Bērni
2021. gada 27. februāris, 13:25

Bērni internetā tikai izšķiež laiku - tā domā lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju

LETA

Latvijā vairāk nekā puse jeb 57% iedzīvotāju uzskata, ka bērni internetā laiku patērē nelietderīgi, liecina mobilo sakaru operatora "Tele2" veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Turklāt aptaujā secināts, ka šajā jautājumā starp dažādām vecuma grupām nav būtisku viedokļu atšķirību.

Vienlaikus aptaujas rezultāti atklāj, ka kopš Covid-19 pandēmijas sākuma būtiski pieaudzis to vecāku skaits, kuri atzīst, ka bērni ar moderno tehnoloģiju palīdzību apgūst daudz ko jaunu un lietderīgu. Proti, ja 2020.gada martā 10% vecāku atzina, ka, lietojot internetu, bērni iemācās atrast noderīgu informāciju, tad šobrīd tā uzskata 60% vecāku.

Iedzīvotāju vērtējumā bērni digitālajā vidē bezjēdzīgi pavada laiku sociālajos tīklos (73%), spēlē datorspēles (34%), "čato" ar draugiem (27%), kā arī skatās filmas un seriālus (25%). 

"Tele2" aptaujā secināts, ka arī jaunieši jeb iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem, līdzīgi kā pārējās paaudzes, par bezjēdzīgu nodarbi uzskata laika pavadīšanu sociālajos tīklos (75%). Vienlaikus seniori vairāk par citām vecuma grupām neizprot jauniešu "čatošanu" ar draugiem.

Tajā pašā laikā, pēc vecāku minētā, lietojot viedierīces, bērni iemācās atrast noderīgu informāciju (51%), apgūst svešvalodas (45%) un modernas tehnoloģijas (45%), izglītojas, apgūstot mācību vielu (43%), paplašina redzesloku un izzina pasauli (31%), filmē un veido video (25%), kā arī attīsta komunikācijas prasmes (19%). Skeptiski ir 6% vecāku, kuri uzskata, ka bērns neapgūst neko lietderīgu ar tehnoloģiju palīdzību.

Aptaujā 66% vecāku arī atzinuši, ka viņu bērns spēlē datorspēles un vismaz trešdaļai vecāku tas šķiet bezjēdzīgi.

Savukārt, skatoties uz jauniešu ikdienas aktivitātēm un paradumiem, aptaujas respondentus visvairāk kaitina "sēdēšana" internetā (48%,) nenopietnā attieksme pret dzīvi (43%), attieksme pret mācībām un darbu (34%), mūzikas izvēle (11%), kā arī ģērbšanās stils (8%). Tomēr 22% atzinuši, ka viņus nekas nekaitina jauniešu ikdienas paradumos. Jauniešu "sēdēšana" internetā visvairāk kaitina seniorus, taču arī pašus jauniešus, līdzīgi kā pārējās vecuma grupas, kaitina citu jauniešu nenopietnā attieksme pret dzīvi.

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju viedokli par dzīvi tehnoloģiju laikmetā, mobilo sakaru operators "Tele2" veica aptauju sadarbībā ar "Norstat" šogad janvārī, un tajā piedalījās 1001 respondents.

Kompānija "Tele2" reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige Aktiebolag".