Dzīvesstils
2021. gada 25. februāris, 05:17

Vai "pūces" strādā mazāk nekā "cīruļi"?

Jauns.lv

„Kurš putniņš agri ceļas, agri slauka deguntiņu,” tiek vēstīts mūsu folklorā, bet vai tas nozīmē, ka tā sauktajām pūcēm jāsamierinās ar mazākiem panākumiem un sasniegumiem?

Cilvēki iedalās divās grupās - daļai patīk celties agri no rīta, kamēr citiem tas sagādā vistīrākās mocības. Mēdz teikt, ka daļa cilvēku ir cīruļu, daļa pūces, vairums uzskata, ka agra celšanās ir daļa no panākumiem. Portāls healthline.com centies noskaidrot, kāda ir atšķirība starp tā sauktajiem cīruļiem un pūcēm.

Miega un enerģijas režīms

Lai gan mūsdienu darba pasaule ir sakārtota pēc 9:00-17:00 grafika, dažiem no mums ir tādi gulēšanas modeļi, kas nesinhronizējas ar to. Ikvienam no mums ir diennakts ritms, kas kontrolē mūsu miega un nomoda ciklus, bet tas var būt atšķirīgs.

Daļa cilvēku patiešām ir tā sauktie cīruļi - viņiem agra celšanās nesagādā problēmas, vakaros miegs nāk dabiski un viegli. Turpretī pūcēm ir pretēji, viņiem patikt ilgi palikt nomodā un celties vēlu. Vēl izšķir trešo tipu, kuram nav piešķirts putna vārds, bet tie ir cilvēki, kuri varētu būt pa vidu cīruļiem un pūcēm.

Speciālisti norāda, ka agrā vai vēlā celšanās nav vienīgā atšķirība starp šiem cilvēkiem. Cīruļiem ir vairāk enerģijas un lielāka produktivitāte līdz pusdienas laikam, kamēr pūcēm – vēlā pēcpusdienā un vakarā. „Visvairāk cieš pūces, jo, lai arī viņi ir uzmodināti no rīta un ieslēguši datoru, lai sāktu strādāt, rīta cēlienu viņi pavadīs kā pa miglu. Pēc tam pēcpusdienā, kad viņiem parādīsies enerģija, viņi var nostrādāt līdz vēlai naktij, šādi izdarot tikpat daudz, kā cīruļi,” uzskata doktore Debora Veaterspūna.

foto: Shutterstock.com

Režīms, režīms un vēlreiz režīms

Pareizai miega higiēnai ir būtiska nozīme labas veselības nodrošināšanā, jo neregulārs miega režīms var izraisīt sirds slimību risku, mazināt imunitāti un veicināt aptaukošanos. „Tāpēc cilvēkiem nevajadzētu sevi lauzt un cīruļiem kļūt par pūcēm vai otrādi,” uzskata Debora.

Viņa iesaka tā vietā pielāgot savu dienas ciklu savam miega režīmam. Viņa atklāj, ka pati ir vēlais putniņš un daudz labprātāk no rītiem ilgāk pagulētu, bet pie saviem plātījumiem pieķertos vakarā. Diemžēl mēs nespējam mainīt darba laiku vai pienākumus, lai tikai varētu gulēt un strādāt, kad vēlamies. Tā vietā Debora izmanto savu „trūkumu” sev par labu. No rīta, kad viņa nav vismodrākā, viņa veic administratīvos uzdevumus vai fiziskus darbus.

Pēc pusdienām, kad viņas smadzenes un ķermenis sasniedz maksimālo produktivitāti, viņa dara savu darbus, kas visvairāk prasa garīgo piepūli. Tas nozīmē, ka viņa arī strādā 8 stundas dienā, tikai ņemot vērā laiku, kas ir produktīvāks viņai. „Nav jābūt rīta cilvēkam, lai būtu produktīvs,” viņa uzsver.

foto: Shutterstock.com

Atrodi savu produktīvāko laiku

Ja vēl nezini, kurš ir tavs diennakts produktīvākais laiks, to var pārbaudīt ar dažādiem soļiem. Ja pakārtosi savus dienas uzdevumus tiem, iespējams, ka īsākā laikā spēsi padarīt vairāk.

Eksperimentē. Pamēģini iet gulēt un celties dažādos laikos, lai saprasu, kura kombinācija tev visvairāk ir piemērota. Vai saullēkta gaisma tevi uzmundrina? Vai labākais laiks rakstīšanai šķiet tas, kad māja ir klusa, jo visi aizgājuši gulēt? Varbūt patiesība ir pa vidu, tieši pusdienas laiks ir tev vislabākais darbam? Nepietiks ar vienu vai divām dienām, izmēģini katru variantu vismaz nedēļu un novērojumus pieraksti dienasgrāmatā.

Izveido savu režīmu. Ja esi sapratis, ka piederi pie viena vai otra cilvēku tipa, mēģini izveidot savu režīmu. Ej gulēt un celies vienā un tajā pašā laikā. Iepriekšējā dienā izplāno savas dienas galvenos uzdevumus, cīruļi tos paveic no rīta, bet pūces – pēcpusdienā.

Pielāgojies. Ja neesi rīta cilvēks, neko nevar darīt, bērni ir jāved uz bērnudārzu, ir jābūt darbā vai kāds cits iemesls, kas neļaus brīvi pielāgot savu režīmu savam miega ciklam. Tādā gadījumā, ja ir iespējams,  no rīta veic obligātos pienākumus -izved suni pastaigā, aizved bērnu uz bērnudārzu, atbildi uz e-pastiem, apmaksā rēķinus, piedalies sapulcēs, bet radošo darbu atstāj pēcpusdienai.

Cīruļi pret pūcēm. Darba pasaule paredzēta rīta cilvēkiem, taču tas nenozīmē, ka mums visiem ir jāmēģina celties līdz ar saullēktu. Nav sev jāpārmet vai sevi jālauž, ja katru dienu līdz pusdienām jūties nīgrs un neapmierināts ar visu pasauli, tāds tu vienkārši esi. Taču tava superspēja parādīsies pēc pāris stundām, kad pa nakti tu izdarīsi to pašu, ko centīgie rīta cilvēki.

„Pandēmija nāk pretī pūcēm,” uzskata Debora. Viņa secinājusi, ka, strādājot no mājām, bieži vien darba devēji neievēro striktu 9:00-17:00 darba dienas režīmu, tā vietā vērtējot pēc padarīta. „Un, kad runājam par padarīto, starp pūcēm un cīruļiem atšķirību nav,” uzskata pētniece.