Zaļumu bodīte uz palodzes
Dzīvesstils

Zaļumu bodīte uz palodzes

Jauns.lv

Sēšana, stādīšana un visas citas dārza „-šanas” daudziem pilsētniekiem ir tumša bilde, taču uzbērt makaroniem smaržīgu baziliku vai salātos sasmalcināt svaigus lociņus, dillītes un citus zaļumus tev taču patīk, vai ne? Audzēt šos labumus uz palodzes ir vienkāršāk par vienkāršu.

Zaļumu bodīte uz palodzes...
Dilles un lociņus, domājams, pazīstam mēs visas, taču - kā atšķirt citas garšvielas un kā tās izmantot, lai pagatavotu gardu maltīti, - māca pavārs Ilmārs Briška.
Dilles un lociņus, domājams, pazīstam mēs visas, taču - kā atšķirt citas garšvielas un kā tās izmantot, lai pagatavotu gardu maltīti, - māca pavārs Ilmārs Briška.

Stādīšana. Tiešām tik vienkārši?

1. solis:

uz podiņa uzraksti, ko tajā stādīsi, jo, ja neesi garšvielu pazinēja, vēlāk vari sajaukt, kas ir kas.

2. solis: podiņā liec dēstu zemi, kurai jau piemaisīts nedaudz minerālmēslojuma.

3. solis:

ieber nedaudz sēklu un pārklāj ar nelielu kārtu zemes.

4. solis: aplej ar ūdeni un neaizmirsti līdz izdīgšanai augsni regulāri rasināt. Atceries – augiem patīk gaisma, taču ne tiešie saules stari.

Garšaugi, kurus var audzēt uz palodzes

Vieglas un gardas pusdienas, kurās bez garšaugiem neiztikt

Ja pa rokai ir palodze ar garšaugiem, 20 minūtēs iespējams pagatavoja garšīgas un vieglas pusdienas.

Lasis (4 porcijām). Folijā liek apmēram 600 g laša filejas (bez asakām, bet ar ādiņu). Uzber sāli, piparus, uzlej bazilika pesto, uzdrupina Lapzemes sieru un pa virsu vēl citrona timiānu, kā arī sarkano un zaļo baziliku. Grilē apmēram 15 minūtes (galvenais nepārcept, lai nav sauss, vidum jābūt pat mazliet jēlam).

Salāti. Ņem jaunos dzimumus (biešu, zirņu, skābeņu, salātu, redīsu lapas), baziliku, dilles. Pievieno ķiršu tomātus, frisē un romiešu salātus, kā arī piparus, nedaudz cukura, bazilika pesto, svaigu citrona sulu un olīveļļu. Virsū uzkaisa sasmalcinātus grauzdētus lazdu riekstus.

Maize. Franču maizi apmēram ik pēc 2 cm iegriež (ne līdz galam, bet dziļāk nekā līdz vidum). Griezuma vietās pilda bazilika pesto, un uz grila (vai cepeškrāsnī) maizi apsvilina. Pesto gatavo tā: pusi blendera pieber ar zaļā bazilika lapiņām, pievieno 200g olīveļļas, pa saujai grauzdētu mandeļu un valriekstu, viena citrona sulu, tējkaroti maltu balto piparu un ēdamkaroti sāls. Visas sastāvdaļas sajauc. Pietiks ilgam laikam!

Pusdienas ar garšaugiem

Aija Ivanova / Foto: Rojs Maizītis

Paldies pavāram Ilmāram Briškam par padomiem