Ātrā kārtainā kūka
Ziemai piestāv cepumiņu smarža virtuvē... Bet varbūt – ja nu cept, tad uzreiz kūku?
Iesaka Edgars Grāvītis, AS “Rīgas dzirnavnieks” reģionālās tirdzniecības vadītājs, maizniekmeistars.
700 g miltu
500 g margarīna
200–220 g ūdens
1 tējk. cukura
½ tējk. sāls
1/3 tējk. citronskābes
Krēmam:
200 g sviesta
1 bundžiņa kondensētā piena ar cukuru
Labi atdzesētu margarīnu sagriež šķēlēs un pievieno miltus, iegūto masu ar koka karoti saberž valganā, birstošā masā vai arī sakapā ar nazi. Masā ielej aukstu ūdeni, kurā izšķīdinātas garšvielas. Ar karoti ātri visu samaisa, saveļ pikā, ar rokām nedaudz piespiež un ļauj stāvēt 20–30 minūtes, lai vienmērīgāk sadalās mitrums un uzbriest lipeklis, bet var veltnēt un cept uzreiz. Mīklu veltnē, pārkaisot ar miltiem, ieloka nelīdzenās malās un saloka akurātā klaipiņā, lai pēc galīgās izveltnēšanas būtu iespējami mazāk atgriezumu. No šīs mīklas var gatavot gan saldus, gan sāļus cepumus, groziņus, pīrādziņus, kūkas un tortes un citus mīklas izstrādājumus. Krēmam paredzēto sviestu un kondensēto pienu sakuļ vienmērīgā masā un smērē starp izceptajām tortes loksnē; ja nevēlas tik saldu kūku, tad ņem pusi bundžiņas kondensētā piena.
kasjauns.lv