3 asas un sildošas zupas rudenim
Sildošajās zupās liela loma ir garšvielām un tomātiem - sarkanās krāsas dēļ.

3 asas un sildošas zupas rudenim

Jauns.lv

Pikantās zupas ir kā radītas, lai sasildītos vēsās, lietainās rudens dienās, it sevišķi tad, ja gadījies pamatīgi nosalt un rodas aizdomas, ka tuvojas iesnas. Jo vairāk asuma zupā, jo siltāk kļūs un lielākas izredzes atgūt labu pašsajūtu.

3 asas un sildošas zupas rudenim...

Galvenās garšvielas, kas ne tikai sasilda, bet pat sakarsē, ir dažādi asie pipari, karijs, ingvers, kurkuma, ķiploki. Lielu lomu spēlē arī tomāti – sarkanās krāsas dēļ. Tā kā vēlā rudenī un ziemā vietējo tomātu nav, ļoti labi var izlīdzēties ar savā sulā konservētajiem, it sevišķi, ja tie nākuši no saulainām zemēm – Itālijas, Spānijas. Jebkurā no šīm zupām, iesmeltā šķīvī, var ieliet arī nedaudz kadiķogu, piparu vai mārrutku degvīna.

Asā kartupeļu zupa ar turku zirņiem

Ja gribas vēl vairāk asuma, pievieno arī sarīvētu ingveru vai maltu papriku, savukārt austrumnieciskāku aromātu piešķirs maltas romiešu ķimenes. No zaļumu klāsta šajā zupā vislabāk iederēsies koriandrs.

4 porcijas

50 minūtes pagatavošanai

1 tējk. maltas kurkumas

1 ēdk. karija pulvera

½ tējk. maltu čili piparu

2 ēdk. eļļas

800–900 ml buljona

sāls, malti melnie pipari

sakapāti zaļumi

Pagatavošana

1. Katlā ar biezu dibenu sakarsē eļļu un apsautē sīpolus un ķiplokus caurspīdīgus.

2. Pievieno burkānus, kartupeļus, kurkumu un kariju un maisot sautē vēl pāris minūtes.

3. Pievieno tomātus, čili, buljonu un sāli, uzvāri un uz mērenas uguns turpini vārīt aptuveni 20 minūtes.

4. Pievieno notecinātus turku zirņus un vāri vēl 10 minūtes. Pieber piparus un pārkaisi zaļumus.

Maltās gaļas un čili zupa

Zupai tikpat labi var izmantot maltu liellopa un jēra gaļu. Jārēķinās, ka zupas, kam pamatā maltā gaļa, atdziestot vairs nav tik garšīgas, tāpēc ieteicams tās smelt iepriekš sasildītos šķīvjos.

4 porcijas

45 minūtes pagatavošanai

600 g maltas cūkgaļas

2 sakapāti sīpoli

3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas

3 plānās šķēlītēs sagriezti seleriju kāti

2 mazos salmiņos sagrieztas sarkanās paprikas pākstis

1 bundžiņa (400 g) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu

4 ēdk. tomātu pastas

800 ml buljona

1 tējk. malta koriandra

1 tējk. maltu romiešu ķimeņu

1½  tējk. maltu čili piparu

½ tējk. kaltētas raudenes

1–2 ēdk. eļļas

sāls

sakapāti zaļumi

rīvēts siers

Pagatavošana

1. Katlā sakarsē eļļu, pievieno malto gaļu un sāli un maisot apbrūnini.

2. Pievieno sīpolus, ķiplokus, selerijas, papriku un uz lēnas uguns sautē aptuveni 5 minūtes.

3. Iemaisi tomātu pastu, pēc tam pievieno tomātus un garšvielas, rūpīgi samaisi. Pielej buljonu, uzvāri un uz lēnas uguns turpini vārīt 20–30 minūtes.

4. Pārbaudi zupas pikantumu – ja gribi asāku, iemaisi vēl čili. Kad zupa iesmelta šķīvī, pārkaisi rīvēto sieru un zaļumus.

Tunča zupa ar kariju

Ja izmanto aso kariju, pikantuma zupai pietiks, bet, ja maigo, tad var pievienot arī Kajenas piparus vai kādu citu asumiņu pēc savas gaumes.

4 porcijas

40 minūtes gatavošanai

2 bundžiņas (katra pa aptuveni 200 g) tunča savā sulā

1 bundžiņa (400 g) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu

2 gabaliņos sagriezti svaigi tomāti

1 mazs gabaliņos sagriezts cukīni

800–900 ml dārzeņu buljona

3–4 ēdk. rīsu

2 smalki sakapāti sīpoli

2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas

2 ēdk. sviesta

2 ēdk. miltu

1½ –2 ēdk. karija pulvera

150 ml saldā krējuma

sāls, malti baltie pipari

Pagatavošana

1. Katlā sakarsē sviestu. Ieber sīpolus un ķiplokus un maisot apsautē caurspīdīgus.

2. Iemaisi miltus un kariju un maisot karsē 2–3 minūtes.

3. Maisot lēnām pielej trešdaļu buljona. Pēc tam pamazām pievieno pārējo. Iemaisi konservētos un svaigos tomātus un uzkarsē.

4. Pieber rīsus un uz lēnas uguns vāri aptuveni 10 minūtes. Tad pievieno tunci un cukīni un vāri vēl apmēram 10 minūtes.

5. Iemaisi krējumu, sāli un piparus.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock