Dzīvesstils
2021. gada 29. decembris, 07:07

5 labas lietas, ko 2022. gadā mēs varētu paturēt no aizejošā gada

Jauns.lv

Pēdējie 12 gada mēneši vairumam cilvēku bija diezgan izaicinoši. Taču pat no mūsu otrā pandēmijas gada varam paņemt dažas labas lietas.

Ja 2019. gada Vecgada vakarā kāds būtu teicis, ka pēc diviem gadiem mēs joprojām saskarsimies ar pandēmiju, mēs, iespējams, šo ziņu būtu uztvēruši ar manāmu skepsi. Diemžēl, noslēdzot globālās koronavīrusa krīzes otru gadu, realitāte ir acīmredzama. Lai gan mums ir pieejamas vakcīnas, joprojām ir par ko uztraukties: parādās arvien jauni vīrusa varianti, cilvēki joprojām slimo ar Covid-19 un ne visi ir vakcinēti, un tas viss var radīt stresu.

Tomēr ne viss ir slikti. Pēdējo divu gadu laikā ir bijuši daži pārsteidzoši atklājumi, kurus izgaismojusi tieši pandēmija. Lai gan mēs visi esam gatavi atstāt Covid-19 radītās neērtības aiz sevis, ir dažas pandēmijas dzīves šķautnes, kuras mēs ļoti, ļoti ceram ņemt līdzi jaunajā gadā, vēsta huffpost.com.

foto: Pixabay

Iespēja strādāt no mājām

Lai gan ne visiem bija iespēja strādāt attālināti, ir cerība, ka arvien vairāk darba devēju redzēs daļēji vai pilnīgi attālinātā darba sniegtās priekšrocības. Pretēji dažu skeptiķu uzskatiem, pētījumi liecina, ka produktivitāte saglabājas arī tad, ja darbinieki strādā ārpus biroja, un pandēmija to ir tikai vēl vairāk pierādījusi.

Aptaujā, kurā piedalījās aptuveni 800 darba devēju, lielākā daļa uzņēmumu norādīja, ka darbinieku produktivitāte faktiski palika tāda pati (67%) vai bija augstāka (27%) nekā pirms pandēmijas, lai gan daudzi no šiem uzņēmumiem darbinieku nu strādāja attālināti.

foto: Pixabay

Vides pieejamība

Daži pēdējie gadi ir pierādījuši, ka pieejamība darbā un mūsu sociālajā dzīvē ir svarīga ne tikai cilvēkiem ar invaliditāti, bet arī citiem. Zoom un citu videokonferenču lietotņu attīstība bija liels ieguvums draugiem un ģimenei, kuri ir pārcēlušies tālu prom, bet joprojām vēlas piedalīties ballītēs un citās sabiedriskās aktivitātēs. Tikmēr attālinātais darbs ļauj arī cilvēkam ar kustību traucējumiem strādāt un kļūt finansiāli neatkarīgam.

foto: Pixabay

Piegādes bizness

Pandēmijas laikā uzplaucis piegādes bizness un arvien populārāka kļuvusi iepirkšanās internetā. Šo divu gadu laikā esam pieraduši, ka pārtikas veikali veic preču piegādi līdz namdurvīm, ka varam pasūtīt siltu maltīti, kā arī internetā nopirkt visu, kaut vai celtniecības materiālus, apģērbu un apavus.

foto: Pixabay

Laiks pašam sev 

Ja līdz pandēmijai laiks vienatnē mājās nebija leģimitizēts, nu jau nemaz nav jākaunas, ka viss, kas jums piektdienas vakarā nepieciešams, ir silta vanna un detektīvseriāli. Pandēmija iemācīja pat vislielākajiem ekstravertiem, ka tie, kas pavada brīvdienu vakarus mājās, nav nedz garlaicīgi, nedz kautrīgi cilvēki. Pandēmija parādīja, ka mums visiem ir nepieciešams savs laiks mājās, kur mēs varam gūt prieku un atpūsties.

foto: Pixabay

Rūpes par mentālo veselību

Pandēmijas laikā vairāk kā jebkad tika vērsta uzmanība cilvēku mentālajai veselībai. Mēs visi saskārāmies ar mājsēdi, uztraukumu un stresu. Daudziem, kuriem bija kāda mentāla problēma, pandēmija to saasināja. Pēdējo divu gadu laikā ticis daudz runāts par cilvēku labsajūtu, stresa menedžmentu, depresiju un nomāktību. Daudzi mentālās jomas eksperti norādījuši, ka tieši pandēmija mazinājusi daudzus aizspriedumus mentālās veselības jomā.