Attiecības
2019. gada 12. novembris, 05:30

Viņai 24, viņam - 63. Kas īsti bija daiļā Anastasija, kuru noslepkavoja meitenes mīļākais pasniedzējs

Jauns.lv

"Viņa iemīlējās Sokolovā no pirmā acu skatiena. Viņi slēpa savu romānu, taču kursā visi par to zināja," - tā saka kāds nelaiķes kursabiedrs no Sanktpēterburgas Valsts universitātes Vēstures katedras. Augstskolā visi ir satriekti par notikušo: 63 gadus vecais Krievijā zināmais vēsturnieks un docents Oļegs Sokolovs nogalināja savu dievināto skolnieci, 24 gadus veco Anastasiju Ješčenko.

Notikusī slepkavība šobrīd ir aktuāls temats kaimiņvalsts Krievijas ziņu klāstā. Lai arī vēstures pasniedzējs Sokolovs studentes slepkavībā ir atzinies, Krievijas mediji cenšas saprast, kas gan varēja saistīt jaunu, glītu studenti ar pasniedzēju gados, kuram pašam ir divas meitas. Sokolovs juridiski ir precējies.

Anastasijas īsā dzīve aprāvās 7.novembrī, kad Sokolovs viņu nošāva un līķi sadalīja. Noziegums nāca gaismā 9.novembrī, kad vīrietis Ješčenko ķermeņa daļas centās nobēdzināt Moikas upē Sanktpēterburgā. Tas, kā viņš centās atbrīvoties no meitenes sadalītā ķermeņa, fiksēts arī novērošanas kameru video (sk.augstāk).

Teicamniece, zelta medaļniece

Anastasija Ješčenko vidusskolu pabeidza 2012.gadā Krasnodaras pilsētā. Jau skolā viņa labi mācījās, bija aktīviste, piedalījās visos pasākumos, daudzās olimpiādēs. Skolu meitene beigusi ar zelta medaļu, un ballu skaits ļāvis bez problēmām tālāk iestāties Sanktpēterburgas Valsts universitātē. Ješčenko bijusi kaislība uz vēsturi, tāpēc viņa izvēlējusies studēt tieši Vēstures fakultātē. Tur docētājs ir Sanktpēterburgā cienītais vēsturnieks Oļegs Sokolovs. Sokolovs savā profesionālajā darbībā īpaši bija aizrāvies ar Napoleona figūru vēstures griezumā, viņš ir Francijas kara vēstures speciālists.

Kā vēsta "RIA Novosti", Anastasija ar Sokolovu satikās 3.kursa sākumā, taču abu mīlas attiecības apgriezienus uzņēma laikā, kad Ješčenko rakstīja savu bakalaura darbu. Tomēr viņa pasniedzējā iemīlējusies jau pirmajās lekcijās, anonīmi stāsta mirušās jaunietes kursabiedri.

Docenta Sokolova vismīļākā studente

foto: vk.com
Anastasija pie Sanktpēterburgas Valsts universitātes ēkas.

Romāns attīstījies strauji. Neraugoties uz prāvo gadu starpību un faktu, ka skolotājs ir precējies, abi iemīlējušies. Bakalaura darba tapšanas laikā Ješčenko jau dzīvojusi pie pasniedzēja viņa miteklī Moikas upes krastmalā. Tāpat pasniedzējs savu studenti pat vedis ceļojumos uz Parīzi un citur. Meitenes kursabiedri atceras, ka Anastasija bijusi laimīga un starojoša jauna sieviete, un visi arī zinājuši, ka viņai ar Sokolovu ir īpašas attiecības. Publiski gan abi savu mīlestību drīzāk slēpuši, nevis izrādījuši.

Anastasija universitāti absolvēja 2016.gadā ar izcilību. Tālāk viņa sāka studēt vēstures zinātni maģistrantūrā, un Sokolovs bija viņas zinātniskais vadītājs. Tad arī abu attiecības kļuva publiskas, par tām zināja arī docenta darbavietās. Pāris bieži vien ceļoja kopā no Sanktpēterburgas uz Maskavu un atpakaļ. Kursabiedri spriež, ka kopumā viņu romāns ildzis vairākus gadus. Par notikušo šokā ir gan Anastasijas kursabiedri, gan Universitātes dekāns, gan viss augstskolas personāls.

Eņģelītis Nastja

foto: Ekrānuzņēmums
Mirušās studentes vecāki.

Mirusī Anastasija bija meita policijas leitnantei Gaļinai Ješčenko, kura vada policijas nodaļu Kaļiņinas apgabalā Krievijā. Māte šobrīd atrodas Sanktpēterburgā, kur notiek meitas slepkavības izmeklēšana. Anastasijas tēvs ir skolotājs. Kaimiņiene Tatjana, kura mīt Anastasijas dzimtajā pilsētā 20 metru attālumā no Ješčenko ģimenes, saka: "Nastja vecākiem auga kā tāds eņģelītis! Tādas cerības bija vecākiem... Ka viņa izaugs, ka bērnus radīs," stāsta kaimiņiene. Kaimiņiene nesaprot, kāpēc viņi šīs attiecības pieļāva. Nelaiķes vecāki zinājuši, ka meitai ir attiecības ar pasniedzēju, taču neesot nojautuši, ka tās ir tik ciešas.

Slepkavības dienā - zvans brālim

Ar medijiem runājis arī noslepkavotās brālis Sergejs Ješčenko. Viņš ar māsu pēdējoreiz sazinājies dienā, kad izdzisa viņas dzīvība. Anastasija esot brālim zvanījusi un teikusi, ka Oļegs viņai iesitis. Strīda iemesls: jauniete gribējusi doties uz dzimšanas dienas svinībām pie paziņas, taču Sokolovam tas neesot bijis pa prātam. "Viņš viņu sāka apvainot. Teica, ka viņa esot nepateicīga. Un tad iesitis. Anastasija izgāja no mājām. Raudot viņa teica, ka nav neviena cita, kam piezvanīt," ziņu aģentūrai "RIA Novosti" liktenīgā vakara notikumus stāsta Sergejs Ješčenko. Brālis un māsa runājuši, un viņš ieteicis Anastasijai ar steigu pamest pasniedzēju. Bet māsa teikusi, ka tādā gadījumā viņai jebkurā gadījumā jāatgriežas dzīvoklī pēc mantām. Meitene teikusi, ka rīkosies un ka galu galā viss būšot kārtībā. Vēlāk viņas tālrunis jau bijis izslēgts. Slepkavība notika jau tajā pašā vakarā. Kā izriet no līdz šim zināmā, docents Sokolovs ar vairākiem šāvieniem Anastasiju nogalināja, tad līķi paslēpa, vēlāk sadalīja un centās pa gabalam atbrīvoties. Krievijas policijai, pārmeklējot Sokolova dzīvesvietu, izdevies atrast pierādījumus noziegumam. Arī pats pasniedzējs nodarītajā atzinies. 

Tiesā apraudas

Studentes slepkavībā vainotais Sanktpēterburgas universitātes pasniedzējs Sokolovs apraudas tiesas zālē

gallery icon
24

Pirmajā tiesā, kurā spriests par drošības līdzekli apsūdzētajam Sokolovam, vīrietis apraudājās. Viņš skaidro, ka liktenīgajā dienā Anastasija pirmā viņam uzbrukusi. "Viņa atnāca satrakojusies... Tālāk notika visa šī briesmīgā nelaime. Es nekad nebiju redzējis tādu agresijas uzliesmojumu - uzbrukumu ar nazi," atsaucoties uz apsūdzētā teikto, vēsta "Gazeta.ru". 

Sokolovs Anastasiju nošāvis un ķermeni paslēpis. Vēlāk ciemos atnākuši paziņas, kas neko nav pat nojautuši par notikušo slepkavību. Vēl pēc dienas Sokolovs devies nopirkt zāģi un alkoholiskos dzērienus. Dzerot viņš meiteni sadalījis un ķermeņa daļas plānojis iemest upē. Taču upē iekritis arī pats. Viņu no ūdens izvilka nejaušs garāmgājējs, bet jau drīz vien pasniedzēja mugursomā atrada sievietes rokas, kas izrādījās nozāģētās Anastasijas rokas. Zīmīgi, ka pasniedzējs savas mīļotās daļas upē palaidis tieši pretī ēkai, kur atrodas pilsētas Kriminālpolicijas izmeklēšanas daļa.

Cienītajam vēsturniekam mīļākās bijušas arī iepriekš

foto: Ekrānuzņēmums
Žurnāliste Nadežda, kura 2014.gadā viesojusies pie docenta mājās.

Pirmdienas Krievijas TV šovā "Pust govorjat" izskanējis, ka docents Sokolovs bieži ēdis Sanktpēterburgas kulta restorānā "Idiots", kas nosaukts par godu Dostojevska izcilajam romānam. Par idiotu tagad sauc arī pasniedzēju pašu. Sokolova lekcijas bijušas īpašas, viņš bijis neordinārs, norāda studenti. Kolorīts, aizrautīgs un savā ziņā pat psihs apmātībā ar Napoleonu. Deviņu gadu vecumā viņš izlasījis Dimā romānu "Trīs musketieri" un sapratis, ka tā ir viņa pasaule, ka viņš itin kā nāk no turienes, liecina TV publiskots izvilkums no kādas senākas intervijas ar Sokolovu. Kā cilvēks viņš ir bijis adekvāts, tāpēc studenti nespēj saprast, kā Sokolovs spējis pat uzņemt ciemiņus pie sevis mājās, kad mirusī meitene vēl atradusies noslēpta skapī. 

Vēl citi Vēstures fakultātē studējušie norāda, ka sievietes Sokolovam patikušas, un mīļākās bijušas arī iepriekš. TV studijā viesojās arī jauna fotožurnāliste Nadežda, kura vēstīja, ka Sokolovs viņai 2014.gadā uzmācies ar mērķi savaldzināt tuvākām attiecībām. Nadežda bijusi tuvās attiecībās ar Sokolova draugu, bet viņas mīļotais devies mūžībā. Nesagaidot sēru beigu 40 dienas, Sokolovs uzaicinājis jaunieti pie sevis - it kā lai pārspriestu iespējamo sadarbību. Taču vēsturnieks dzīvoklī bija uzklājis galdu un teica: visi manējie [sieva un bērni] ir dāčā. Un sācis izrādīt uzmanību sava mirušā drauga mīļotajai. Jauniete tovakar ātri aizgājusi no vēsturnieka viesmīlības.

Ja Oļega Sokolova vaina noziegumā tiks pierādīta, viņam draud 15 gadi stingrā režīma cietumā, vēsta Krievijas mediji. Docentam šobrīd ir nozīmēta ekspertīze, kam jānosaka, vai vīrietis nozieguma izdarīšanas brīdī bija pieskaitāms.

Tēmas