Ingersone

Žurnāls "OK!"

Ar ko sākt, izvēloties augus savās mājās? Daži ieteikumi iedvesmai.

Informācijas telpā daudz un bieži redzam iedvesmojošus attēlus ar mājokļiem, kas pildīti skaistiem, zaļojošiem telpaugiem. Zināms, ka tie uzlabo gaisa kvalitāti, tāpat arī piešķir telpai mājīgumu un ienes dabas klātbūtni, kas mums visiem tik ļoti nepieciešama labsajūtas veicināšanai.

Iesaka interjera dizainere Indra Ingersone. Instagram/ @manatelpa

1. Izvēlies viegli kopjamus augus

Ja mājokļa apzaļumošana vēl nav tava stiprā puse, sāc pamazām un pakāpeniski – izvēloties konkrētu telpaugu veikalā, pievērs uzmanību ne tikai tā izskatam, bet noskaidro arī, kā tas kopjams. Ir virkne telpaugu, kas zināmi ar savām īpaši zemajām prasībām pret laistīšanu un kopšanu, piemēram, zāmija (Zamioculcas zamiifolia), līdakaste (Dracaena trifasciata), hlorofīts (Chlorophytum comosum), dažādas Epipremnum šķirnes, kā arī sukulenti un kaktusi. Tie būs lielisks sākums, kas ļaus baudīt augu ienesto skaistumu un dzīvīgumu telpā bez pārliekām raizēm. 

foto: Instagram

2. Papildini vannas istabas interjeru

Vannas istaba droši vien nav pirmā telpa tavās mājās, kas nāk prātā, domājot par dekorēšanu ar augiem, tomēr tā var būt lieliska izvēle tādiem telpaugiem, kam īpaši patīk mitrums. Paparde, orhideja vai miera lilija (Spathiphyllum) augs īpaši labi papildu mitrumā, turklāt šī praktiskā telpa tavā mājoklī uzreiz iegūs vairāk omulības un dzīvīguma.

foto: Instagram

3. Iedzīvini tumšos stūrus

Līdzīgi kā vannas istabā, kur nav tik ierasts izvietot augus, dzīvojamās telpās visbiežāk sajūtas liek telpaugiem izvēlēties labi apgaismotas, nevis tumšas vietas. Tomēr ir augi, kuri nebūt neprasa daudz saules gaismas un lieliski jūtas arī ēnā. Tas ļauj ienest dzīvīgumu un zaļumu tumšākās telpas daļās. Pie ēnmīļiem pieder tādi telpaugi kā Epipremnum (dažādi tā paveidi), dīfenbahija, fitonija, kalateja un zāmija.

foto: Instagram

4. Ienes augus arī guļamistabā

Vēl viena telpa, kurā nereti ierasts izvairīties no telpaugiem, ir guļamistaba. Skolas laikā iegūtās zināšanas par fotosintēzi liek domāt, ka telpaugi nakts laikā var atņemt tik nepieciešamo skābekli, taču patiesībā noteikti telpaugi guļamistabā ir pat vēlami, pateicoties savām gaisu attīrošajām un mitrinošajām, kā arī relaksējošajām īpašībām. Pie tādiem augiem pieder, piemēram, efeja, hlorofīts, Epipremnum šķirnes, līdakaste un miera lilija.

5. Grupē dažādu izmēru augus

Viens pats telpaugs var izskatīties mazliet vientuļi un pliekani, tāpēc vērts tos sagrupēt. Pamēģini izveidot augu trijotni – grupa nepāra skaita vienību parasti ir tīkamāka acij. Izvēlies trīs augus dažādos izmēros un zaļajos toņos, lai piešķirtu dažādību un interesantāku kopskatu. Ievieto augus līdzīgos podos vienkāršākam risinājumam vai gluži pretēji – kontrastē tos.

foto: Instagram

6. Piešķir akcentu ar lielizmēra augu

Kad mazākie augi jau pakāpeniski iepazīti, ienes mājās patiešām izteiksmīgu akcentu ar lielizmēra telpaugu. Tas var būt šobrīd ļoti aktuālais gumijkoks vai monstera, un to var izaudzēt arī no mazāka stāda, kā arī vizuāli padarīt augstāku, ievietojot podā uz garākām vai īsākām kājiņām vai statīva. Tas būs skaists akcents ne tikai dzīvojamajā istabā, bet tikpat labi arī priekšnamā vai privātmājas kāpņu zonā.

foto: Instagram

7. Neaizmirsti par puķu podu

Estētiski pievilcīgam kopskatam tikpat svarīgs, cik pats telpaugs, ir arī puķu pods, kurā tas iekārtots. Pieskaņo puķu podu savas telpas stilistikai – askētisku melnu metāla puķu kasti uz statīva lakoniskam un industriālam kopskatam vai omulīgu pītu grozveida puķu podu bohēmiskākai noskaņai – izvēle ir gana plaša. Katrā ziņā telpaugs bez skaista poda ir tikai puse no veiksmes.

foto: Instagram
foto: Instagram