foto: Publicitātes
Vai ir gudri maksāt savam bērnam par labu atzīmi vai sasniegumiem ārpus skolas?
Bērni
2019. gada 3. janvāris, 11:19

Vai ir gudri maksāt savam bērnam par labu atzīmi vai sasniegumiem ārpus skolas?

Karlīna Timofejeva

Pasaulē noteikti ir grūti atrast tādus vecākus, kuri nevēlētos lepoties ar saviem bērniem. Ja arī Tev ir bērni, tad noteikti piekritīsi šajam apgalvojumam. Viens no populārākajiem veidiem, kā apbalvot savu bērnu par labām atzīmēm skolā vai par dažādiem sasniegumiem ārpus skolas, ir naudas līdzekļu piešķiršana. Ir vecāki, kas šādā pat veidā soda savus bērnus, proti, gadījumos, kad nopelnīta slikta atzīme, vecāki samazina bērna kabatas naudu. Taču vai ir pareizi maksāt bērnam par labu atzīmi vai sasniegumiem ārpus skolas?

Rodas jautājums, kāpēc vecāki vispār maksā saviem bērniem par labām atzīmēm? Daudzi vecāki uzskata, ka samaksa kalpo kā labākā motivācija bērnam, lai viņš vairāk censtos nopelnīt pēc iespējas augstākus vērtējumus. Taču ar šādu rīcību vecāki saviem bērniem veicina interesi par naudu, nevis par pašām mācībām, kas ir primāri. Bērniem jāsaprot, ka iegūtās zināšanas viņiem noderēs turpmākajā dzīvē un karjeras veidošanā. Tāpat arī bērni tiek pieradināti pie šāda naudas ieguves veida un viņiem liekas, ka tas tā būs ilgu laiku. Tomēr, ja esi nolēmis maksāt bērnam par labām atzīmēm, tad noteikti pārskati savu budžetu. Mēs neviens nevēlamies, lai naudas līdzekļu trūkuma dēļ nāktos saskarties ar tādām parādsaistībām, kā piemēram, ātrais kredīts internetā.

Jebkurā jomā un vietā, sākot jau no pašas mazotnes, ir jāspēj rast vēlmi mācīties, strādāt un apgūt kaut ko jaunu, lai veicinātu pašattīstību. Ja bērns sēžot skolas solā, ir orientēts tikai uz samaksu, ko saņems par nopelnīto labo atzīmi, tad rezultātā no bērna netiek dots nekāds personīgais ieguldījums. Tāpat ir arī ar jebkuru darbinieku, kurš strādā darbavietā, tikai naudas dēļ. Bērnus vajadzētu audzināt par tādiem pieaugušajiem, kas ir pašmotivēti, godkārīgi, tādi, kuri ar interesi pilda savus pienākumus. Ja vecāki tam pievērsīs lielāku uzmanību, tad bērni izaugs par tādiem cilvēkiem, kuriem piemitīs vēlme izdarīt darbu pēc iespējas labāk, viņi sniegs savu ieguldījumu it visā, kā arī būs tendēti uz attīstību un izaugsmi.

Liela uzmanība vecākiem jāpievērš ne tikai atalgojot ar naudas līdzekļiem savus bērnus par sasniegumiem, bet arī par dažādu vārdisku uzslavu izteikšanu. Ne mazums vien vecāku par katru mazāko bērna darbu izsaka viņiem uzslavas. Piemēram, ja bērns iznes miskasti, vecāki saka – malacis, izpilda mājasdarbus – gudrinieks, palīdz vecākiem uzkopt māju – brīnums, ne bērns. Bērns ļoti ātri var pierast pie šīm uzlavām, un viņam tās sāks kļūt par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Taču dzīvē ne vienmēr mēs satiekam cilvēkus, kuri mūs spēj novērtēt. Bieži vien mēs citu labā darām tik ļoti daudz, lai palīdzētu un dažkārt pat nesaņemam nekādus pateicības vārdus. Tāds bērns, kurš ikdienā būs pieradis saņemt uzslavas, gadījumos, kad nesaņems neko, būs nesaprašanā. Sliktākajā gadījumā bērnam var rasties nepilnvērtības kompleksi, šaubas par sevi, kā arī var rasties problēmas ar pašvērtējumu. Tāpēc vecākiem nevajadzētu par katru sīkumu uzslavēt savus bērnus, tikai gadījumos, kad patiešām bērns ir sasniedzis un paveicis ko ļoti labu.

Tomēr tas nepavisam nenozīmē, ka meita vai dēls nebūtu jāslavē. Bērniem ir jāaug tādā vidē, kas ir pilna ar mīlestību, rūpēm un viņiem jau no bērnības jāprot pareizi uztvert gan uzslavas, gan kritiku. Vecākiem ir nepieciešams savam bērnam jau bērnībā iemācīt pašam priecāties par saviem sasniegumiem, nevis tikai lai iepriecinātu mammu un tēti.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Ferratum Bank