foto: Pexels.com
Kad ir labākais laiks pirkt Ziemassvētku dāvanas? Pieredze liecina - nekad nav par agru kaut kam gatavoties
Varētu šķist, ka vēl ir par agru ķerties klāt svētku plānošanai, taču pieredze liecina - nekad nav par agru kaut kam gatavoties.
Dzīvesstils
2021. gada 23. novembris, 08:09

Kad ir labākais laiks pirkt Ziemassvētku dāvanas? Pieredze liecina - nekad nav par agru kaut kam gatavoties

Jauns.lv

Ja viss izdarīts jau laikus, tad svētki paiet klusi un mierīgi, pavisam citādi nekā tad, ja jānervozē par pakomātā pazudušām paciņām, garām rindām veikalos un mājās neatrodamu iesaiņojuma papīru.

Mūsdienu steidzīgajā pasaulē Ziemassvētki ir vieni no tiem svētkiem, kuri no mums prasa lielu emocionālo un finansiālo ieguldījumu. Šie svētki tukšo maciņus, patērē arī mūsu nervus un spēku, gādājot par svētku mielastu, tērpu un dāvanām. Bieži vien, ja atliekam svētku plānošanu uz pēdējo brīdi, daudzas ieceres nemaz nevar īstenot vai tās sanāk ne tajā kvalitātē, kuru gribējām, vēsta Huffpost.com. Tāpēc, lai nesanāk vilties un sev pārmest neizdarību, sāc visu darīt laikus!

Labāk ātrāk nekā vēlāk

Lai svētku laiks nav saspringts un steidzīgs, veic priekšdarbus jau novembrī. „Varētu šķist, ka vēl ir par agru, lai ķertos klāt svētku plānošanai, taču pieredze liecina, ka nekad nav par agru kaut kam gatavoties,” saka iepirkšanās speciāliste Kristīne Magrata no ASV. Lai gan šķiet, ka svētki vēl aiz kalniem, ir lietas, ko jau tagad var izdarīt – izlemt, ko vilksi mugurā, kur svētki tiks svinēti, kādiem cilvēkiem (ģimene, radi, kaimiņi un kolēģi utt) nepieciešamas dāvanas, kam sūtīt pasta apsveikumus.

foto: Pixabay

Veido sarakstu

Saraksts var mazināt spontānu pirkumu veikšanu, tas var arī palīdzēt neapjukt pienākumu gūstā. Veic sarakstu, kas jāpaspēj izdarīt līdz svētkiem, un kā to var paveikt. Varbūt nepieciešams jauns galdauts un sveces (un to var iegādāt jau tagad!), varbūt nepieciešams noskaidrot ciemiņu vēlmes un sagatavot ēdienkarti, bet tikpat labi uzrakstīt sarakstu ar dāvanām, kas jāiegādājas (un var lēnām tam ķerties klāt).

Svētku loterija

Dāvanu iegāde un saiņošana var prasīt ne tikai laika, bet arī finansiālus ieguldījumus. Lai tos mazinātu, ģimenes vai kolēģu starpā rīkojiet loteriju, un katram jāpērk viena dāvana. Loteriju var veikt, ierobežojot dāvanas summu, bet var arī rīkot tematisku, piemēram, ka dāvanā var būt tikai tēja un sveces, un nekas cits.

foto: Pixabay

Nepaļaujies uz piegādi

Mūsdienās, pateicoties Covid-19 pandēmijai, esam pieraduši veikt pirkumus internetā. Arī daudzas Ziemassvētku dāvanas tiek pasūtītas tieši tur. Taču rēķinies, ka gadu mija ļoti noslogo ražotājus un pēdējā brīža pirkumi var arī līdz svētkiem netikt piegādāti. Interneta veikalā pirkumus veic laikus! Ja šajā laikā redzi kādu lietu, kas varētu derēt dāvanai, ķer ciet! Viss, kas būs izdarīts laicīgi, mazinās stresu decembra beigās. Ņem vērā, ka arī parastajos veikalos decembra beigās pieaugs apmeklētāju skaits, domā, vai gribēsi tad stāvēt garā rindā, lai tikai tiktu iekšā veikalā…

Parūpējies par sevi

Lai gan šie svētki mudina dāvināt un rūpēties par citiem, ieplāno laiku sev. Varbūt decembra sākumā vēlies doties pie friziera, izlietot šogad uzdāvināto masāžas kuponu, doties kādā ziemīgā pārgājienā. Laiks, kas ieplānots sev, nekad nav veltīgs! Arī pārējie svētkos priecāsies, redzot tevi priecīgu un starojošu, nevis pārgurušu.

foto: Pixabay

Atklāj svētku būtību

Lai gan katra saimniece Ziemassvētkos cenšas pagatavot daudz ēdienu, sarūpēt visiem dāvanas un gādāt par noskaņu, atceries, kas ir šo svētku būtība. Velti laiku arī klusumam, pateicībai par aizvadīto gadu, laiku apcerei par dzīves vērtībām. „Cilvēki, kas laicīgi gatavojušies svētkiem, pamana, ka svētki nav tikai par pirkšanu un dāvināšanu. Ja viss izdarīts laikus, tad svētki paiet klusi un mierīgi, pavisam citādi nekā tad, ja jānervozē par pakomātos pazudušām paciņām, garām rindām veikalos un mājās neatrodamu iesaiņojuma papīru,” saka Kristīne Makgrata.

foto: Pixabay