foto: Shutterstock
Kāpēc vecumā zūd spējas orientēties tumsā
Dzīvesstils
2021. gada 6. janvāris, 20:45

Kāpēc vecumā zūd spējas orientēties tumsā

"100 Labi Padomi"

Visbiežāk tā notiek bilaterālas vestibulopātijas dēļ jeb, vienkāršāk skaidrojot, – vestibulārā aparāta darbības traucējumu dēļ. Iemesls – novecošana (75 % gadījumos), retāk – ototoksisku medikamentu lietošana (tādi, kas bojā iekšējo ausi), Menjēra slimība, meningīti.

Nestabilitāte parādās, ejot vai stāvot (sevišķi tumsā un uz nelīdzenām virsmām), simptomi izzūd, sēžot vai guļot. Var būt sūdzības par neskaidru redzi, pārvietojoties vai kustinot galvu, piemēram, var rasties sajūta, it kā ceļa zīmes lēkā. Sākuma stadijā var gadīties pēkšņas griešanās epizodes, kas ilgst no dažām minūtēm līdz dienām, – tas norāda, ka vestibulārā aparāta funkcija ir traucēta tikai vienā pusē. 

Redze ir tas maņu orgāns, kas cenšas līdzsvara aparāta traucējumus kompensēt, tāpēc gaismā sūdzības samazinās vai nav nemaz. Savukārt tumsā cilvēkiem, kam ir vestibulārā aparāta darbības traucējumi un arī kāda acu slimība, šī kompensācija nedarbojas. Līdz ar to pieaug krišanas risks.

Kā ārstēt? Ievērojot profilaksi; lietojot ārsta izrakstītus medikamentus (betahistīnu lielās devās); veicot vestibulārā aparāta adaptācijas vingrinājumus.