Intervijas
2020. gada 8. maijs, 05:30

Psihiatrs Artūrs Utināns stāsta, kā izdzīvot un nesajukt prātā: "Ilgstošs stress ir tikpat bīstams kā Covid-19"

Andris Bernāts

"Patiesā Dzīve"

Pagaidām nevienam nav īsti skaidrs, kā tālāk izvērtīsies globālā krīze un kā mainīsies mūsu dzīve. Nav šaubu, ka esam lielu pārmaiņu procesā, un tālāko virzību prognozēt ir grūti. Lai nesaķertu baiso koronavīrusu, cilvēki turpina pašizolēties un distancēties, taču jāatzīst, ka daudzus vairāk par iespējamo saslimšanu baida pustukšais maks un bezdarbs. Kā šo krīzi pārdzīvot un nesajukt prātā – par to runājām ar RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docentu Artūru Utinānu.

Gudri cilvēki stāsta, ka krīze ir tad, kad viens dzīves posms ir beidzies, bet nākamais vēl nav sācies. Tas ir laiks, kad cilvēks vairs nevar dzīvot pa vecam un viņam, lai izdzīvotu, noteikti jāmainās.

Psihoterapeits Artūrs Utināns saka – šajā situācijā piemērojams Sarkanās karalienes princips, kas aizgūts no grāmatas Alises piedzīvojumi Brīnumzemē. “Tur ir epizode, kad Alise skrien ar Sarkano karalieni un visi koki skrien līdzi. Alise jautā, kāda jēga ir skriešanai, jo viņi taču netiek uz priekšu, bet Sarkanā karaliene atbild, ka jāskrien tādēļ, lai varētu palikt uz vietas.

Šo dziļo domu mēs varam attiecināt arī uz šodienu. Lai paliktu uz vietas un saglabātu status quo, mums jāattīstās. Mēs spēsim saglabāt savu dzīves kvalitāti, ja mainīsimies un meklēsim jaunas iespējas savai attīstībai. Turklāt,  kamēr cilvēks ir attīstībā, viņam ir cerība.”

Raksta turpinājums - pēc reklāmas.
-------------------------------------
Prognozes un padomus Covid-19 krīzes pārvarēšanā lasi žurnāla "Patiesā Dzīve" speciālizlaidumā. Tas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī "Bolt Food" lietotnē "Narvesen" veikala sadaļā "žurnāli", kā arī digitālā formā www.zurnali.lv, "App Store" un "Google play".

foto: Publicitātes foto

Kādu iespaidu Covid-19 krīze varētu atstāt uz cilvēku psihi, lasi intervijā ar psihiatru Artūru Utinānu:

Nākamā lapa: Sāksies vainīgo meklēšana