foto: Postimees/Scanpix
No igauņu ministres un sešiem bērniem aiziet latviešu vīrs
Vēl pirms gada 24. februārī Repšu pāris devās uz Igaunijas neatkarības svinībām.
Attiecības
2019. gada 12. februāris, 13:05

No igauņu ministres un sešiem bērniem aiziet latviešu vīrs

Jauns.lv

Igaunijā ar skandālu izjukusi izglītības ministres Mailisas Repšas (44) vairāk nekā 20 gadu ilgusī laulība. Viņas vīrs, latvietis Agris Repšs pieķerts atpūtā Kubā ar citu sievieti.

Nodevīgais foto parādījās sociālajos tīklos, to pārķēra prese, turklāt parakstā runa bijusi par medusmēnesi.

Jurists prestižā firmā

Repšs kopš 1995. gada strādā par juristu, viņš ir starptautiskās juridiskās kompānijas "Sorainen" partneris, Rīgas birojā vada tiesvedības prakses grupu un uz Tallinu braukājis nedēļas nogalēs.

2016. gadā Repša kandidēja uz Igaunijas Valsts prezidentes amatu, un toreiz viņas vīrs sniedza interviju portālam Delfi.lv. Abi iepazinušies maģistrantūras studiju laikā Centrāleiropas universitātē Budapeštā, kur Repšs apguva starptautiskā biznesa tiesību programmu.

Slavējis sievas gudrību

Pēc Repša pievienošanās "Sorainen" ģimene aptuveni gadu nodzīvojusi Latvijā, un Mailisa strādājusi par pasniedzēju Rīgas Juridiskajā augstskolā, kur strādājis arī vīrs. Vēlāk viņa pievienojās Edgara Savisāra vadītajai Igaunijas "Centra partijai" un 2002. gadā pirmoreiz kļuva par izglītības ministri – 28 gadu vecumā par jaunāko valdībā.

“To, ka mana sieva ir ļoti gudra politiķe, to es zināju vienmēr.  Viņai ir globāla, valstiska domāšana, var just, ka viņai ir vīzija, un tas arī ir priekšnoteikums, lai kļūtu par līderi,” intervijā "Delfiem" Repšs slavējis nu jau pamesto sievu.


Pirmās pazīmes bija vasarā

Ministre pēc nedēļu ilgas klusēšanas atzinusi, ka par vīra aizraušanos uzzinājusi jau vasarā. “Pirmās pazīmes, ka kaut kas nav tā, varēja manīt jau vasarā: sievietes vienmēr jūt tādas lietas. Bet frāze “jā, man ir cita” izskanēja tikai jūlija beigās,” Repša atklāj intervijā Igaunijas portālam "Delfi".

Repšiem ir seši bērni, trīs ir pusaudžu vecumā, jaunākā meita Šarlote pasaulē nāca 2017. gadā. Repša neslēpj, ka darba pienākumu dēļ reti bijuši kopā, taču nekad nav bijis lielu strīdu. “Ja tu redzi cilvēku reizi vai divas mēnesī, bet pārējā laikā saskarsme rit elektroniski, tad tu arī nelamājies tikšanās laikā, bet nodarbojies ar vajadzīgām lietām,” klāsta ministre.

Otra sieviete esot latviete

Aizgājušā vīra jaunā izredzētā esot viņa tautiete. “Tagad viņam ir iespēja runāties latviešu valodā, būt uzmanības centrā,” teic Repša, atzīstot, ka vīrs sūrojies viņai par sievas trūkumu.

“Droši vien viņš jutās atgrūsts, īpaši pēc jaunākā bērna piedzimšanas. Es ticēju, ka reiz vīrs atskatīsies atpakaļ un teiks: šie daži gadi bija grūti, bet tas atmaksājās. Šīs mirdzošās acis, kas raugās uz tevi no lejas uz augšu un tevi dievina, ir visu pielikto pūļu vērtas.”

Tagad bijušajam pārim jāvienojas par mantas sadali un uzturlīdzekļiem bērniem, kam Igaunijā likums minimāli paredz 250 eiro mēnesī, tātad par sešiem bērniem – vismaz 1500 eiro. Visvairāk pamesto sievu sarūgtina fakts, ka bijušais dzīvesbiedrs ignorējis elementāras pieklājības normas.
“Solīdāku cilvēku grūti atrast, viņš ir ļoti rūpīgs ētikas jautājumos,” 2016. gadā Repšu "Delfiem" raksturojis "Sorainen" partneris Jānis Taukačs, piebilstot, ka viņš ir ļoti lietišķs, taču prot arī atpūsties.