Intervijas
2022. gada 28. aprīlis, 13:50

Katrīna Gupalo: Es vairs neatceros, kāda bija dzīve pirms kara

Jauns.lv

Gan šā mēneša žurnāla OK! vāka varonei Marijai Naumovai, gan raidījuma #irOK! viešņai mūziķei Katrīnai Gupalo vajadzēja vairākas dienas, lai emocijas, ko raisa Krievijas agresija Ukrainā, sakopotu spēkā, kas var palīdzēt tiem, kuri kara šausmas piedzīvojuši uz savas ādas.

Katrīnas saikne ar Ukrainu ir īpaši cieša – viņas tētis bija ukraiņu arheologs. Vienubrīd pat domājusi pārcelties uz dzīvi Ukrainā, bet liktenis lēma, ka jāpaliek Latvijā. Taču Ukrainā dzīvo krietns pulks viņas radu un draugu, ar kuriem Katrīna bieži sazinās, cenšas uzmundrināt un uzzina jaunāko no kara aculieciniekiem.

“Es vairs neatceros, kāda bija dzīve pirms kara,” viņa saka. Taču pavisam noteikti ir zināms, ka tur, aiz 24. februāra robežas, palika viņas divu albumu klajā laišana. Tikai nepilnu mēnesi pēc kara sākuma Katrīna kopā ar vēl 40 mūziķiem un kuplu rīkotāju sastāvu izdeva Ukrainas atbalstam veltītu dziesmu “Resistance”. Pēc viņas iniciatīvas pretī Krievijas vēstniecībai Rīgā izvietotas klavieres “УКРАÏНА”, ko var spēlēt jebkurš. Gupalo uzstāšanās grafiks strauji piepildās – visi ir labdarības koncerti vai kā citādi ar atbalstu Ukrainai saistītas uzstāšanās. Pārējā laikā viņa cenšas radošos projektos iesaistīt uz Latviju atbēgušos Ukrainas mūziķus.

Pievienotajā video uzzinasi, ko Katrīna domā par piedošanu Krievijas okupantiem un slikto ziņu izplatīšanu, kā arī to, kāds ir viņas redzējums par izmaiņām ukraiņu tautas domāšanā pēdējās desmitgadēs. Mūziķe stāsta arī par Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska popularitātes pieaugumu ukraiņu vidū un atklāj, bez kā nevar iedomāties ceļojumu uz Ukrainu.