Vai esi atkarīga no ledusskapja satura? Noskaidro!
Pirms stiep roku pēc saldējuma vai siera šķēlītes, pajautā sev: vai esmu badā? Izrādās, ir divi bada veidi – fiziskais un emocionālais. Par to, ka iestājies pirmais, signalizē tavs organisms, piemēram, vēdera rūciens. Savukārt otrais saistīts ar emocionālu pārslodzi – prieku, uzbudinājumu, niknumu, vientulību vai stresu.
Tieši nekontrolēts emocionālais bads var kļūt par tavu problēmu numur viens – radīsies emocionāla atkarība no ēdiena, tad tik nīstie „mīlas rokturi” un „dibena polsterējums”, bet tad arī kāda nopietnāka kaite.
Noskaidro, vai esi nonākusi emocionālā atkarībā no ledusskapja satura!
1. Vai bērnībā tev deva kārumus, lai tu pārstātu raudāt? Vai piesolīja saldējumu par labu uzvedību?
2. Vai mazotnē tev draudēja – nedabūsi saldo, kamēr neapēdīsi kartupeļus/zupu/makaronus?
3. Vai vientulības brīžos tu meties pie ledusskapja pēc kaut kā garšīga?
4. Vai mēdz uzēst tad, kad jūties sarūgtināta?
5. Vai mēdz nopirkt saldējumu vai šokolādi tikai tādēļ vien, ka tev ir garlaicīgi?
6. Vai nodrošinies ar popkorna, čipsu, riekstiņu rezervēm pirms iemīļotās televīzijas pārraides?
7. Vai ir ēdieni, kuru ēšana sagādā tev komforta sajūtu, piemēram, makaroni ar sieru, cepti kartupeļi vai kas cits?
Ja apstiprinoši atbildēji uz vairumu jautājumu, noteikti padomā par citiem veidiem, kā remdēt emocijas, nekustinot žokli. Varbūt dodies pastaigā?
Gaišo salātu lapās ir visai daudz olbaltumvielu. Taču organismā tās uzsūcas grūtāk, jo ir „ieslēgtas” augu šūnās. Tādēļ cītīgi izkošļā no salātiem visu, kas tajos labs un noderīgs!
Vai zināji, ka 60% smadzeņu ir tauki? Nekur ( jā, jā, pat uz taviem gurniem) to nav vairāk. Diētas tev iesaka teikt taukiem: fui, neēdīšu. Taču izrādās, ka svarīgākajam ķermeņa orgānam – smadzenēm – treknums vitāli nepieciešams pilnvērtīgam darbam un attīstībai. Bez taukiem nevar iztikt arī sirds asinsvadu sistēma un citas dzīvībai svarīgas norises organismā. Protams, visa sāls slēpjas tajā – ar kādiem taukiem mieloties. Tev jāizvēlas „labie” jeb polinepiesātinātas taukskābes. Tās satur, piemēram, zivis vai rieksti. Tātad mazāk saldumu, bet vairāk laša.
Aija Kažoka/Foto: Bulls Press