Muguras sāpju skaidrojošā vārdnīca
2009. gada 8. decembris, 10:41

Muguras sāpju skaidrojošā vārdnīca

Jauns.lv

Precīzi identificē, kurā vietā sāp tava mugura, un nosaki, kas ir tava psihoemocionālā problēma. Vai nu maini domāšanu, vai arī muguras sāpēm pielāgo fitnesa nodarbības. Pārliecinies pati – sāpes atkāpsies.

Atkal saaukstējusies?

PIRMIE DIVI KAKLA SKRIEMEĻI ir atbildīgi par garīgo līdzsvaru. Ja ikdienā jūti sāpes šajā rajonā, tas nozīmē, tev ir zināmas problēmas ar ticību jeb Visuma akceptu sevī. Lai ar fitnesa palīdzību mazinātu sāpes, jāizvēlas tās sporta nodarbības, kuras trenē mugurkaula lokanību.

TREŠAIS UN CETURTAIS KAKLA SKRIEMELIS nosaka cilvēka lokanību un spēju kontrolēt savu vestibulāro aparātu. Ja nemāki atteikt un kāds cits (vīrs, bērni, darbs...) ir pirmajā vietā, nevis tu pati, visticamāk, jutīsi sāpes tieši šajā mugurkaula rajonā. Tāpat šie divi skriemeļi atbild par cilvēka spēju būt radošam. Ja bieži ir stīvs kakls, tad ir ļoti šaura pasaules uztveres koncepcija. Cilvēks nespēj nedz sev, nedz citiem atzīt, ko viņš grib un ko ne. Arī deguna un ausu veselība gulstas uz trešā un ceturtā kakla skriemeļa atbildību. Taču ne tikai saspringtie skriemeļi var izraisīt saaukstēšanās pazīmes. To izdari tu pati ar savu domāšanu. Iesnas parasti liecina, ka esi par kaut ko apjukusi. Atrodi patieso apjukuma iemeslu, atrisini to, un iesnas atkāpsies. Šķaudīšana norāda, ka ķermenis vēlas attīrīties. Pilnīga taisnība ir arī mītam par to, ka organisms šķauda brīdī, kad kaut kam piekrīt. Tas notiek automātiski. Hroniskas iesnas gan vairs nevēsta par iekšēju apjukumu, bet gan aizvainojumu. Pareizi būtu maksimāli ātri no šīm sajūtām atbrīvoties. Aizvainojums un dusmas rada ļaunumu tikai tev, nevis tam cilvēkam, uz kuru dusmojies. Turpmāk brīžos, kad atkal jutīsi dusmas, mēģini sevī ieprogrammēt domas: “Man jāpieņem cilvēks, kurš mani sāpina. Tā ir vērtīga mana dzīves pieredze. Kas zina, kāda būtu mana dzīve, ja viņš manā dzīvē nebūtu ienācis.” Atceries, aizvainots cilvēks bieži vien ir bēdīgs un ar dzīvi neapmierināts. Bet tad arī veiksme no cilvēka atkāpjas un prātā nerodas jaunas, iedvesmojošas idejas. Tāpat ilgstošs aizvainojums pavājina kaulu sistēmu un var veicināt artrīta veidošanos. Vai ikdienā bieži dzirdi ausīs trokšņus? Tie liecina, ka tev ir pārāk liels satraukums, jo esi uzņēmusies izdarīt pārāk lielu darāmo darbu apjomu. Vislabākais veids, kā atbrīvoties no trokšņiem, dodies uz baseinu un, cik vien bieži iespējams, staigāt basām kājām. Vai arī atpazīsti savas enerģijas iztukšotājus, izvairies no tiem, kā arī samazini nelietderīgo kustību skaitu.

PIEKTAIS KAKLA SKRIEMELIS – izteikšanās. Mums visiem ir tiesības teikt to, kas patīk, un arī to, kas nepatīk. Ja ir grūti izteikt savas domas atklāti, apslāpētas emocijas veicina saaukstēšanos sajūtu, var pat apaukstēt mandeles. Tieši neizteikšanās ir vislielākais enerģijas zudums. Sāc izteikt savas emocijas vai arī apmeklē masāžu vai vingrošanu, kas palielina mugurkaula lokanību.

SESTAIS KAKLA SKRIEMELIS ir atbildīgs par cilvēka orientāciju. Ja bieži reibst galva, tas ir skaidrs apzīmējums tam, ka prātā valda haoss un nav koncepcijas. Vai arī otrs skaidrojums galvas reiboņiem – organismam sniedz pārāk strauju garīgo izaugsmi. Ķermenis nespēj sinhronizēties ar uzņemto informāciju. Tāpēc izaugsmē ir nedaudz jāpiebremzē. Tāpat piektais un sestais kakla skriemelis ir atbildīgs par zobu veselību. Parasti ir divi iemesli, kā dēļ tie bieži bojājas: esi uzņēmusies vairāk, nekā spēj paveikt un nespēj atteikt, vai arī tev nav sakārtotas attiecības ar vecākiem.

Cik veiksmīga esi darbā?

SEPTĪTAIS KAKLA SKRIEMELIS UN PIRMAIS KRŪŠU skriemelis ir atbildīgi par to, vai godīgi atbildi uz jautājumu, cik ļoti patīk tavs darbs. Ja jūti sāpes šajā muguras apvidū, izdomā, kā atbrīvoties no tās darbu daļas, kas tev nepatīk, bet palielināt to, kas patīk. Bet tas nenozīmē, ka tev jāveic revolucionāri gājieni. Taču kaut kas ir jāmaina, pretējā gadījumā darbs pats no tevis aizbēgs vai arī sāks bojāt tavu veselību. Ja nejūti patiesu mīlestību pret savu darbu, var sākties sirds un asinsvadu slimības un var pat veidoties audzēju šūnas. Tāpat, ja šie skriemeļi ilgstoši būs saspringti, nespēsi īstenot savas idejas. Prātā to būs ļoti daudz un ļoti vērtīgas, bet realizēt dzīvē tās būs ļoti grūti.

TREŠĀ KRŪŠU SKRIEMEĻA regulāras sāpes un saspringums var veidot plaušu slimības. Parasti tas notiek situācijās, kad cilvēka enerģiskais centrs un tas, ko viņš dara, virzās divos pretējos virzienos. Jāmēģina dzīvē sasniegt brīdi, kad tas, ko sirdī vēlos, ir arī tas, ko realitātē varu īstenot. Jāsāk sevi vairāk mīlēt, lai īstenotu savas vēlmes. Tāpat trešais un ceturtais krūšu skriemelis vēsta par personības noturību un virzību. Ja neesi izveidojusi stabilu vērtību skalu, šie skriemeļi būs saspringti un radīs diskomfortu.

ARĪ CITU KRŪŠU SKRIEMEĻU labsajūta atbildīga par iekšējo orgānu veselību un pašvērtējumu. Piemēram, ir jāiemācās skaļi izteikt citiem kritiku. Pretējā gadījumā negatīvās emocijas grauj aknu veselību. Ja cilvēks savas dusmas nespēj izrādīt, viņam var rasties alerģija. Dzīves laikā ļoti reti ir traumas 7.–20. muguras skriemeļa rajonā. Tieši šī zona ir atbildīga par esamību un pieņemšanu, tāpēc tā ir visgrūtāk ievainojama. Katra pašvērtējums un attiecības ar mīļoto cilvēku atkarīgas no 11. un 12. muguras skriemeļa elastības. Ģimeni var veidot tikai tad, ja pati sevi pietiekami mīli. Ja ne, tas iztukšos otru cilvēku un ar laiku arī pati sevi vari sākt noliegt. Ja mugura sāp tieši 11. un 12. skriemeļa apvidū vai pat, iespējams, ir veidojusies kāda trauma vai diska trūce, tas liecina, ka organisms nav spējis tik ilgi izturēt nepareizību. Nu ir īstais brīdis paņemt baltu papīra lapu un uz tās uzrakstīt visas tās īpašības, kā dēļ tu esi brīnišķīga. Ja šķobās attiecības, ieteicams aktīvi doties uz fitnesa nodarbībām. Vingrojot nostiprināsi mugurkaula veselību un kļūsi pārliecinātāka par sevi.

Trūkst finanšu? Baidies dzīvot?

JA MUGURKAULA VISLOKANĀKĀ DAĻA – jostas skriemeļi – nebūs pietiekami lokana un tā sagādās sāpes, jutīsies finansiāli nestabila. Lai vairotu finanses, jāievieš skaidra koncepcija, kā tikt pie naudas, vai – vienkāršākais – regulāri jāveic vēdera presīte, jānostiprina sāni un jostas daļa. Arī šādi iespējams mazināt satraukumu un nostabilizēt finansiālo stāvokli. Sāpes krustos liecina, ka tevī ir par daudz ietiepības. Jābeidz lieki raizēties par to, kas bijis un kas, iespējams, tevi aizskāris. Turpini dzīvot un meklēt vairāk prieka avotus.

SĀPES ASTES KAULĀ liecina, ka baidies dzīvot. Nemitīgi jūties nespēcīga un ar dzīvi neapmierināta. Ja sāpes jūti sēdus stāvoklī, tas nozīmē, ka par maz sev ļauj atpūsties. Ja astes kaulā ir sāpes, kad stāvi, tas nozīmē, ka par maz strādā. Vari savā dzīvē izdarīt vairāk.

Konsultēja Andžejs Reiters, fitnesa treneris, energoinformātikas eksperts

Kintija Bulava/ Foto: Bulls Press

Tēmas