foto: Shutterstock
10 padomi, kā iekārtot skolēna istabu
Bērni
2020. gada 2. septembris, 05:11

10 padomi, kā iekārtot skolēna istabu

Anita Pīra

"100 Labi Padomi"

Ja līdz mācību gada sākumam nav paspēts to izdarīt, tagad ir pēdējais brīdis domāt par skolēna istabu. Īpaši, ja bērns tikai šogad sāk mācīties skolā.

Skolēna istaba ir daudzfunkcionāla telpa – tajā vajadzēs gan ērti mācīties, gan spēlēties, gulēt, tikties ar draugiem, radoši izpausties un glabāt daudz dažādu lietu. Turklāt gribas, lai istaba ir mājīga un, bērnam pieaugot, viegli maināma.

1. Zonē telpu! Skolēna istaba jāplāno tā, lai trīs zonas – spēļu, guļamā un mācību – vizuāli un fiziski būtu atdalītas cita no citas. Tas nepieciešams, lai, pirmkārt, bērns nenovērstu uzmanību no mācībām, otrkārt, lai telpa izskatītos sakārtota. Lai radītu norobežošanās sajūtu pie mācību galda, to vari aprīkot ar starpsienu, kuras otru pusi izmanto kā plakni zīmēšanai. Ar starpsienu no bīdāmām durvīm vari izolēt spēļu zonu, bet galdu un gultu novietot atsevišķā zonā. Ja istabu dalīt nevēlies, vari izveidot spēļu stūrīti aiz rakstāmgalda vai tā sānos, taču – ne pārāk tuvu. Tādējādi skolēns neredzēs savas rotaļlietas – būs mazāk kārdinājumu.

2. Krāso sienas neitrālā krāsā! Šis ir labākais risinājums, ja vēlies veidot istabu ilgākam laikam, tā teikt, izaugšanai. Kad pienāks pārmaiņu laiks, interjeru varēsi atjaunot, neremontējot, tikai nomainot mēbeles, aizkarus vai dekorus. Turklāt neitrālie toņi netraucē ne mācībām, ne spēlēm, ne miegam. Lai istaba nebūtu pārāk garlaicīga, interjeru papildini ar krāsainiem akcentiem. Universāls sienu tonis ir maigi niansēts baltais; citi neitrāli toņi – bēšs, gaiši pelēks, pelēkzaļš, zilganpelēks.

3. Akcentē ar īsto krāsu! Darba zonā izvēlēlies krāsas, kuras palīdz koncentrēt uzmanību un aktivizēt smadzeņu darbību, piemēram, dzelteno, zaļo (ne spilgtu!), oranžo, zilo, brūno. Izmantot šīs krāsas (izņemot zaļo) lielā daudzumā vai visā istabā nevajadzētu, piemēram, ilgstoši dzeltenā un oranžā sāk kaitināt, bet ar zilo riskē sasaldēt istabu. Kā praksē izmantot šīs krāsas? Pie galda vari piekārt kalendāru, karti, stundu sarakstu vai kaut ko citu šajos toņos. Akcenti būs krāsains kancelejas priekšmetu organizators vai kārbas papīriem plauktā.

4. Pērc mēbeles pēc auguma! Mēbeles mācībām svarīgi pielāgot skolēna augumam. Bērni aug ļoti ātri, racionāli ir iegādāties transformējamu galdu ar virsmu, kurai var regulēt augstumu un slīpumu, kā arī krēslu ar regulējamu sēdekli un anatomisku atzveltni, kas palīdz saglabāt dabisko mugurkaula izliekumu. Ja galds jau ir, taču tas neatbilst bērna augumam, iegādājies bērnu ofisa krēslu, bet zem kājām novieto paliktni (to var izveidot no biezām grāmatām un pēc vajadzības pieaudzēt). Pareizais galda virsmas augstums – 2–3 cm zemāk par krūšu līmeni, rokām jāguļ uz galda brīvi, bez sasprindzinājuma. Rakstāmgaldu vari papildināt ar plauktiem un atvilktnēm; pie galda sānu malas derēs piestiprināts pakaramais mugursomai.

5. Ieplāno pareizu apgaismojumu! Tam jābūt vienmērīgam, ne blāvam un arī ne pārāk spilgtam. Ideāli centrālo gaismekli papildināt vai nomainīt ar punktveida gaismekļiem pa visu griestu perimetru. Ja remonts jau veikts, centrālo gaismekli vari papildināt ar sienas vai galda lampu un stāvlampu. Atceries, ka lasīt vai mācīties tikai pie augšējā apgaismojuma ir kaitīgi bērna redzei. Uz darba galda noteikti jābūt lampai ar plafonu, regulējamu augstumu un nolieci. Galda lampā jābūt gaismas diodei ar baltu matējumu (lai nežilbinātu acis) un ar 60 W jaudu. Gaismas avotam jāatrodas kreisajā pusē, ja bērns ir labrocis, vai labajā pusē, ja bērns ir kreilis. Tas pats attiecas arī uz dienas apgaismojumu, tāpēc vislabāk galdu novietot nevis paralēli, bet perpendikulāri logam.

6. Neaizmirsti par spēļu un atpūtas zonu! Bērniem aptuveni līdz 10–12 gadu vecumam nepieciešamas spēles, tāpēc šīs zonas iekārtojumam jāpievērš īpaša uzmanība. Attīstošo spēļu zonu vari aprīkot ar dēli, sienu vai molbertu zīmēšanai vai lomu spēlēm, magnētisko dēli, uz kuras bērns varēs likt vārdus no burtiem. Vēlāk dēli vari izmantot zīmējumu, diplomu, fotogrāfiju un citu lietu eksponēšanai. Noderēs arī atsevišķs galdiņš šaham, konstruktoriem un lego, veidošanai, puzlēm, rokdarbiem. Vari izveidot mini teātri ar aizkariem, atrast vietu dzelzceļam vai rotaļu klavierēm.

Lai bērns varētu atpūsties un pasportot, ierīko sporta stūrīti ar zviedru sienu, mājas klinšu kāpšanu, basketbola grozu u. tml. Ierīkojot spēļu zonu, jātiek vaļā no rotaļļietām, kuras bērns jau pāraudzis, un jāorganizē lietu glabāšanas sistēma: jāsašķiro tās pa kategorijām un jāglabā konteineros/grozos. Tā var iemācīt bērnam nolikt mantas savās vietās.

7. Dekorē asprātīgi! Par dekoriem istabā kalpo izglītojoši priekšmeti – globuss, ģeogrāfijas karte, interjera cipari un burti, ierāmētas bildes no atlasiem, Saules sistēmas modelis. Taču pārspīlēt ar šīm lietām arī nevajadzētu, jo šī istaba ir ne tikai kabinets, bet arī guļamtelpa.

8. Atrodi vietu apbalvojumiem! Neliec diplomus, medaļas un kausus kastē, labāk izkārto tos vienā vietā. Īpaši svarīgus diplomus un godarakstus var ierāmēt. Sasniegumu stūrīti vari izveidot plauktā virs galda vai virs gultas. Vajadzētu iekārtot arī nelielu bibliotēku vai lasāmo stūrīti; grāmatu plaukts var būt šaurs, lai tas neaizņemtu daudz vietas, un bez grāmatām to vari papildināt ar bērna mīļākajām rotaļlietām, fotogrāfijām. Lasāmajam stūrītim jābūt ērtam un ar atsevišķu gaismekli.

9. Saldu miegu! Gultas korpusam jābūt no droša materiāla – koka, MDF, metāla. Taču svarīgākais gultā ir matracis; ērtai aizmigšanai vari aizklāt logus ar aizkariem ar blackout efektu. Bet gudrie modinātāji, kas no rīta imitē silto ausmas gaismu, palīdzēs skolēnam vieglāk celties mācību laikā. 

10. Jo vajadzīgāks, jo tuvāk! Skolēna istabā jāorganizē skolas apģērba un lietu glabāšanas sistēma, kas palīdzēs bērnam saglabāt kārtību. Burtnīcas, grāmatas, kancelejas piederumi un citas skolas lietas jāizvieto pēc principa “jo vajadzīgāks, jo tuvāk”. Tiem jāatrodas augšējā atvilktnē vai tuvākajā plauktā. Ja bērns ir labrocis, darba skapītis vai atvilkņu bloks jānovieto labajā pusē, ja kreilis – kreisajā. Ērtākais drēbju skapis bērnam ir šaurs (ap 40 cm dziļš), ar stieni acu līmenī, ar atvilktnēm, kas aizveras plūdeni un neizvelkas pilnībā.

Labi, ja garderobei ir savs apgaismojums. Skapi vari aizvietot ar kumodi (bērnam tā ir ērtāka) un papildināt to ar simpātisku stieņa pakaramo tērpiem, ko nevar salocīt, tostarp, skolas formai. Nelielā skolnieka istabā jāizmanto nestandarta un daudzfunkcionālas mēbeles. Piemēram, gultu var izvēlēties ar izvelkamām atvilktnēm vai galvgali ar plauktiem vai plauktus piekarināt virs gultas, rakstāmgalda, durvīm un pat virs loga.