foto: Shutterstock
6 cilvēku tipi, kuriem nevajadzētu būt tavā draugu lokā
Attiecības
2019. gada 30. aprīlis, 05:41

6 cilvēku tipi, kuriem nevajadzētu būt tavā draugu lokā

Jauns.lv

Draugi ir ceļš uz svētlaimi, uzsvēris grieķu filozofs Epikūrs. Viņam nepatika doma par vienatni - ne ēdot, ne nāves mirklī. Epikūrs bija arī pārliecināts, ka draugi ir domāti, lai sniegtu mums to, ko paši sev nodrošināt nevaram. Savukārt mums ir jāatbild draugiem ar to pašu. Tā ir zināma veida savstarpēji atkarīga partnerība.

"No visām lietām, ko gudrība mums sniedz, lai mēs būtu pavisam laimīgi, tieši draudzība ir pats labākais," sacīja Epikūrs. Taču lielākā daļa no mums nav tik optimistiski noskaņoti un droši vien ir piedzīvojuši nodevību, viļoties cilvēkā, kuram uzticējāties, raksta ideapod.com.

Ne visi cilvēki var būt mūsu draugi, ne ar visiem mēs varam dalīties pašās slepenākajās lietās. Socioloģe Brenē Brauna, "The Gifts of Imperfection" autore, izceļ 6 cilvēku tipus, ar kuriem draudzēties nevajadzētu.

foto: Shutterstock

Īsti draugi ir tie, ar kuriem varat dalīties pat savā ievainojamībā un kaunā, uzsver Brauna. Pēdējos 16 gadus viņa ir pētījusi drosmi, empātiju, uzticēšanos un cilvēcisko saikni, kura rodas, kad ļaujam sev būt ievainojamiem un atzīt savu kaunu.

Kad esat ievainojami, jūs jūtaties mazi, neaizsargāti un ievainoti. Mūra siena, kuru cēlāt, ir sabrukusi un atklāj jūsu kaunu un visas citas labās lietas, kuras turējāt slepenībā. Ir grūti vienmēr būt stipram, un nav nekas traks, ja atklāj savas vājās vietas tuviem cilvēkiem, kuri ir jūsu uzticēšanās vērti.

Lūk, cilvēki tipi, kuri nav pelnījuši būt tavi draugi:

Egomāns

Draugs, kurš noklausījies tavu stāstu, izjūt kaunu par tevi. Viņš noskurinās un apstiprina, ka tas ir patiešām šausmīgi. Tad iestājas neveikls klusums. Un tev būs jāpalīdz viņam justies labāk. Tāds draugs ļaus tev runāt par savām izjūtām pirmās 10 minūtes, bet pēc tam saruna uzreiz novirzīsies uz viņa problēmām, jo nu, ziniet, viņš ir svarīgāks nekā tu.

Līdzjūtība, taču nekādas empātijas

Draugs, kurš izsaka formālu līdzjūtību ("Man tevis ir tik ļoti žēl"), bet sirds dziļumos nemaz neizjūt empātiju ( "Saprotu, es patiešām iedomājos tavas sāpes"). Tu atklāj viņam savu sirdi, izstāsti, cik ļoti izgāzies un no kauna bija vai zemē jālien, bet draugs tikai nosaka, ka jūt līdzi, kaut patiesībā skaidri redzams, ka viņu tavi pārdzīvojumi nemaz neinteresē. Tā vietā, lai iedziļinātos situācijā un palīdzētu domāt, ko darīt tālāk, viņš vienkārši maina tēmu un piedāvā, vai nevēlies kaut ko apēst.  

Uzsvērs tavas kļūdas

Draugs, kuram vajag, lai tu būtu kaut kā vērts. Viņš nevar tev palīdzēt, jo ir pārāk vīlies tavos trūkumos. Tu esi licis viņam vilties. Šāds cilvēks neveselīgā veidā patiesībā izdzīvo savu dzīvi caur tevi. Viņš vienmēr akcentēs tavas kļūdas un parūpēsies, lai tu zini visas savas sliktās īpašības.

Nākamā lapa: Raksta turpinājumu lasi šeit