Dzīvesstils
2021. gada 25. marts, 11:08

Vai buljona putiņas ir kaitīgas veselībai? Šefpavārs skaidro, kāpēc tās nosmeļ

Jauns.lv

Visi, kas kaut reizi ir vārījuši buljonu, zina, ka vārīšanās sākumā veidojas tādas kā putiņas, ko iesaka nosmelt. LTV raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja vēlējās uzzināt, kas īsti ir šīs putiņas un vai tās nav kaitīgas veselībai, ja reiz visi rekomendē no tām tikt vaļā.

Restorānu servisa skolas vadītājs un šefpavārs Māris Astičs mierina, ka kaitīgas veselībai tās nav, jo putiņas ir vienkārši olbaltumvielas. “Kāpēc tās jānosmeļ? Lai buljons būtu dzidrāks, baudāmāks acīm un tīkamāks ēšanai. Protams, var arī nenosmelt, bet tad buljons būs duļķaināks,” skaidro šefpavārs.

Viņš uzsver, ka būtiski ievērot buljona vārīšanas pamatprincipus – putas labāk nosmelt nevis ar karoti, bet kausiņu, tādējādi noņemot arī virskārtu, kur veidojas tauku daļa, jo šie tauki vēl vairāk saduļķos buljonu. Līdz ar to, ja nebūs putiņas un tauki, varēs iegūt perfektāku rezultātu.

Māris Astičs arī iesaka buljonu sākumā vārīt strauji uz lielas uguns. Kad parādījies pirmais burbulis, nosmelt putiņas, un tālāk vārīšanu turpināt uz ļoti mazas uguns. Arī tas palīdzēs tikt pie dzidra un garda buljona.

Tēmas