foto: Sociālie tīkli
"Var griezt ar stiklu, ja nav naža vai šķēru," - Mariupoles pagrabā dzemdības tiek pieņemtas ar čata palīdzību
Bērni
2022. gada 9. maijs, 13:14

"Var griezt ar stiklu, ja nav naža vai šķēru," - Mariupoles pagrabā dzemdības tiek pieņemtas ar čata palīdzību

Jauns.lv

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā valstī piedzimuši apmēram 36 000 bērnu. Liela daļa no grūtniecēm dzemdību laikā ir saņēmušas nepieciešamo medicīnisko palīdzību, bet diemžēl ne visas. 24 gadus vecajai Viktorijai bija jākļūst par vecmāti, lai palīdzētu pasaulē nākt mazulim vienā no Mariupoles pagrabiem.

Kā vēsta "Україна Молода", Viktorija bija devusies uz Mariupoli, lai palīdzētu saviem vecākiem. Diemžēl jau drīz pēc ierašanās viņa uzzināja, ka vecāki ir miruši turpat savas mājas pagalmā.

Viktorija nokļuva kādā pagrabā kopā ar grūtnieci, kura tur slēpās no krievu apšaudes. Jau pavisam drīz viss liecināja, ka bērns ir nolēmis nākt pasaulē brīdī, kad apkārt nav neviena medicīnas darbinieka.

Viktorija nolēma izmantot medicīnas tiešsaistes konsultāciju čatu "Meklējiet ārstu", kur vietnē "Telegram" atsaucās Dzemdību un ginekoloģijas institūta darbinieks Mikola Didiks.

Dakteris kara laikā konsultējis vairāk nekā divsimt sieviešu, kuras bija spiestas pamest savas mājas grūtniecības laikā, taču tik ārkārtējs gadījums tika piedzīvots pirmo reizi.

Sapratis, ka tuvojas dzemdības, viņš sīki izstāstīja, kā tikt galā ar nabassaiti, bet diemžēl pagrabā nebija nepieciešamo medicīnas instrumentu. "Var griezt ar stiklu, ja nav naža vai šķēru," skaidroja dakteris.

Tā kā ar to būtu par maz, bērns bija izdomājis pasaulē nākt ar kājām pa priekšu. Šādas dzemdības ir sarežģītas pat medicīnas iestādēs.

"Meitene raud un kliedz, ka viņai sāp. Es lūdzu viņai būt pacietīgai, bet viņa nav. Viņš ir iestrēdzis. Viņa kliedz, ka tagad tiks saplosīta," čatā rakstīja Viktorija. Dakteris viņu mēģināja sazvanīt, bet tas neizdevās, jo sakari bija traucēti, tādēļ saziņa notika sarakstoties.

Grūtniece zaudēja samaņu, bet Viktorijai pēc dotajām instrukcijām tomēr izdevās izvilkt mazuli, un apturēt grūtnieces asiņošanu.

"Tu viņu izglābi. Bez tevis viņi abi nebūtu izdzīvojuši. Tu esi varone," visbeidzot čatā uzrakstīja dakteris.

Pēc neilga laika gan Viktoriju, gan jauno māmiņu ar mazuli aizveda glābēji, kuri spēja iekļūt pagrabā.

Tiek ziņots, ka māte ir diezgan smagā stāvoklī, bet atveseļosies.

Jāpiebilst, ka Viktorija drīz pēc dzemdību pieņemšanas apšaudēs un uzlidojumos pati tika ievainota un hospitalizēta.