Kas jāņem vērā, mājas apstākļos tīrot paklājus
Ja tīrīšanā izmanto ziepes, ir svarīgi tās pēc tam labi izskalot, citādi netīrumi vēl jo vairāk lips klāt.
Dzīvesstils

Kas jāņem vērā, mājas apstākļos tīrot paklājus

Jauns.lv

Paklājus tīrīt ir svarīgi - pat ja netīrumi nav vizuāli saskatāmi. Regulāra tīrīšana ar putekļu sūcēju lielā mērā pasargā paklāju no kodēm un ērcītēm. Traipus šādā veidā gan ir grūti, pat neiespējami iztīrīt.

Kas jāņem vērā, mājas apstākļos tīrot paklājus...
* Ja uz paklāja gadījies traips, vislabāk to var iztīrīt uzreiz.

Taču katram traipam un katram paklājam ir savs raksturs, kas jāņem vērā. Visoptimālākais paņēmiens – uz svaiga, slapja traipa uzklāj dvieli un tecina virsū tīru ūdeni. Rezultātā traipa šķidrumu uzsūks dvielis. Galvenais – neberzt, bet tikai uzmanīgi susināt.

* Ja tīrīšanā izmanto ziepes, ir svarīgi tās pēc tam labi izskalot,

citādi netīrumi vēl jo vairāk lips klāt. Nekādā ziņā nevajag mēģināt traipu izžāvēt ar fēnu vai citu karsta gaisa plūsmu – tā netīrumus vēl pamatīgāk pielipināsi pie paklāja.

* Dabīgu materiālu paklāji prasa daudz saudzīgāku apiešanos nekā sintētiskie.

Lai krāsas tīrīšanas laikā nenopluktu, vispirms tīrīšanas procesu izmēģina uz neliela stūrīša un tad raugās, vai konkrētais paņēmiens ir piemērots vai arī jāliek lietā kāds cits.

* Ziemā, ja ir sniegs,

ieteicams paklājus iznest laukā un ar virspusi uzklāt uz sniega. Pēc pāris stundām apgriež uz otru pusi un izbirstē ar piemērota asuma suku.

 Kā labāk iztīrīt kafijas un sarkanvīna traipus no paklāja?

Galvenais – rīkoties uzreiz. Kafijas traipus tīra ar remdenu mazgājamā līdzekļa šķīdumu, proti, ar švammīti vienmērīgi brauka (bet neberž!) virzienā no traipa ārmalas uz centru. Ja traipu tīrīs no vidus uz ārmalu, tas kļūst vēl lielāks.

Izsusinātam sarkanvīna traipam var uzbērt sāli, bet pēc tam apstrādāt ar minerālūdeni un ziepju šķīdumu.

Kā tīrīt no gaiša paklāja lodīšu pildspalvas švīkas?

Lodīšu pildspalvas atstātie traipi ir vieni no nepatīkamākajiem, jo grūti pakļaujas tīrīšanai. Tinti var mēģināt pašķīdināt ar citronu sulu, pēc tam apstrādāt ar ziepjūdeni un beigās izskalot.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock