Dzīvesstils
2020. gada 6. augusts, 03:44

Kabaču laiks ir klāt. Ēd un tievē!

"100 Labi Padomi"

Iesaka Willow Med uztura speciāliste Annija Albertiņa.

Kāpēc kabačus un cukīni, kas faktiski ir vēl nenobrieduši kabači, līdz 450 g smagi, bez sēklām un ar plānu mizu, var ēst, cik vien jaudas, un tomēr tievēt? Kā izrādās, 1 glāzē sagrieztu kabaču (ap 110 g) ir nieka 19 kcal, 0,4 g tauku, 3,5 g ogļhidrātu, 1,1 g šķiedrvielu un 1,4 g olbaltumvielu. Glāze ar sagrieztiem kabačiem nodrošina dienā mūsu organismu ar C vitamīnu – 33 %, B6 vitamīnu – 10 % un kāliju – 8 procentiem no dienas ieteicamās devas.

foto: Shutterstock

Tā kā nobriedušam kabacim ir sēklas un biezāka miza, to parasti lieto, pagatavotu, piemēram, kabaču pankūkās, liek sautējumos un biezzupās. Mazos kabacīšus (cukīni) var ēst arī svaigus un, protams, izmantot jebkur, lai palielinātu dārzeņu apjomu (dienā jāapēd 400–500 g dārzeņu un augļu), piemēram, dārzeņu pankūkās, sautējumos, zupās, tos var svaigus piegriezt salātiem, tādējādi palielinot to apjomu.

foto: Unsplash

Tos var arī sagriezt tievās nūdelēs, pievienot pesto, un tie būs lielisks risinājums, kā aizvietot makaronus. Vēl iesaku blakus ierastajam šašlikam uzgrilēt cukīni vai kabaci kopā ar citiem dārzeņiem (papriku, saldo kartupeli), kā arī ar sēnēm.

foto: Pixabay.com