foto: Shutterstock
Kā ādas veselībai un skaistumam lietot "vecmāmiņu puķi" - alveju
Alveja satur vairāk nekā simts bioloģiski aktīvu vielu un ādai draudzīgu komponentu.
Skaistums
2023. gada 22. marts, 09:20

Kā ādas veselībai un skaistumam lietot "vecmāmiņu puķi" - alveju

"100 Labi Padomi"

Alveju pazīstam kopš bērnības, to sauc par vecmāmiņas zālēm apbrīnojamo un labvēlīgo īpašību dēļ, bet tikai divām sugām – Aloe vera un Aloe arborescens – ir ārstnieciskas īpašības, pārējām tikai dekoratīva nozīme. Alveja satur vairāk nekā simts bioloģiski aktīvu vielu un ādai draudzīgu komponentu.

Stāsta Cesvaines skaistumkopšanas centra Mora kosmētiķe Ginta Ustinova.

Alveja spēj dziļi mitrināt un aizsargāt ādu no izžūšanas, kā arī nomierināt kairinātu ādu. Alvejai piemīt pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības – to izmanto uz nelielām brūcēm, nobrāzumiem, iekaisumiem, piemēram, pūtītēm. Alveja ir izcils glābiņš pēc saules apdegumiem, jo mazina iekaisumu un ātri atjauno ādu.

Alveja satur magniju, cinku, kāliju, kalciju, hromu un citas vielas, kas veido uz ādas neredzamu barjeru, tādējādi aizsargājot to no ārējo faktoru negatīvās ietekmes. Šim augam piemīt arī pretnovecošanas iedarbība – alveja palielina ādas elastību, atjauno tonusu, stimulē kolagēna un hialuronskābes veidošanos. Tāpēc alveja ir ļoti populāra sastāvdaļa gan kosmētikā, gan ārstniecības produktos.

foto: Shutterstock

Ko iesākt ar alvejas zariņu?

Vispirms izņem želeju. Izvēlies lielu, gaļīgu lapu, nogriez to pēc iespējas tuvāk pamatnei un rūpīgi nomazgā. Ar dārzeņu mizotāju no vienas lapas puses nogriez zaļo miziņu un ar tējkaroti izņem visu mīkstumu. To izmanto uzreiz vai turi vēsumā ne ilgāk kā divas dienas.

Pagatavo pīlingu. Samaisi vienādās proporcijās ābolu etiķi un ūdeni, pievieno 1 ēdk. alvejas mīkstuma. Uzklāj uz sejas, izņemot acu zonu, un iemasē. Pēc 15 minūtēm noskalo.

Iegūsti mitrinošu masku. Sajauc 2–3 ēdk. alvejas mīkstuma un 1 ēdk. kokosriekstu eļļas. Klāj uz sejas un kakla vairākās kārtās, iemasē. Pēc 15 minūtēm noskalo.