foto: Shutterstock
Vīrietis drīz pēc šķiršanās atrod sev jaunu mīlu. Vai tas nozīmē, ka viņš sievu nemaz nemīlēja?
"Vīrs ļoti pārdzīvoja, kad viņu pametu, un arī man pašai ļoti sāpēja sirds. Domāju - varbūt es šobrīd pieļauju lielu kļūdu," saka 46 gadus vecā Anna. Tomēr jau pēc dažiem mēnešiem viņas bijušais mīļotais ir gatavs jaunām, nopietnām attiecībām. Kā tad tā?
Attiecības
2019. gada 8. jūlijs, 14:16

Vīrietis drīz pēc šķiršanās atrod sev jaunu mīlu. Vai tas nozīmē, ka viņš sievu nemaz nemīlēja?

Jauns.lv

Cik ilgi skaitās "normāli" skumt pēc šķiršanās un pārdzīvot zudušās attiecības? Vai tas, ja kāds atrod jaunu partneri jau drīz vien pēc attiecību iziršanas vai pat mīļotā nāves, nozīmē, ka jūtas nav bijušas pietiekami dziļas un nopietnas?

Diezgan tipiski, ka cilvēki izšķiras pusmūža krīzes ietekmē - tieši šajā laikā sākas otrs šķiršanās bums visā pasaulē. Nav nekas neparasts arī, ka šķiršanās iniciatore ir sieviete - tā notiek apmēram trīs ceturtdaļās visu šķiršanās gadījumu. Taču pārsteigumu var radīt tas, ka pēc tik daudziem kopā pavadītiem gadiem dažs labs vīrietis ilgi nesēro un jau atved mājās jaunu sievu, pirms vēl vējš ir paspējis aizpūst pirmās sievas pēdas pludmales smiltīs.

Starp citu, šī pati likumsakarība ir spēkā arī dzīvesdraudzenes nāves gadījumā. Statistika liecina, ka atraitņi vīrieši daudz ātrāk pēc sievas nāves atrod jaunu otro pusi nekā atraitnes sievietes. Vai tas nozīmē, ka viņu jūtas nav bijušas pietiekami dziļas?

Anna: "Man ļoti sāpēja sirds, kad pirms pusgada viņu pametu"

46 gadus vecā Anna pirms pusgada savam vīram pateica, ka vēlas padzīvot atsevišķi. Viņa reakcija bija tāda, ka tūlīt pat padarīs sev galu. Raudāja, svēti solīja mainīties, nesa ziedus, pirka dārgas dāvanas, lutināja ar uzmanību. "Sapratis, ka es tiešām vēlos padzīvot viena, viņš zvērēja, ka gaidīs mani tik ilgi, cik vien vajadzēs," viņa saka. "Man ļoti sāpēja sirds, ka pametu viņu. Nebiju līdz galam droša, vai tas, ko daru, nav liela kļūda. Taču tagad pirms dažām dienām viņš man piezvanīja un paziņoja... ka vēlētos šķiršanos nokārtot oficiāli. Jo ir saticis citu sievieti, un viņa nevēlas veidot attiecības ar precētu..."

Anna apzinās - jā, viņa bija tā, kura spēra pirmo soli šķiršanās virzienā un līdz galam necentās atgūt vīru, taču fakts, ka viņa kvēlās jūtas tik ātri izdzisušas un viņš jau pusgada laikā ir atradis citu sievieti... un ne jau vienas nakts romānu, bet nopietnu partneri... Šis apstāklis Annu ir pamatīgi samulsinājis, un viņa ir sākusi domāt - vai šis vīrietis vispār viņu ir mīlējis?

No trim mēnešiem līdz trim gadiem

Kalifornijas universitātes pētnieki ir aprēķinājuši, ka, ka minimālais laiks, kam būtu jāpaiet no šķiršanās brīža līdz "sērošanas" beigām, ir puse no laika, kas pavadīts kopā. Tomēr šāda "matemātika" ir grūti attiecināma uz cilvēkiem, kuri kopā pavadījuši ilgu laiku. Vai šķiroties pēc laulībā pavadītiem 30 gadiem pēc tam būtu 15 gadi jāpavada vienam? Tas ir samērā ilgs laiks, jo īpaši dzīves otrajā pusē, kad katra diena, mēnesis un gads ir zelta vērtē.

Reālistiskāks šajā gadījumā šķiet Krievijas psihoterapijas un klīniskās psiholoģijas institūta speciālistu noteiktais "termiņš", kas secināts, aptaujājot vairāk nekā tūkstoš sieviešu un vīriešu. Pēc viņu uzskata, dvēseles sāpēm vajadzētu pāriet trīs mēnešu līdz trīs gadu laikā. Tā gan, protams, ir diezgan plaša amplitūda. 

Pēc citu psihologu teiktā, nozīme ir arī tam, cik tuvi ir bijuši cilvēki, cik ilgi pirms šķiršanās jau ir sācies atsvešināšanās process, kā arī - cik emocionāli vesels ir cilvēks. Ja esi iekšēji nedrošs, visu mūžu esi baidījies tikt pamests un palikt viens, šķiršanās var sāpēt krietni ilgāk.

Un, ja patiesībā jau krietnu laiku pirms šķiršanās esat dzīvojuši kā "kaimiņi", pirmais šoks par to, ka paliksi viens, var radīt sākotnējās vētrainās emocijas, bet, tām noplokot, jau drīz vien cilvēks ir gatavs jaunām attiecībām. 

Vai viņš Annu vispār mīlēja?

Tomēr citiem psihologiem ir atšķirīgs skaidrojums šādai Annas vīra rīcībai. Izrādās, jo apmierinātāks vīrietis ir bijis ar savu laulību, jo ātrāk viņš atrod "aizvietotāju" savai bijušajai. Viņš zina, cik labi ir būt precētam, un vēlas pēc iespējas ātrāk šo statusu atgūt. Vīrieši, kuri ir no sirds mīlējuši un bijuši mīlēti, grūti pacieš vienatni, jo pieraduši, ka viņam allaž blakus ir tuvs cilvēks. Un tieši pretēji - tie, kuri iepriekšējās attiecības atceras kā elli, neparko nevēlas tajā atgriezties, tāpēc pēc šķiršanās vai sievas nāves krietnu laiku pavada, izbaudot vientuļnieka dzīvi.

Interesanti, ka vīrieši, kuri ātrāk beidz sērot par šķiršanos un ir gatavi jaunām attiecībām, ir veselāki, tāpēc - noderīgāki sabiedrībai. Tāpēc, iespējams, mums nevajadzētu viņus tik ļoti nosodīt.

Kā vēstī "The Daily Mail", Gēteborgas universitātē Zviedrijā veiktie pētījumi parādījuši: ja tie atraitņi, kuriem vēzis ir atņēmis sievu, atrod jaunu partneri 5 gadu laikā, viņi daudz vieglāk tiek pāri zaudējuma sāpēm.

Zinātnieki ir novērtējuši 691 atraitņa veselības stāvokli un secinājuši, ka tiem, kuri neļaujas ilgām sērām, ir daudz mazāks risks ciest no depresijas, miega traucējumiem, trauksmes sindroma, viņi daudz retāk lieto miegazāles un antidepresantus.