3 asas un sildošas zupas rudenim
Pikantās zupas ir kā radītas, lai sasildītos vēsās, lietainās rudens dienās, it sevišķi tad, ja gadījies pamatīgi nosalt un rodas aizdomas, ka tuvojas iesnas. Jo vairāk asuma zupā, jo siltāk kļūs un lielākas izredzes atgūt labu pašsajūtu.
Galvenās garšvielas, kas ne tikai sasilda, bet pat sakarsē, ir dažādi asie pipari, karijs, ingvers, kurkuma, ķiploki. Lielu lomu spēlē arī tomāti – sarkanās krāsas dēļ. Tā kā vēlā rudenī un ziemā vietējo tomātu nav, ļoti labi var izlīdzēties ar savā sulā konservētajiem, it sevišķi, ja tie nākuši no saulainām zemēm – Itālijas, Spānijas. Jebkurā no šīm zupām, iesmeltā šķīvī, var ieliet arī nedaudz kadiķogu, piparu vai mārrutku degvīna.
Asā kartupeļu zupa ar turku zirņiem
Ja gribas vēl vairāk asuma, pievieno arī sarīvētu ingveru vai maltu papriku, savukārt austrumnieciskāku aromātu piešķirs maltas romiešu ķimenes. No zaļumu klāsta šajā zupā vislabāk iederēsies koriandrs.
4 porcijas
50 minūtes pagatavošanai
300 g gabaliņos sagrieztu kartupeļu
1 bundžiņa (400 g) konservētu turku zirņu
1 bundžiņa (400 g) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
2 plānās ripiņās sagriezti burkāni
2 smalki sakapāti sīpoli
3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
1 tējk. maltas kurkumas
1 ēdk. karija pulvera
½ tējk. maltu čili piparu
2 ēdk. eļļas
800–900 ml buljona
sāls, malti melnie pipari
sakapāti zaļumi
1. Katlā ar biezu dibenu sakarsē eļļu un apsautē sīpolus un ķiplokus caurspīdīgus.
2. Pievieno burkānus, kartupeļus, kurkumu un kariju un maisot sautē vēl pāris minūtes.
3. Pievieno tomātus, čili, buljonu un sāli, uzvāri un uz mērenas uguns turpini vārīt aptuveni 20 minūtes.
4. Pievieno notecinātus turku zirņus un vāri vēl 10 minūtes. Pieber piparus un pārkaisi zaļumus.
Maltās gaļas un čili zupa
Zupai tikpat labi var izmantot maltu liellopa un jēra gaļu. Jārēķinās, ka zupas, kam pamatā maltā gaļa, atdziestot vairs nav tik garšīgas, tāpēc ieteicams tās smelt iepriekš sasildītos šķīvjos.
4 porcijas
45 minūtes pagatavošanai
600 g maltas cūkgaļas
2 sakapāti sīpoli
3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
3 plānās šķēlītēs sagriezti seleriju kāti
2 mazos salmiņos sagrieztas sarkanās paprikas pākstis
1 bundžiņa (400 g) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
4 ēdk. tomātu pastas
800 ml buljona
1 tējk. malta koriandra
1 tējk. maltu romiešu ķimeņu
1½ tējk. maltu čili piparu
½ tējk. kaltētas raudenes
1–2 ēdk. eļļas
sāls
sakapāti zaļumi
rīvēts siers
Pagatavošana
1. Katlā sakarsē eļļu, pievieno malto gaļu un sāli un maisot apbrūnini.
2. Pievieno sīpolus, ķiplokus, selerijas, papriku un uz lēnas uguns sautē aptuveni 5 minūtes.
3. Iemaisi tomātu pastu, pēc tam pievieno tomātus un garšvielas, rūpīgi samaisi. Pielej buljonu, uzvāri un uz lēnas uguns turpini vārīt 20–30 minūtes.
4. Pārbaudi zupas pikantumu – ja gribi asāku, iemaisi vēl čili. Kad zupa iesmelta šķīvī, pārkaisi rīvēto sieru un zaļumus.
Tunča zupa ar kariju
Ja izmanto aso kariju, pikantuma zupai pietiks, bet, ja maigo, tad var pievienot arī Kajenas piparus vai kādu citu asumiņu pēc savas gaumes.
4 porcijas
40 minūtes gatavošanai
2 bundžiņas (katra pa aptuveni 200 g) tunča savā sulā
1 bundžiņa (400 g) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
2 gabaliņos sagriezti svaigi tomāti
1 mazs gabaliņos sagriezts cukīni
800–900 ml dārzeņu buljona
3–4 ēdk. rīsu
2 smalki sakapāti sīpoli
2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
2 ēdk. sviesta
2 ēdk. miltu
1½ –2 ēdk. karija pulvera
150 ml saldā krējuma
sāls, malti baltie pipari
Pagatavošana
1. Katlā sakarsē sviestu. Ieber sīpolus un ķiplokus un maisot apsautē caurspīdīgus.
2. Iemaisi miltus un kariju un maisot karsē 2–3 minūtes.
3. Maisot lēnām pielej trešdaļu buljona. Pēc tam pamazām pievieno pārējo. Iemaisi konservētos un svaigos tomātus un uzkarsē.
4. Pieber rīsus un uz lēnas uguns vāri aptuveni 10 minūtes. Tad pievieno tunci un cukīni un vāri vēl apmēram 10 minūtes.
5. Iemaisi krējumu, sāli un piparus.