foto: Shutterstock
Mēness dienu, svinamdienu, latvisko ticējumu un Saules rita kalendārs no 10.10. līdz 16.10.
Cita pasaule
2022. gada 10. oktobris, 05:44

Mēness dienu, svinamdienu, latvisko ticējumu un Saules rita kalendārs no 10.10. līdz 16.10.

"Tautas Veselības Avīze"

Ieskaties "Tautas Veselības Avīzes" kalendārā un uzzini, kas būtisks gaidāms šonedēļ - no 10. līdz 16. oktobrim. Mēness dienas, svinamdienas, Saules un Mēness aptumsumi, tradīcijas, vēsturiskās piemiņas dienas un mūsu senču Saules rita kalendārs.

Pirmdiena, 10. oktobris

Pasaules garīgās veselības diena

Starptautiskā putras diena

Vārdadienu svin Arvīds, Arvis, Druvis

Pilnmēness Auna zvaigznājā, kulminācija 9. oktobrī.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, pīlingam, solārijam, ausu caurduršanai,sejas tīrīšanai, mitrinošām, atjaunojošām attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 16. diena no pulksten 19:00 – MĒRENĪBAS DIENA. Taisnprātība, līdzsvars un harmonija starp astrālo un fizisko ķermeni. Enerģija īpaši harmoniska, saudzējiet šo mieru un iekšējo komfortu. Uzvedieties klusu un ievērojiet mērenību it visā. Idejas, kas iešaujas prātā, būs veiksmīgas. Iespējams atrisināt ilgstošas finanšu problēmas. Savukārt naidīgums, agresija, skaudība var gremdēt morāli.

Pašsajūta. Veselīga mierīga pastaiga, duša. Iespējamas kaulu slimības. Neēdiet gaļu, sēnes. Asins atjaunošanas diena, lietojiet dzelzi saturošus produktus.

Pilnmēness 24 stundu lielā atslodze no 9. oktobra pulksten 11:55 līdz 10. oktobra pulksten 11:55.

Čika laiks: 17:02-24:00

Saule lec pulksten 7:51

Saule riet pulksten 18:28

Otrdiena, 11. oktobris

Vārdadienu svin Monta, Tince, Silva

Pilnmēness Vērša zvaigznājā, kulminācija 9. oktobrī.

Labvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, uzacu, skropstu krāsošanai, pieaudzēšanai, pīlingam, sejas tīrīšanai, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, solārijam, attīrošām sejas un ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 17. diena no pulksten 19:08 – LĪKSMES DIENA. Dienu pavadiet jautrā, atraisītā noskaņā kopā ar draugiem. Līksmojiet, bet bez žūpošanas un ālēšanās. Laba diena, kad noslēgt laulību vai harmonizēt iemīļoto attiecības.

Pašsajūta. Dziesmu, spēka vingrinājumu, dzimumtieksmes sublimācijas diena. Zāles labāk nelietot. Visjutīgākās – nieres un sirds asinsvadu sistēma.

Pirtij labvēlīga diena

Čika laiks: 0:00-0:04

Saule lec pulksten 7:53

Saule riet pulksten 18:25

Trešdiena 12. oktobris

Vecmiķelis Vecmiķeļi.

Šajā dienā daudzviet rīko Vecmiķeļu tirgu. Ja šajā dienā uzkrīt sniegs, līdz ziemai vēl septiņas nedēļas. Ja dzērves aizlidojušas – būs agra un auksta ziema.

Pasaules artrīta diena

Vārdadienu svin Valfrīds, Kira

Dilstošs mēness Vērša zvaigznājā

Labvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, uzacu, skropstu krāsošanai, pieaudzēšanai, attīrošām sejas, ķermeņa maskām un procedūrām, pīlingam, sejas tīrīšanai, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai, solārijam.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai. mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 18. diena no pulksten 19:18 – SPOGUĻOŠANĀS DIENA. Ja kādā kaut kas patīk, padomājiet – vai tas nav par jums. Ja krīt uz nerviem, tad varbūt laiks arī sevī tikt galā ar šo īpašību. Šī diena ir arī māņu un intrigu diena. Atsakieties no godkārīgām iecerēm, egoistiskām tieksmēm, pasīvas pakļaušanās, svešām ietekmēm, no ļaunprātīgiem plāniem.

Pašsajūta. Pasīva, arī grūta diena. Gavējiet, attīriet gremošanas orgānus. Jutīgas – nieres, āda. Nelietojiet alkoholu, nesmēķējiet! Ieteicama masāža, ūdens procedūras.

Saule lec pulksten 7:56

Saule riet pulksten 18:23

Ceturtdiena, 13. oktobris

Vārdadienu svin Irma, Mirga

Dilstošs mēness Dvīņu zvaigznājā

Labvēlīgs laiks solārijam, pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām, pīlingam, sejas tīrīšanai, vaksācijai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai, solārijam.

Nelabvēlīgs laiks mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša19. diena no pulksten 19:33 – APJUKUMA DIENA. Jutīsieties garīgi iztukšots, smaga saskarsme, var iestāties garīgs apjukums. Viegli krist kārdināšanā. Atbrīvojieties no meliem un lepnības. Neļaujieties ilūzijām un svešai ietekmei. Nepieņemiet lēmumus un neskaidrojiet attiecības. Nesāciet sarunas par kopdzīvi, neslēdziet laulību. Piemērota diena mājas kārtošanai, vecu lietu izmešanai.

Pašsajūta. Smaga diena. Uzmanīgi ar zālēm un alkoholu. Jutīgi reproduktīvie orgāni, zarnas – iespējama saindēšanās. Pārtikā priekšroku dodiet augļiem un ogām.

Čika laiks: 0:42-8:08

Saule lec pulksten 7:58

Saule riet pulksten 18:20

Piektdiena, 14. oktobris

Vecais lapkritis

Kāds Vecais lapkritis, tāda ziema. Ja šajā dienā bērzs bez lapām, būs maiga ziema. Ja lapu vēl daudz, būs slikta ziema.

Pasaules olu diena

To atzīmē oktobra otrā piektdienā visā pasaulē kops 1996. gada.

Vārdadienu svin Vilhelmīne, Minna

Dilstošs mēness Dvīņu zvaigznājā

Labvēlīgs laiks solārijam, pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām, pīlingam, sejas tīrīšanai, vaksācijai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai, solārijam.

Nelabvēlīgs laiks mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 20. diena no pulksten 19:56 – IZLĒMĪBAS DIENA. Sāciet ko jaunu. Viegli, atmetot visas šaubas, beidzot pieņemiet svarīgu lēmumu. Enerģētika dod spēku garīgajai izaugsmei. Dienu pavadiet mājās, uzmanību veltot saimnieciskām un ģimenes lietām. Ievērojiet tradīcijas. Lasiet svētos rakstus. Nenodarbojieties ar dziedniecību, ja vien nav lieli enerģijas uzkrājumi. Enerģija var izsīkt. Bīstami būt lepnam, īgnam un augstprātīgam.

Pašsajūta. Īstais laiks atteikties no sliktiem ieradumiem. Nepārpūlējiet redzi. Atturieties no gaļas.

Saule lec pulksten 8:00

Saule riet pulksten 18:17

Sestdiena, 15. oktobris

Vēja Mātes diena

15. oktobrī ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā un turpmākajās trīs dienās vēroja vēju virzienus. Tie iezīmēja rudens valdošos vējus. Ja šajās dienās gulbji iet prom vakarā – būs agrs rudens; ja rīta pusē – būs vēls rudens. Ja vējš no Austrumiem, būs auksta ziema.

Valsts valodas diena

Latvijā kā atzīmējamus svētkus to apstiprināja kopš 2021. gada. šis datums nav izvēlēts nejauši. Viņa atzīmēja, ka 1998. gada 15. oktobrī Satversmes ceturtajā pantā tika nostiprināta valsts konstitucionālā vērtība: “Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.”

Starptautiskā baltā spieķa diena

Baltā spieķa pirmsākumi meklējami jau Lielbritānijā, kad mākslinieks Džeimss Bigs cieta negadījumā un zaudēja redzi. Apzinoties satiksmes bīstamību, mākslinieks pastaigu spieķi nokrāsoja baltu, lai būtu vieglāk pamanāms.

Savukārt 1931. gadā Francijas avīzē tika ievietota publikācija ar ierosinājumu, lai neredzīgie lietotu tikai Baltas krāsas spieķi, kas kalpotu par brīdinājuma zīmi transportlīdzekļu vadītājiem. ASV Kongress 1964. gadā apstiprināja ideju katra gada 15. oktobri pasludināt par Baltā spieķa dienu.

Vārdadienu svin Eda, Hedviga, Helvijs

Dilstošs mēness Dvīņu zvaigznājā

Labvēlīgs laiks solārijam, pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām, pīlingam, sejas tīrīšanai, vaksācijai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai, solārijam.

Nelabvēlīgs laiks mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 21. diena no pulksten 20:32 – DRAUDZĪBAS DIENA. Enerģētika modina aktivitāti, sniedz drosmi. Ļoti labvēlīga diena, lai iekārtotos jaunā darbā. Tas nodrošinās veiksmīgu karjeru un izaugsmi. Diena, kas jāvelta draudzībai, savstarpējai atklātībai, apvienībai. Laba diena masu pasākumiem, pirkšanai, pārdošanai, īpaši, ja darījumi saistīti ar risku. Ja kaut ko pazaudē, tas drīz atradīsies. Esiet godīgi un taisnīgi pat sīkumos.

Pašsajūta. Ievērojiet ķermeņa tīrību. Izvēlieties fiziskas aktivitātes brīvā dabā. Īpaši ieteicamas auksta ūdens procedūras. Jutīgs jostas un krustu apvidus. Nepārslogojiet aknas.

Pirtij labvēlīga diena

Čika laiks: 7:11-19:11

Saule lec pulksten 8:02

Saule riet pulksten 18:15

Svētdiena, 16. oktobris

Pasaules Pārtikas diena

Kopš 1981.gada 16.oktobrī ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija aicina atzīmēt Pasaules pārtikas dienu, lai aktualizētu sabiedrībā ar lauksaimniecības un pārtikas jomām saistītus izaicinājumus, motivētu pasaules iedzīvotājus sadarboties, meklējot un īstenojot risinājumus.

Vārdadienu svin Daiga, Dinija, Dinārs

Dilstošs mēness Vēža zvaigznājā

Labvēlīgs laiks vaksācijai, masāžai, vakuummasāžai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Nelabvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, solārijam, pīlingam, sejas tīrīšanai, mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 22. diena no pulksten 21:23 – IZGLĪTĪBAS DIENA. Laiks, lai uzkrātu zināšanas, apgūtu amatu, pētītu savas dzimtas saknes, veidotu ciltskoku, padomātu par priekšgājējiem. Dalieties ar savu pieredzi un zināšanām. Esiet dāsni visās jomās. Ieteicama meditācija. Nerisiniet praktiskus jautājumus, nesāciet neko jaunu.

Pašsajūta. Neceliet smagumus, izvairieties no asām un straujām kustībām. Jutīga mugurkaula lejasdaļa, krusti, gūžas. Vēlams sātīgi paēst.

Saule lec pulksten 8:04

Saule riet pulksten 18:12