"T mīnus 10": statistiķis uzraksta formulu, lai paredzētu bērnu dusmu lēkmes automašīnas aizmugurējā sēdeklī
foto: Christina Kennedy / Alamy/ Vida Press
Bērni ķildojas mašīnas aizmugurējā sēdeklī.
Bērni

"T mīnus 10": statistiķis uzraksta formulu, lai paredzētu bērnu dusmu lēkmes automašīnas aizmugurējā sēdeklī

Jauns.lv

Ilgi satiksmes sastrēgumi, ķildas ar brāļiem un māsām, milzīga garlaicība. Tagad statistiķis aprēķinājis precīzu formulu, lai prognozētu, kad bērni gara brauciena laikā varētu piedzīvot dusmu lēkmi mašīnas aizmugurējā sēdeklī, un ko darīt, lai no tā izvairītos, raksta "The Guardian".

"T mīnus 10": statistiķis uzraksta formulu, lai pa...

Saskaņā ar Notingemas Trentas Universitātes profesora Dr. Džeimsu Hindu teikto, T = 70 + 0,5E + 15F - 10S ir kods, ko vecāki var izmantot, lai novērstu aizmugurējā sēdekļa bojājumu iespējamību.

Dr. Hinda pētījums, kas balstīts uz 2000 vecāku atbildēm, atklāja, ka laiks (T), kas vidējam bērnam parasti nepieciešams, lai garā brauciena laikā uzliesmotu dusmu lēkme, ir 70 minūtes. 

Tantruma jeb dusmu lēkmes iespēja tiek samazināta par katru minūti, ko bērns pavada izklaidējoties (E), savukārt ēdiens (F) ļaus vecākiem aizkavēt dusmu lēkmi par 15 minūtēm.

Bet tika konstatēts, ka, ja automašīnā ir arī brāļi un māsas (S), tas palielina aizmugurējā sēdekļa dusmu izvirdumu iespējamību par 10 minūtēm.

Pētījumā, kas izstrādāts kopā ar uzņēmumu "LV= Britannia Rescue", atklājās, ka vidusmēra bērns jautās: "Vai mēs esam galā?" 32 minūtes braucienā ar automašīnu un četras reizes brauciena laikā.

Ģimenēm gatavojoties ilgiem braucieniem, aptauja atklāja, ka garlaicība ir galvenais iemesls dusmu lēkmēm aizmugurējā sēdeklī, tā atbildēja 68% aptaujāto vecāku.  Nākamais iemesls tika norādīts pārāk garš ceļojums (62%) un izsalkums (57%).

Dr. Hinds "The Guardian" teica: "Ja jums ir tikai viens bērns un jūs varat viņus izklaidēt un laiku pa laikam uzpirkt ar pārtiku, jūs varētu vadīt automašīnu pat divas stundas bez dusmu lēkmēm. "Diemžēl divi bērni bez izklaides un uzkodām var izraisīt dusmu lēkmi jau 40 minūšu laikā. 

Uzkodas ir svarīgas, taču ir ierobežots, cik daudz tās var palīdzēt, tāpēc ne vairāk kā divas uzkodas stundā. Izklaide ir galvenais, taču pat tas jūs neizglābs, ja brauciens ir ļoti ilgs, stāsta Dr. Hinds.

"Braukšanas pārtraukumi, lai "atiestatītu pulksteni", ir svarīgi, lai novērstu dusmu lēkmes, kā arī pārliecinātos, ka braukšanas laikā neesat noguris," viņš piebilst.