Eksotiskie un piemirstie dārzeņi – rāceņi. Receptes, ko no tiem pagatavot
Pateicoties interesei par veselīgu pārtiku, rāceņi atkal atgriežas mūsu dārzos, katlos un šķīvjos.
2015. gada 1. maijs, 06:51

Eksotiskie un piemirstie dārzeņi – rāceņi. Receptes, ko no tiem pagatavot

Jauns.lv

Rāceņi, dēvēti gan par kāļu radiniekiem, gan līdziniekiem, patiesi piedzīvojuši arī līdzīgu likteni kā kāļi – brīžiem cildināti, brīžiem nicināti. Kamēr Eiropa vēl nepazina kartupeļus, rāceņi, augšanas ziņā būdami visai pieticīgi, bija viens no svarīgākajiem sakņaugiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gados, kad raža nepadevās, lielai daļai Rietumu un Viduseiropas draudēja bads. Īpašu lomu rāceņi spēlēja Krievijas teritorijās, par ko liecina rāceņu pieminēšana tautas pasakās. Kad modē nāca kartupeļi, sākās rāceņu norieta laiks. Tagad, pateicoties interesei par veselīgu pārtiku, rāceņi atkal atgriežas dārzos, katlos un šķīvjos.

Ko pagatavot no rāceņiem?

* Ļoti garšīgi ir krāsnī cepti rāceņi, pasniegti ar jogurta un zaļumu mērci. Agrākos laikos rāceņus mēdza cept arī pelnos.

* Rāceņi lieliski iederas gan veģetārās, gan gaļas zupās kopā ar citiem dārzeņiem, piemēram, kartupeļiem, burkāniem, kāpostiem, sakņu pētersīļiem. Ļoti labi garšo rāceņu biezzupa, kas šķīvī pavisam viegli pārlieta ar ķirbju sēklu eļļu.

* Rāceņi, tāpat kā ķirbji, ir kā radīti gan sautējumiem, gan sacepumiem. Sevišķi labi tie sader ar jēra gaļu.

* Jauni rāceņi, sagriezti salmiņos, labi garšo svaigos salātos. Sīvā piegarša lielākoties gadās pāraugušiem rāceņiem, turklāt ir radītas šķirnes, kam rūgtuma nav nemaz.

* Rāceņi ir piemēroti arī pildīšanai – gan ar sāļiem, gan saldākiem pildījumiem. Pildītos rāceņus parasti cep cepeškrāsnī un pasniedz tāpat vai ar mērci.

* Rāceņus var arī skābēt un pēc tam izmantot gan piedevās, gan salātos, gan zupās.

* Ēdamas ir arī rāceņu jaunās lapiņas – salātos, arī sautējumos un zupās.

 Kā apieties ar rāceņiem?

* Labas kvalitātes rāceņiem miza ir gluda un viegli spīdīga, pašos rāceņos jaušams smagums, tie neatgādina švammi, un tajos neredz tārpu grauzumus.

* Rāceņus pirms lietošanas nomazgā un nomizo; pavisam jaunus un maigus var sautēt un cept ar visu mizu. Nomizotos vai nu sagriež gabalos, šķēlēs, salmiņos, vai arī sarīvē.

* Rāceņus vislabāk uzglabāt pagrabā, smiltīs, bet, ja tādu iespēju nav, labāk iegādāties nelielā daudzumā – tā, lai var apēst vienā, divās reizēs.

* Ja rāceņus dažas dienas uzglabā ledusskapī, tad neliek vis polietilēna maisiņā un netin arī pārtikas plēvē, bet gan ieliek papīra turzā, lai tie var elpot un nesāk pelēt.

Lielā sātīgā zupa ar rāceņiem

Pagatavošana prasa laiku, taču, ja šāda zupa garšo, tad nākamajā reizē var vārīt divreiz lielāku porciju, jo labi garšo arī uzsildīta. Protams, šķīvī var iebērt arī kādu ēdamkaroti sasmalcinātu garšaugu.

4 personām

2,5 stundas

1 l spēcīga dārzeņu buljona

1 l ūdens

500 g liellopa mīkstuma

300 g kūpināta cūkas cauraudža

2 vistas šķiņķīši

2 vistas filejas

300 g rāceņu

200 g virziņkāpostu

3 kartupeļi

3 burkāni

2 sīpoli

1 pētersīļa sakne

2 mazas mednieku desiņas

sāls, malti melnie pipari

1. Katlā uzvāri buljonu kopā ar ūdeni, pieber sāli. Ieliec liellopa mīkstumu un cauraudzi, uzvāri un uz mērenas uguns vāri apmēram 1 stundu. Pievieno vistas gaļu un vāri vēl 15 minūtes.

2. Tikmēr kāpostu sagriez strēmelītēs. Nomizotus kartupeļus, burkānus un rāceņus sagriez gabaliņos. Nomizotu sīpolu sagriez četrās daļās, pētersīļa sakni – mazos gabaliņos. Visu pievieno gaļai un vāri vēl 35–40 minūtes.

3. Gaļu izņem no katla un ieliec desiņas, lai sakarst. Pieber sāli un piparus.

4. Gaļu un desiņas sagriez gabaliņos un vai nu liec atpakaļ katlā, vai pasniedz uz atsevišķa šķīvja.

Žurnāls „100 Labi Padomi / Foto: Shutterstock

Tēmas