Kāpēc tev garšo čipsi un burgeri? Viltīgais „grabažēdiens”
Dzīvesstils

Kāpēc tev garšo čipsi un burgeri? Viltīgais „grabažēdiens”

Jauns.lv

Amerikā ir svinamdienas pat ēdieniem. Piemēram, 21. jūlijā tur godināja grabažēdienu („junkfood”). Mēs necepām tam torti un nepūtām sveces, bet papētījām, kāpēc to mīlam, kaut gan nevajadzētu.

Kāpēc tev garšo čipsi un burgeri? Viltīgais „graba...
­

1. vieta. Burgeri

­

Kāpēc garšo?

Pēc izskata tik apetītlīgi! Tie – silti, sātīgi un sulīgi – paši uzprasās, lai tiktu apēsti. Kāds ģēnijs gan pratis parasto mammas ķiplokaino kotlešmaizi pārvērst „Maizīte, mērcīte, gaļiņa, maizīte” garšas brīnumā?!

Bet nevajadzētu:

Hamburgerus un arī hotdogus vajadzētu izpreparēt sastāvdaļās, jo katra no tām jau pelnījusi vietu mūsu topā. Sāksim ar desām un cīsiņiem. Tos veido slēptie tauki un taukvielu maisījums, kas papildināti ar sintētiskajām garšvielām, modificēto soju, aromatizētājiem un vielām, kas to satur kopā. Tas ievīstīts miltu masā un papildināts ar majonēzi vai kečupu. Nav jālolo cerības – šajos ātrēdamajos nav ne kripatas dabisku produktu. Toties kvantums tauku, sāls un baltmaizes! Neko nekompensē arī simboliskā salātlapa vai tomāta šķēle.

2. vieta. Čipsi

Kāpēc garšo?

Jo nevar apstāties. Ja reiz paka atvērta, sāļie kraukšķi ar siera, krējuma, tomātu un baraviku garšu tiek grauzti līdz jēlai mēlei.

Bet nevajadzētu:

Čipsi nav nekas cits kā ogļhidrātu un tauku maisījums krāsvielu un garšas aizvietotāju apvalkā. Godpilnā otrā vieta tikusi, jo tie ir visviltīgākie – īstenas grabažēdienu narkotikas, no kurām grūti atturēties. 

3. vieta. Gāzētie dzērieni

Kāpēc garšo?

Pēc smagas dienas nav nekā tīkamāka, kā lēnām slīcināt ledu krāsainā šķidrumā un glāzē ar salmiņu izdzenāt miljoniem burbuļu. Turklāt norasojusī glāze tam piešķir pat erotisku piegaršu.

Bet nevajadzētu:

Saldinātie, gāzētie dzērieni ir cukura, ķīmisko vielu un gāzu maisījums. Pēdējā labi noder, lai pēc iespējas ātrāk un efektīvāk iznēsātu organismā kaitīgos piemaisījumus. Zināšanai – cukurs šajos dzērienos ir tik labi iestrādāts, ka tu to pat nemani. Izveido pati savu sintētiskās limonādes ekvivalentu, iemaisot glāzē ūdens četras, piecas tējkarotes cukura. Vai garšo? Lūk, tieši tikpat daudz saldinātāju tu ielej kuņģī ikreiz, kad baudi kādu no šiem dzērieniem.

4. vieta. Batoniņi

Kāpēc garšo?

Piemērotības dēļ. Pirmkārt, forma ideāli ieguļ plaukstā. Otrkārt, izmērs aizbiedē badu, bet nesmacē sirdsapziņu. Treškārt, garšas un faktūras izbaudīšanai vajag maķenīt vairāk nekā tikai vienu kodienu.

Bet nevajadzētu:

Gigantiska kaloriju deva, kas bagātināta ar ķīmiskām piedevām, ģenētiski modificētiem produktiem, krāsvielām un aromatizētājiem. Cukura superporcija tevi spiež gribēt tos vēl un vēl.

5. vieta. Konfektes

Kāpēc garšo?

Jautra un salda izklaide. Bet galvenais – ilglaicīga. Ledene uz kociņa ir lielisks pavadonis garlaicīgajā mājupceļā pēc darba.

Bet nevajadzētu:

Sūkājamās un košļājamās sintētiskās konfektes satur ne tikai milzum daudz cukura, bet arī virkni mūsdienu ķīmijas brīnumu. Uz etiķetes manīsi daudzskaitlīgu kaitīgo E piedevu  uzskaitījumu. Piektajā vietā ierindojas vien tādēļ, ka tās nav iespējams apēst tika daudz, kā, piemēram, otrās vietas nominantus – čipsus.

Raksts publicēts sadarbībā ar žurnālu „ Marta

Aija Kažoka / Foto: Bulls Press