Nemitīgi moka izsalkums? Iespējams, organismā trūkst šķiedrvielu
Jau atkal gribas ēst, jūtos izsalcis - šī ir sajūta, kas pazīstama daudziem. Sevišķi bieži tā piemeklē starp ēdienreizēm vai vakarpusē, kad tā vien kārojas sevi palutināt ar kādu saldumu vai uzkodām.
Veselībai par labu šādi ēšanas paradumi gan nenāk. Nav noslēpums, ka, ēdot gardās kūciņas un citas ne pārāk veselīgas uzkodas, riskējam iedzīvoties liekajā svarā. Paaugstinās arī holesterīna līmenis un cukura līmenis asinīs.
Kā remdēt izsalkumu un palīdzēt sev justies labāk? “Vienu zāļu pret šo problēmu nav. Vajadzētu sākt ar jaunu ēšanas paradumu ieviešanu. Un noregulēt dažus svarīgus gremošanas procesus noteikti var palīdzēt šķiedrvielas,” skaidro naturopātiskā uztura speciāliste Tautvile Šļažaite-Millere (Tautvile Šliažaite-Miller).
Šķiedrvielas ir ogļhidrāti, kas atrodami augu valsts produktos. Tie ir neaizstājams palīgs veiksmīgai zarnu darbībai, jo palīdz ēdienam vieglāk un vienmērīgāk pārvietoties pa gremošanas traktu. Tāpat arī šķiedrvielas palīdz resnajā zarnā "savienot kopā" pārtikas atliekas, tāpēc tās ātrāk tiek izvadītas no ķermeņa.
Pēc naturopātijas speciālistes teiktā, šķiedrvielas organismā veic daudzas citas nozīmīgas funkcijas: “Mūsdienās ne tikai gados vecākiem cilvēkiem, bet arī pusaudžiem tiek diagnosticēts paaugstināts holesterīna līmenis. Daļēji visu šo nepatikšanu vaininieks ir nepareizi ēšanas paradumi. Pacientiem, kuri vēlas mainīt savu uzturu, ir ļoti svarīgi vispirms uzņemt pietiekami daudz šķiedrvielu ikdienā."
Otra lieta - daudziem vājība ir cukurs. Neglābjamiem saldummīļiem, kuri nu nekādi nevar iztikt bez desertiem, iesaku tos ēst pēc pamatēdiena, kurā (šis ir ļoti svarīgi!) jābūt pietiekami daudz šķiedrvielu - dārzeņiem un pilngraudu produktiem. Šķiedrvielas palīdz uzturēt vienmērīgu cukura līmeni, un tas "nelēkā" augšup un lejup.
Visbeidzot, šķiedrvielas ir ļoti svarīgas mūsu imūnsistēmai. Tās "baro" labās baktērijas zarnās, palīdzot mikroflorai, un tas pozitīvi ietekmē mūsu imunitāti.
Pieaugušam cilvēkam dienā vajadzētu uzņemt vismaz 30 gramu šķiedrvielu. “Galvenie šķiedrvielu avoti ir dārzeņi, augļi, pākšaugi (pupiņas, lēcas, turku zirņi), graudaugi (brūnie rīsi, pilngraudi, rudzi), rieksti un sēklas. Citiem vārdiem sakot, viss, kas nav notīrīts un apstrādāts. Diemžēl vairākumam cilvēku uzturā nepieciešamais šķiedrvielu daudzums nav pat puse no dienas normas,” atzīst naturopātiskā uztura speciāliste.
Kā izpaužas šķiedrvielu deficīts? "Sākumā, iespējams, nejutīsiet nekādus simptomus. Ja sākas aizcietējumi, tā var būt pazīme, ka ilgtermiņā trūkst šķiedrvielu. Tiesa, šajā gadījumā ir tāpat kā ar slāpēm - ja esam izslāpuši, tātad jau sākusies dehidratācija, - komentē Tautvile Šļažaite-Millere.
Citi simptomi ir paaugstināts holesterīna līmenis, neregulāra zarnu darbiba, vēdera uzpūšanās vai pastāvīga vēlme pēc uzkodām. Tomēr uztura speciāliste iesaka negaidīt, kad šie simptomi parādās, bet gan pārskatīt savu uzturu jau tūlīt. Ja tajā nav pietiekami daudz dārzeņu, pākšaugu, graudaugu, tad šķiedrvielas ieteicams lietot papildus.
Tiesa, rūpēties par šķiedrvielu rezervēm vajadzētu ne tikai tiem, kuri cieš no nesabalansēta uztura.
Uztura eksperte izšķir trīs cilvēku grupas, kuriem gremošanas traucējumi ir dažādu bioloģisku iemeslu dēļ.
Pirmā grupa ir grūtnieces, kuru gremošanas sistēma hormonu ietekmē piedzīvo krasas pārmaiņas, tāpēc topošās māmiņas bieži cieš no aizcietējumiem.
Otrā grupa - gados vecāki cilvēki, kuri zobu problēmu dēļ gandrīz vairs neēd grūtāk sakošļājamus produktus, kas bieži vien ir bagātīgi šķiedrvielu avoti.
Trešā grupa ir cilvēki pirmsdiabēta stāvoklī, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība cukura līmenim organismā.
Naturopātiskā uztura speciāliste norāda, ka cilvēka gremošanas sistēma sāk novecot jau 25-30 gadu vecumā. "Jau tad, kad vēl esam gados jauni, mums jāsāk par to rūpēties. Es iesaku atrast veidu, kā ikdienas uzturā iekļaut vairāk tādu produktu kā, piemēram, linsēklas, salvijas sēklas, kaņepju sēklas, fenheli, kā arī rukolu un redīsus,” viņa saka.
Uztura speciāliste arī iesaka izvēlēties uztura bagātinātājus, kas satur ūdenī šķīstošas šķiedrvielas. "Patīkami, ka tagad tirgū ir tādi zīmoli kā "Acorus balance", kuru produktos pārtikas šķiedrvielas ir papildinātas ar citām sastāvdaļām, piemēram, ar imūnsistēmai tik svarīgo mikroelementu - cinku."
"Acorus balance" piedāvāto produktu klāsts ir daudzveidīgs - piemēram, zarnu trakta un gremošanas sistēmas uzlabošanai palīdzēs "Fiber Colon Detox" šķiedrvielas, savukārt ādas elastību, matu un nagu veselību uzlabos "Fiber Beauty Collagen" šķiedrvielas, bet muskuļu masas saglabāšanai un audzēšanai noderēs "Fiber Active Protein" šķiedrvielas.
Visu produktu piedāvājumu skati un iegādājies vietnē: https://www.acorusbalance.lv/ Ar kodu jauns.lv - 30% atlaide.
Reklāmraksts tapis sadarbībā ar UAB "Acorus Balance"