Tetovējums, pīrsings, solārijs jeb - ko vispār drīkst bērni bez pieaugušo atļaujas
No cik gadiem pusaudzis drīkst realizēt savas vēlmes, neprasot vecāku atļauju?
Bērni
2016. gada 11. decembris, 06:23

Tetovējums, pīrsings, solārijs jeb - ko vispār drīkst bērni bez pieaugušo atļaujas

Jauns.lv

Vai bērni drīkst tetovēties? Apmeklēt solāriju bez vecāku ziņas? Atrasties naktī uz ielas vai mūzikas festivālā?

Uz solāriju ar ārsta zīmi

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumu ir aizliegts sniegt patērētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem, izņemot gadījumus, ja viņi uzrāda ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu, ka veselības stāvoklis ir tam atbilstošs. Izziņa ir derīga sešus mēnešus. Lai pārliecinātos par patērētāja vecumu, solārija personāls pieprasa uzrādīt personu apliecinošu dokumentu vai autovadītāja apliecību.

Tetovējums bērnam

Tikai 2016. gada 1. janvārī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 182 par higiēnas prasībām tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai un speciālajām prasībām tetovēšanas līdzekļiem. Līdz tam bieži bija situācijas, ka šis pakalpojums, ko varētu pielīdzināt ķirurģiskai manipulācijai, tika sniegts arī bērniem bez vecāku piekrišanas. Tagad jāpārliecinās, ka bērns ir saņēmis vismaz viena no vecākiem vai likumiskā pārstāvja piekrišanu.

Nakts laikā sabiedriskā vietā

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu policijas iestādē nogādā bērnu, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu un atrodas sabiedriskā vietā bez vecāku, aizbildņa, audžuģimenes, bērnu aprūpes iestādes vadītāja vai viņu pilnvarotas pilngadīgas personas klātbūtnes nakts laikā. Šajā izpratnē no pulksten 22 līdz 6, ja attiecīgā pašvaldība nav noteikusi stingrākus ierobežojumus.

Ja četru stundu laikā nav iespējams noskaidrot bērna personību un nodot viņu vecākiem, aizbildņiem vai bērnu aprūpes iestādei, kuru viņš pametis, un ja bērnam kā drošības līdzekli nepiemēro apcietinājumu, policija viņu ievieto audžuģimenē, krīzes centrā vai bērnu aprūpes iestādē. Ja tas nav iespējams – profilakses iestādē, un ne vēlāk kā nākamajā darbdienā paziņo par to bāriņtiesai un pašvaldības sociālajam dienestam.

Pēc 16 gadu sasniegšanas bērni atrašanos naktī ārpus mājas var ierobežot vecāki. Saskaņā ar Civillikuma 177. pantu aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu, kas nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību. Tādējādi, ja vecāki uzskata, ka bērna interesēs nav atrasties sabiedriskā vietā nakts laikā, viņi to var ierobežot, izskaidrojot bērnam šāda lēmuma iemeslu.

Kamēr vecāki prom

Bērna pieskatīšana noteikta Bērnu tiesību aizsardzības likumā 24. pantā – vecākiem vai personai, kuras aprūpē bērns nodots, ir pienākums neatstāt viņu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes. Vienlaikus ņemot vērā, ka rūpēties par bērna drošību ir vecāku pienākums, viņiem ir jāizvērtē, vai, piemēram, sešgadīga bērna pieskatīšanu var uzticēt pusaudzim. Vecākiem jāvērtē, vai bērns būs atbilstoši aprūpēts un būs drošībā.

Kur bērns drīkst strādāt

Bērnus vecumā no 13 gadiem var nodarbināt vieglā, bērna drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai nekaitīgā darbā gadījumā, ja viens no vecākiem devis rakstveida piekrišanu. Nodarbināšana nedrīkst kavēt bērna izglītošanos. Darbus, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem, nosaka 2002. gada 8. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr. 10, piemēram:

  • dārzu ravēšana un laistīšana;

  • ražas novākšana;

  • laukumu un skvēru sakopšana;

  • kurjera darbu veikšana;

  • preču saiņošana un iepakošana;

  • pārtikas un nepārtikas preču pārdošana uz ielām u. tml.

Pusaudžus vecumā no 15 līdz 18 gadu vecumam aizliegts nodarbināt darbos īpašos apstākļos, kas saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai. Darbus, kuros tas aizliegts, nosaka 2002. gada 28. maija Ministru kabineta noteikumi Nr. 206, piemēram, pusaudžus aizliegts nodarbināt darbos, kas tieši saistīti ar dažādu objektu un būvju nojaukšanu, mežizstrādi (koku ciršana, atzarošana, izvilkšana, baļķu iekraušana un izkraušana), koksnes apstrādi, metāla vai tā izejvielu otrreizēju pārstrādi. Pusaudzis nedrīkst būt nodarbināts darbos, kas tieši saistīti ar alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu ražošanu, izmēģināšanu, glabāšanu, lietošanu, tirdzniecību un reklāmu.

Nepilngadīgos drīkst pieņemt darbā tikai pēc iepriekšējas medicīniskās apskates, un tā jāveic katru gadu. Pirms darba līguma noslēgšanas darba devējam ir pienākums informēt vienu no bērna vai pusaudža vecākiem (aizbildņiem) par darba vides riska novērtējumu un darba aizsardzības pasākumiem.

Gan vecāki (aizbildņi), gan Valsts darba inspekcija var rakstveidā pieprasīt darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar personu, kura ir jaunāka par 18 gadiem, ja tā veic tādu darbu, kas apdraud drošību, veselību vai tikumību vai negatīvi ietekmē attīstību un izglītību.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock