Pat pelmeņi, bagātīgi pārkaisīti ar kapātām dillēm, pretendē uz veselīga ēdiena statusu.
Dzīvesstils
2020. gada 16. maijā, 05:33
"Māmiņ, ēd dillītes!" Skaidrojam, kāpēc tik vērtīgs ir latviešu kulta garšaugs - dilles
“Māmiņ, galvenais, ēd dillītes! Dillītes pazemina asinsspiedienu! Droši, droši, kaut kilogramu dienā, ja vari!” filmā "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" vēsturniece Dagnija iesaka Mirtas tantei kā veselīgu alternatīvu konkurentes uz mantojumu Olitas sagādātajiem medikamentiem. Lai gan filma šķiet asprātīgu un smieklīgu kultūrcitātu pārpilna, vēsturniecei Dagnijai par dillēm ir liela taisnība.
Parastā dille (Anethum graveolens) sākotnēji bijusi ārstniecības augs, un tikai vēlāk to sāka lietot kā garšaugu, un latviešu tradicionālā virtuve (tāpat kā Austrumeiropas un Ziemeļeiropas virtuves) bez dillēm ir grūti iedomājama. Citu labo īpašību starpā dilles nostiprina imūnsistēmu un ļauj dažādas infekcijas slimības pārciest vieglāk vai pat nesaslimt. Ārstniecībā izmanto gan diļļu augļus, lakstus, žāvētas, saldētas vai svaigas lapas.
Lasi tālāk un uzzini - kā radušās dilles, kā tās pareizi audzēt un lietot veselībai un skaistumam: