foto: Pixabay.com
Vecāki Itālijas slimnīcā pametuši zīdaini, kurš piedzimis ar retu ādas slimību
Bērni
2019. gada 7. novembris, 11:54

Vecāki Itālijas slimnīcā pametuši zīdaini, kurš piedzimis ar retu ādas slimību

Jauns.lv

Slimnīcā Itālijas pilsētā Turīnā pēc dzemdībām pamests mazulis, kurš piedzimis ar ārkārtīgi retu ādas slimību - Arlekīna ihtiozi. Šai ģenētiski mantotajai slimībai raksturīga bieza un ļoti sausa āda, kas nozīmē, ka ķermeni jāsargā no tiešiem saules stariem, ziņo "BBC".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopš mazuļa piedzimšanas šī gada augustā par viņu rūpējas slimnīcas māsiņas, tomēr tuvākajā laikā jaundzimušajam slimnīca būs jāatstāj.

Neviens nezina, kur un kāpēc nozuduši mazuļa vecāki. "Es nezinu, kāds ir iemesls, bet es zinu, ka šis bērniņš ir ticis pamests," stāsta viena no Svētās Annas slimnīcas māsiņām, kura palīdz par bērnu rūpēties.

Mazajam puikam dots vārds Džovanīno. Pašlaik zīdainis atrodas Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā, kur viņš tiek sargāts no tiešiem saules stariem, un viņa āda aprūpēta ar mitrinošiem līdzekļiem. Māsiņas drīzumā cer, ka Džovanīno tiks iekārtota sava atsevišķa istaba. "Viņš ir jauks, smaidīgs bērns, kuram patīk būt auklētam," stāsta Daniela Farina, nodaļas pārstāve. "Viņš priecājas, klausoties mūziku."

Vietējās varastiestādes ir informētas par situāciju, un ir centušās sazināties ar pamestā mazuļa vecākiem. Tāpat Džovanīno tiek  meklētas audžumājas, tomēr šis process ir sarežģīts, jo bērnam ādas slimības dēļ nepieciešama īpaša aprūpe.

Vien dažas stundas pēc skumjās vēsts par pamesto mazuli izplatīšanās medijos, slimnīcu pāršalca potenciālo adoptētāju zvani. Cilvēki slimnīcai sūtīja sirsnīgas vēstules ar apliecinājumiem, cik ļoti viņi vēlas pārņemt rūpes par 4 mēnešus veco mazuli. Slimnīca izvērtējot visus pieteikumus.

Ar Arlekīna ihtiozi piedzimst aptuveni 1 bērns no 1 miljona. Slimība ietekmē ātrumu, kādā notiek ādas reģenerācija - veco ādas šūnu noārdīšanās prasa ilgāku laiku, vai arī jaunās ādas šūnas tiek reproducētas pārāk ātri. Tādējādi āda kļūst ārkārtīgi bieza, uz ķermeņa veidojas tādas kā zvīņas. Nereti ar šo slimību sirgstošiem cilvēkiem kāju un roku kustināšana var izraisīt sāpes.

Šī retā slimība nav ārstējama, bet tās radītos simptomus var mazināt, lietojot krēmus. Tā kā slimība ir ģenētiski iedzimta, pirmie simptomi parādās vai nu uzreiz pēc dzimšanas, vai arī pirmā dzīves gada laikā.