foto: Publicitātes
Ārējā spriedze, kas ietekmē mūs visus
2021. gada 23. novembris, 06:00

Ārējā spriedze, kas ietekmē mūs visus

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Nepārtraukts nervu sistēmas darbības traucējumu biežuma pieaugums liek mums jau tagad runāt par epidēmijas mērogiem. Arvien biežāk no šīm problēmām cieš abu dzimumu jauni cilvēki darbaspējīgā vecumā. Skaidro Inga Kalere, neiroloģe VCA “Pulss 5”.

Galvenais  iemesls ir mūsdienu dzīvesveida negatīvā ietekme, pat arī ja nekad nav gūtas nopietnas traumas un anamnēzē nav bijušas nopietnas saslimšanas, kas varētu izraisīt nervu sistēmas traucējumus. Garīgais, fiziskais un emocionālais stress, pastāvīgs nogurums, spēka trūkums, miegainība, nomākts garastāvoklis – kļūst par mūsu ikdienas realitāti, kas gandrīz neizbēgami noved pie stresa un dažādiem nervu sistēmas traucējumiem. Šobrīd no neirozēm cieš jau līdz 3% no mūsu planētas iedzīvotāju, un tie ir tikai diagnosticētie gadījumi.

foto: Publicitātes
Inga Kalere, neiroloģe VCA “Pulss 5”

Cilvēka smadzenes ir visnoslēpumainākais un mainīgākais orgāns, kas kontrolē un regulā mūsu domas, jūtas un kustības, bet ir arī pats energo ietilpīgākais orgāns cilvēka organismā.  Stress negatīvi ietekmē cilvēka smadzenes un uzvedību, var izraisīt dažādus nervu sistēmas traucējumus.  

Galvenās nervu sistēmas traucējumu pazīmes ir palielināta trauksme, spriedze, samazinātas darba spējas, koncentrēšanās problēmas, mainīga apātija un aizkaitināmība, pēkšņas neskaidras izcelsmes sāpes. Ja pastāvīgi novērojat šādas izpausmes, nepieciešams pirmkārt samazināt stresa līmeni, bet vislabāk ir konsultēties ar speciālistu.

Cilvēka atmiņa ir augstākas nervu darbības funkcija, ar kuras palīdzību tiek iegūti, uzglabāti un pavairoti agrāk iegūtie dati. Tieši atmiņa ļauj ilgu laiku saglabāt ārējā pasaulē saņemto informāciju vai datus par ķermeņa reakcijām uz noteiktiem notikumiem. Daudzi cilvēki kādā dzīves posmā sāk sūdzēties, ka viņiem ir slikta atmiņa. Kāpēc pasliktinās atmiņa? Tas var būt dažādu iemeslu dēļ. Atmiņas problēmas parasti izraisa novecošana. Ārējie nelabvēlīgie faktori, kas var ietekmēt atmiņu: nepietiekams miegs, stress, krasas dzīves apstākļu izmaiņas, palielināta slodze smadzenēm.

Diemžēl burvju tabletes nervu sistēmas traucējumu ārstēšanai un atmiņas  uzlabošanai vēl nav izgudrotas. Pirmkārt vajadzētu mainīt savu dzīvesveidu un uztura paradumus. Lai stiprinātu nervu sistēmu un mazinātu stresu, nepieciešami:

  • B grupas vitamīni – veicina normālas psiholoģiskās funkcijas, palīdz mazināt nogurumu un nespēku, nepieciešami enerģijas ražošanai šūnās.
  • C vitamīns - palīdz samazināt nogurumu un nespēku, būtiska loma līdzsvarotās stresa reakcijās. Stresa situācijās C vitamīna patēriņš organismā paaugstinās, jo tas ir nepieciešamas stresa hormonu ražošanai.
  • Magnijs – palīdz samazināt nogurumu un nespēku, veicina normālu nervu sistēmas un muskuļu darbību, tostarp palīdz atslābināt saspringto muskulatūru.
  • Cinks - veicina kognitīvās funkcijas, piedalās daudzās bioķīmiskās reakcijās, kas nozīmīgas organisma vielmaiņai un nervu sistēmas darbībai.
  • Ginka lapu ekstrakts veicina perifēro asins mikrocirkulāciju, palīdz saglabāt kognitīvās funkcijas, veicina normālas kardiovaskulārās un nervu sistēmas funkcijas. 

Pierādīts, ka atmiņas spējas ir atkarīgas no smadzeņu šūnu un starpneironu savienojumu optimālas darbības. Nervu šūnas atjaunojas, taču dažādu nelabvēlīgu faktoru dēļ tiek bojāti neironu savienojumi. Līdz ar to cieš impulsu pārvade smadzenēs, kas atkarībā no bojājuma zonas ietekmē dažādas norises organismā. Tāpēc nervu šūnas ir ļoti prasīgas, lai savlaicīgi iegūtu noteiktu daudzumu barības vielu. Pabaro savu prātu!

Neurozan uzlabo garīgās darbaspējas - atmiņu, koncentrēšanos, kā arī stiprina nervu sistēmu un noturību pret stresu*.

* Dzelzs, cinks un jods veicina normālas kognitīvās funkcijas. Ginko biloba palīdz saglabāt spēju koncentrēt uzmanību, darba atmiņu gan īstermiņā, gan palielināta stresa apstākļos, uzlabo atmiņu un veicina asāku domāšanu.

Iespējams iegādāties: aptiekās un www.vitabiotics.lv

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Vitabiotics