foto: no privātā arhīva
Mazais Emīls apciemojis visus Latvijas ugunsdzēsējus
Emīla lielā ceļojuma finišs bija pie Aizkraukles ugunsdzēsējiem.
Bērni
2020. gada 25. jūlijs, 08:11

Mazais Emīls apciemojis visus Latvijas ugunsdzēsējus

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Sešgadnieks Emīls ar mammas Baibas Jaunzemes-Pētersones atbalstu īstenojis savu apņemšanos viena gada laikā apciemot visus 92 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta posteņus un depo.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Noslēgumā mazais brašulis viesojās arī pie VUGD priekšnieka ģenerāļa Oskara Āboliņa, kurš novēlēja Emīlam nezaudēt degsmi un patiešām nākotnē kļūt par ugunsdzēsēju.

Šo ceļojumu viņš aizsāka pērn 26. jūlijā pēc Ugunsdzēsības muzeja apmeklējuma un gandrīz katru nedēļas nogali kopā ar māmiņu apmeklēja vienā rajonā esošos trīs līdz četrus ugunsdzēsēju depo. Bija reizes, kad vienā braucienā pieveikti vairāk nekā 1000 kilometru.

Līdz pandēmijas sākumam neapmeklētas bija palikušas tikai aptuveni 20 vietas, kuru apskate pēc stingrāko ierobežojumu atcelšanas tad arī pielika punktu šīm ekskursijām – tās noslēdzās līdz ar Aizkraukles ugunsdzēsēju apciemojumu. Vismaz mamma tā domāja, bet nu jau ir jauns plāns – Emīls šovasar vēl grib aizbraukt uz tām vietām, kuras viņam patika vislabāk, un tādu ir apmēram puse.

Uz katru Emīls ņem līdzi arī ciemkukuli, vispirms pajautājot ugunsdzēsējiem, kas viņiem labāk garšo. Vaicāta, vai lētāks nebūtu bijis labs ārzemju ceļojums, Emīla mamma smejoties saka: “Vienkārši citu variantu nebija. Puika par ugunsdzēsējiem fano jau no divarpus gadu vecuma, mēs izceļojāmies pa visu Latviju un bijām tādās vietās, kuras citādi pat neiedomātos apmeklēt. Šo braucienu laikā arī malā tiek nolikta planšete un viedtelefons, bet tā vietā ir daba un tikšanās ar foršiem cilvēkiem.”

Visus savus braucienus Emīls ir dokumentējis fotoalbumā, kas mājās stāv goda vietā. Baiba piebilst: “Būs gandrīz vai jāierīko speciāla telpa ekipējuma glabāšanai, jo ugunsdzēsēji Emīlam ir sadāvinājuši gandrīz visu – sākot no šļūteņu uzgaļiem un cirvīšiem, beidzot ar nozīmītēm un ķiverēm. Vienīgās lietas, kas viņam vēl nav – elpojamais skābekļa aparāts un īstā ugunsdzēsēju automašīna.”

Rudenī Emīlam apritēs septiņi gadi un būs jāsāk iet skolā, tāpēc ceļojumiem laika būs mazāk, tomēr pilnīgi iespējams, ka kādā no nākamajām vasarām puikam jau pievienosies domubiedri no skolas draugu vidus, kas būs lielisks iemesls šādu braucienu atkārtot. Par pieteikšanos Ginesa rekordu grāmatai Baiba gan nedomā, kaut gan šis patiešām ir ievērības cienīgs sasniegums.