foto: Shutterstock
Kāpēc iemīlējies cilvēks kļūst kā dumjš? Atklāti par jūtu ķīmiju
Vai jāpiemīt kādām konkrētām īpašībām, lai kāds tevī iemīlētos? Izrādās, ne izskatam, ka izglītībai, ne statusam nav nozīmes. Pietiek, ka esi cilvēks.
Attiecības
2018. gada 23. marts, 06:01

Kāpēc iemīlējies cilvēks kļūst kā dumjš? Atklāti par jūtu ķīmiju

"Patiesā Dzīve"

“Uz pasaules nav nekā īsta, izņemot mīlas neprātu,” teicis franču rakstnieks Alfrēds de Misē. Spāņu filozofs Hosē Ortega i Gasets rakstījis, ka visi mīlas stāsti sākas vienādi, bet beidzas dažādi. Nav atšķirības, esi jauns vai vecs, bagāts vai nabags, gudrs vai muļķis – mīlestība apņem visu, un pārējais, kas eksistēja normālā stāvoklī, izzūd. Mīlestība ir stihiska, nemateriāla, nepraktiska, neloģiska. Un tomēr – cik ļoti mēs pēc tādas ilgojamies.

Mēdz sacīt, ka mūsdienās mīlestībai esot nogriezti spārni un atņemta romantika, tā esot nonivelēta līdz utilitārām vajadzībām, vulgāram seksam. Katrs skolēns zina, ka interneta laikmetā izvēles iespējas ir bezgalīgas. Nepatīk – čau, pēc stundas man būs cita. Un tomēr – tas bija, ir un būs – šo pasauli uz priekšu virza mīlas spēks, un ikkatra sirsniņā mīt liela vai maza cerība, ka tieši viņš būs tas izredzētais, par kuru teiks: nav skaistāka mīlas stāsta par šo...

Nākamā lapa: Visu pārņemošā apsēstība: mūs ir apbūris cilvēka skatiens, gaita, smarža